Διατροφή

Τζίντζερ το «θαυματουργό»: Ιδιότητες και οφέλη για παθήσεις και ασθένειες

Πιθανές παρενέργειες και δοσολογία
Τζίντζερ το «θαυματουργό»: Ιδιότητες και οφέλη για παθήσεις και ασθένειες

Το τζίντζερ είναι φυτό με φυλλώδη στελέχη και κιτρινωπά πράσινα άνθη.

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία διαφόρων τύπων στομαχικών προβλημάτων, όπως:

ναυτία
πρωινή αδιαθεσία εγκυμοσύνης
κολικός
μετεωρισμός
διάρροια
σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
απώλεια όρεξης

Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν ανακούφιση από:

ρευματοειδή αρθρίτιδα
οστεοαρθρίτιδα
έμμηνο ρύση
λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
βήχα
αναπνευστικά προβλήματα
ημικρανία
βρογχίτιδα
διαβήτη

Μερικοί άνθρωποι εφαρμόζουν φρέσκο χυμό στο δέρμα τους για να θεραπεύσουν εγκαύματα. Το λάδι από πιπερόριζα εφαρμόζεται μερικές φορές στο δέρμα για να ανακουφίσει τον πόνο. Το εκχύλισμα τζίντζερ εφαρμόζεται επίσης στο δέρμα για την αποφυγή τσιμπήματος εντόμων. Στα τρόφιμα και τα ποτά, το τζίντζερ χρησιμοποιείται ως αρωματικός παράγοντας.

Μία από τις χημικές ουσίες στο τζίντζερ χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό σε καθαρτικά και αντιόξινα φάρμακα.

Τζίντζερ: Ιδιότητες και οφέλη για παθήσεις και ασθένειες

Είναι πιθανώς αποτελεσματικό για:

Ναυτία και έμετος που προκαλούνται από θεραπεία HIV/AIDS

Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη τζίντζερ καθημερινά, 30 λεπτά πριν από κάθε δόση αντιρετροϊκής θεραπείας για 14 ημέρες, μειώνει τον κίνδυνο ναυτίας και εμέτου σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία HIV.

Πόνοι περιόδου

Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη σκόνης πιπερόριζας 500-2000 mg κατά τις πρώτες 3-4 ημέρες του εμμηνορροϊκού κύκλου μειώνει τον πόνο σε γυναίκες με επώδυνες περιόδους.

Πρωινή αδιαθεσία εγκυμοσύνης

Η λήψη τζίντζερ από το στόμα φαίνεται να μειώνει τη ναυτία και τον εμετό σε ορισμένες έγκυες γυναίκες. Αλλά μπορεί να λειτουργήσει πιο αργά ή όχι τόσο αποτελεσματικά όσο τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη ναυτία.

Επίσης, η λήψη οποιουδήποτε βοτάνου, ή φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια σημαντική απόφαση. Πριν πάρετε πιπερόριζα, φροντίστε να συζητήσετε τους πιθανούς κινδύνους με τον γιατρό σας.

Οστεοαρθρίτιδα

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη τζίντζερ μπορεί να μειώσει τον πόνο σε ορισμένα άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Μια μελέτη δείχνει ότι η λήψη 250 mg εκχυλίσματος τζίντζερ τέσσερις φορές την ημέρα μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας στο γόνατο μετά από 3 μήνες θεραπείας.

Έρευνα έδειξε επίσης ότι η θεραπεία μασάζ χρησιμοποιώντας λάδι που περιέχει πιπερόριζα και πορτοκάλι φαίνεται να μειώνει την βραχυπρόθεσμη δυσκαμψία και πόνο σε άτομα με πόνο στο γόνατο.

Ναυτία και έμετος μετά από χειρουργική επέμβαση

Οι περισσότερες κλινικές έρευνες δείχνουν ότι η λήψη 1 έως 1,5 γραμμαρίου τζίντζερ μία ώρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση φαίνεται να μειώνει τη ναυτία και τον έμετο κατά τις πρώτες 24 ώρες μετά το χειρουργείο.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πιπερόριζα μείωσε τη ναυτία και τον εμετό κατά 38%. Επίσης, η εφαρμογή 5% ελαίου τζίντζερ στους καρπούς των ασθενών πριν από τη χειρουργική επέμβαση φαίνεται να αποτρέπει τη ναυτία σε περίπου 80% των ασθενών. Ωστόσο, η λήψη τζίντζερ από το στόμα μπορεί να μην μειώσει τη ναυτία και τον έμετο κατά την περίοδο 3-6 ώρες μετά την επέμβαση. Επίσης, το τζίντζερ μπορεί να μην έχει πρόσθετα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται μαζί με φάρμακα για ναυτία και έμετο.

Ζάλη (ίλιγγος)

Η λήψη τζίντζερ φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα της ζάλης, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας.

Ενδεχομένως αναποτελεσματικό για:

Πρόληψη της ναυτίας

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη τζίντζερ έως και 4 ώρες πριν από το ταξίδι δεν αποτρέπει την ασθένεια της κίνησης (ναυτία). Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα, αλλά οι πραγματικές μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των μελετών υποδηλώνουν το αντίθετο. Αλλά σε μια μελέτη, η πιπερόριζα φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από φάρμακο με διμενυδρινάτη (dimenhydrinate) στην μείωση των στομαχικών διαταραχών, που σχετίζονται με την ασθένεια της κίνησης.

Τζίντζερ: Πιθανές παρενέργειες

Η πιπερόριζα είναι ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΣΦΑΛΗΣ όταν λαμβάνεται από το στόμα κατάλληλα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ήπιες παρενέργειες, όπως καούρα, διάρροια και γενική στομαχική δυσφορία. Ορισμένες γυναίκες έχουν αναφέρει πιο βαριά έμμηνο ρύση.

Το τζίντζερ είναι ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΣΦΑΛΕΣ όταν εφαρμόζεται στο δέρμα κατάλληλα, βραχυπρόθεσμα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα για μερικούς ανθρώπους.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:

Εγκυμοσύνη

Το τζίντζερ είναι ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΣΦΑΛΕΣ όταν λαμβάνεται από το στόμα για φαρμακευτικές χρήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά η χρήση τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αμφιλεγόμενη. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι μπορεί να επηρεάσει τις εμβρυϊκές ορμόνες. Υπάρχει επίσης μια αναφορά αποβολής κατά τη διάρκεια της 12ης εβδομάδας κύησης σε μια γυναίκα που χρησιμοποίησε τζίντζερ για την πρωινή ναυτία. Ωστόσο, μελέτες σε έγκυες γυναίκες υποδηλώνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για πρωινές αδιαθεσίες χωρίς βλάβη στο έμβρυο.

Ο κίνδυνος για σημαντικές δυσπλασίες σε βρέφη γυναικών που έπαιρναν τζίντζερ δεν φαίνεται να είναι υψηλότερος από το συνηθισμένο ποσοστό 1-3%. Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού ή χαμηλού βάρους γέννησης. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι το τζίντζερ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, οπότε ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν να μην το χρησιμοποιείτε κοντά στην ημερομηνία τοκετού. Όπως και με κάθε φάρμακο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να σταθμίζετε το όφελος έναντι του κινδύνου. Πριν χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Θηλασμός

Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της λήψης τζίντζερ εάν θηλάζετε. Είναι σώφρον να αποφύγετε την χρήση όσο θηλάζετε.

Διαταραχές αιμορραγίας

Η λήψη τζίντζερ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Διαβήτης

Το τζίντζερ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης ή/και να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, τα φάρμακά σας για τον διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν από τον γιατρό σας.

Καρδιακές παθήσεις

Οι υψηλές δόσεις μπορεί να επιδεινώσουν ορισμένες καρδιακές παθήσεις.

Τζίντζερ: Δοσολογία

Οι ακόλουθες δόσεις έχουν μελετηθεί στην επιστημονική έρευνα:

Δια στόματος:

Για ναυτία και έμετο που προκαλείται από θεραπεία HIV/AIDS

1 γραμμάριο τζίντζερ ημερησίως σε δύο δόσεις 30 λεπτά πριν από κάθε αντιρετροϊκή θεραπεία για 14 ημέρες.

Για πόνους περιόδου

250 mg συγκεκριμένου εκχυλίσματος τζίντζερ (Zintoma, Goldaru) τέσσερις φορές την ημέρα για 3 ημέρες από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί 1.500 mg σκόνης τζίντζερ ημερησίως σε έως και τρεις δόσεις, ξεκινώντας έως και δύο ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση και συνεχίζοντας τις πρώτες 3 ημέρες του κύκλου της εμμήνου ρύσεως.

Για πρωινή ναυτία

500-2.500 mg τζίντζερ ημερησίως σε δύο έως τέσσερις δόσεις για 3 ημέρες έως 3 εβδομάδες.

Για την οστεοαρθρίτιδα

Πολλά διαφορετικά προϊόντα εκχυλίσματος τζίντζερ έχουν χρησιμοποιηθεί σε μελέτες. Η δοσολογία που χρησιμοποιείται διαφέρει ανάλογα με το προϊόν που λαμβάνεται. Έχει χρησιμοποιηθεί ένα εκχύλισμα τζίντζερ (Eurovita Extract 33; EV ext-33) 170 mg τρεις φορές την ημέρα. Ένα άλλο εκχύλισμα (Eurovita Extract 77; EV ext-77) έχει επίσης χρησιμοποιηθεί με 255 mg δύο φορές την ημέρα. Ένα άλλο εκχύλισμα τζίντζερ (Zintona EC) 250 mg τέσσερις φορές την ημέρα έχει επίσης χρησιμοποιηθεί. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί εκχύλισμα τζίντζερ (Eurovita Extract 35; EV ext-35) 340 mg ημερησίως σε συνδυασμό με 1.000 mg γλυκοζαμίνης ημερησίως για 4 εβδομάδες.

Για ναυτία και έμετο μετά από χειρουργική επέμβαση

1-2 γραμμάρια σκόνης ρίζας τζίντζερ 30-60 λεπτά πριν από την επαγωγή της αναισθησίας. Μερικές φορές χορηγείται επίσης 1 γραμμάριο τζίντζερ δύο ώρες μετά την επέμβαση.

Για ζάλη (ίλιγγος)

Έχει χρησιμοποιηθεί 1 γραμμάριο σκόνης τζίντζερ ως εφάπαξ δόση μία ώρα πριν τη δραστηριότητα που προκαλεί ζάλη.

Εφαρμογή στο δέρμα:

Για την οστεοαρθρίτιδα

Έχει χρησιμοποιηθεί ένα συγκεκριμένο τζελ που περιέχει τζίντζερ (Plygersic gel, Thailand Institute of Scientific and Technological Research) 4 γραμμάρια ημερησίως σε τέσσερις διαιρεμένες δόσεις για 6 εβδομάδες.

Εισπνεόμενο για αρωματοθεραπεία:

Για ναυτία και έμετο μετά από χειρουργική επέμβαση

Έχει χρησιμοποιηθεί διάλυμα αιθέριου ελαίου τζίντζερ. Η αρωματοθεραπεία μόνο με τζίντζερ ή σε συνδυασμό με δυόσμο, μέντα και κάρδαμο, εισπνέεται από την μύτη και εκπνέεται από το στόμα τρεις φορές μετά από χειρουργική επέμβαση.

Διατροφή

06.10.2022

Έρευνα: Δείτε πως τα ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν το μυαλό των 50άρηδων

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι μεσήλικες άνθρωποι που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ω3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, μπακαλιάρο, ρέγγα, τόνο κ.α., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε […]

05.10.2022

Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες

Γνωρίζατε πως αρκετοί άνθρωποι μετά από το τρέξιμο παρουσιάζουν πονοκέφαλο; Άραγε τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από αυτό το «αθώο» σύμπτωμα; ​Τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι ανησυχητικό, ειδικά όταν δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, αν συμβαίνει συστηματικά και συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, θολή όραση ή ακόμα και συμφόρηση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν […]

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%
05.10.2022

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε
05.10.2022

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε

Απώλεια βάρους: Τα 30 μυστικά που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε χωρίς εξαντλητικές δίαιτες
04.10.2022

Απώλεια βάρους: Τα 30 μυστικά που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε χωρίς εξαντλητικές δίαιτες

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Αυτές είναι οι πιο ανθυγιεινές τροφές για την καρδιά μετά τα 50
04.10.2022

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Αυτές είναι οι πιο ανθυγιεινές τροφές για την καρδιά μετά τα 50

Το burger σας προστατεύει από την… κατάθλιψη σύμφωνα με νέα μελέτη!
04.10.2022

Το burger σας προστατεύει από την… κατάθλιψη σύμφωνα με νέα μελέτη!

Κρεμμύδι: Πώς βοηθά τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη
03.10.2022

Κρεμμύδι: Πώς βοηθά τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη

Ρόφημα φασκόμηλου: Οφέλη για την υγεία, διατροφική αξία και τι πρέπει να προσέχετε
29.09.2022

Ρόφημα φασκόμηλου: Οφέλη για την υγεία, διατροφική αξία και τι πρέπει να προσέχετε

To πρωτόκολλο αντιγήρανσης Venus Legacy εγκρίθηκε από τον FDA! – Α.Γαϊτάνης «Πρόκειται για επανάσταση» (βίντεο)
29.09.2022

To πρωτόκολλο αντιγήρανσης Venus Legacy εγκρίθηκε από τον FDA! – Α.Γαϊτάνης «Πρόκειται για επανάσταση» (βίντεο)

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
4

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Περισσότερα

07.10.2022

«Σβήνουν» τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών!

H κυβέρνηση υποχωρεί ατάκτως ενόψει εκλογών και «σβήνει» τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ενώ ετοιμάζεται να επαναφέρει πίσω και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Σβήνονται τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστος άνω των 60 ετών όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος πρόσθεσε πως θα επανεξεταστεί και το θέμα των ανεμβολίαστων […]

06.10.2022

Έρευνα: Δείτε πως τα ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν το μυαλό των 50άρηδων

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι μεσήλικες άνθρωποι που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ω3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, μπακαλιάρο, ρέγγα, τόνο κ.α., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε […]

Ζ-score: Ο δείκτης που αποδεικνύει την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα λόγω μαζικών εμβολιασμών & lockdowns
06.10.2022

Ζ-score: Ο δείκτης που αποδεικνύει την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα λόγω μαζικών εμβολιασμών & lockdowns

Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες
05.10.2022

Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%
05.10.2022

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%

Οδήγηση και κατάθλιψη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας το αυτοκίνητο;
05.10.2022

Οδήγηση και κατάθλιψη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας το αυτοκίνητο;

19+1 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με ένα λεμόνι… και δεν το γνωρίζατε!
05.10.2022

19+1 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με ένα λεμόνι… και δεν το γνωρίζατε!

Θ.Βασιλακόπουλος: «Βλάκες και χαζοί οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Δεν θα έχουμε υποχρεωτικότητα λόγω εκλογών»
05.10.2022

Θ.Βασιλακόπουλος: «Βλάκες και χαζοί οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Δεν θα έχουμε υποχρεωτικότητα λόγω εκλογών»

Μ.Παγώνη: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους»
05.10.2022

Μ.Παγώνη: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους»

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε
05.10.2022

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε