Διατροφή

Η δίαιτα για τον περιορισμό της φλεγμονής μειώνει και τον κίνδυνο άνοιας

Η δίαιτα για τον περιορισμό της φλεγμονής μειώνει και τον κίνδυνο άνοιας

Με την ηλικία, η φλεγμονή στο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνεται, γεγονός που προκαλεί βλάβες σε διάφορα κύτταρα.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από την Ελλάδα που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, οι ασθενείς που κάνουν διατροφή για τη μείωση της φλεγμονής και καταναλώνουν:

-περισσότερα φρούτα,

-λαχανικά,

-όσπρια και,

-τσάι ή καφέ, έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια στη μετέπειτα ζωή τους.

«Στο σπίτι μας έχουμε αρκετά τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε τη φλεγμονή και να επιβραδύνουμε τη γήρανση του εγκεφάλου», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Νικόλαος Σκαρμέας, MD, PhD, από το ΕΚΠΑ.

«Η διατροφή αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας και έκπτωσης των γνωστικών λειτουργών μακροπρόθεσμα», προσθέτει.

Η έρευνα εξέτασε 1.059 εθελοντές από την Ελλάδα με μέση ηλικία τα 73 χρόνια που δεν είχαν ιστορικό άνοιας.

Κάθε εθελοντής συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή του, μέσω του οποίου είναι δυνατό να προσδιοριστούν οι επιδράσεις της δίαιτας στη φλεγμονή.

Το ερωτηματολόγιο είχε πληροφορίες σχετικά με την κύριες ομάδες τροφίμων που κατανάλωσε ο κάθε εθελοντής τον προηγούμενο μήνα, μεταξύ των οποίων:

-τα γαλακτοκομικά,

-τα δημητριακά,

-τα φρούτα,

-τα λαχανικά,

-το κρέας,

-το ψάρι και,

-τα όσπρια.

Το σκορ φλεγμονής κάθε δίαιτας που εξετάστηκε στην έρευνα ήταν από -8.87 έως 7.98, με τις υψηλότερες τιμές να αντιστοιχούν σε δίαιτες με αυξημένη φλεγμονή.

Οι δίαιτες που συνδέθηκαν με τους υψηλότερους δείκτες φλεγμονής είχαν συνήθως μειωμένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και τσαγιού ή καφέ.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε 3 ομάδα ανάλογα με το σκορ της φλεγμονής στη διατροφή τους (χαμηλό, μέτριο, υψηλό).

Οι εθελοντές στην ομάδα με σκορ φλεγμονής κάτω από -1.76 κατανάλωναν κατά μέσο όρο:

-20 μερίδες φρούτων,

-19 μερίδες λαχανικών,

-4 μερίδες οσπρίων και,

-11 ποτήρια τσαγιού ή καφές εβδομαδιαίως.

Στην ομάδα με το υψηλότερο σκορ (πάνω από 0.21) οι εθελοντές κατανάλωναν:

-9 μερίδες φρούτα,

-10 μερίδες λαχανικά,

-2 μερίδες όσπρια και,

-9 ποτήρια καφέ ή τσάι την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των εθελοντών για 3 χρόνια κατά μέσο όρο.

Στη διάρκεια της έρευνας, το 6% των εθελοντών παρουσίασε τελικά άνοια.

-Το μέσο σκορ φλεγμονής στη διατροφή ήταν -0.06 σε αυτούς που παρουσίασαν άνοια, ενώ,

στους υπολοίπους ήταν -0.70.

Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι κάθε μονάδα αύξησης στο σκορ φλεγμονής της διατροφής συνδέεται με 21% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Μάλιστα, η έρευνα παρατήρησε ότι αυτοί που έκαναν δίαιτες με υψηλό σκορ φλεγμονής είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια, σε σχέση με αυτούς που έκαναν δίαιτες με χαμηλό σκορ.

Είναι σημαντικό να παρατηρηθεί ότι η παρούσα μελέτη ήταν μία έρευνα παρατήρησης και όχι κλινική δοκιμή.

Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη διατροφή και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού