Διατροφή

Το σιτηρό που ρίχνει την χοληστερόλη και μας τροφοδοτεί με σίδηρο

Το σιτηρό που ρίχνει την χοληστερόλη και μας τροφοδοτεί με σίδηρο

Eάν θέλετε να θωρακίσετε την υγεία της καρδιάς, να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου και να εντάξετε ένα απόλυτα vegan τρόφιμο στο διαιτολόγιό σας, τότε το σιμιγδάλι δε θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας.

Έχει συνδυαστεί με ένα από τα πιο διάσημα νηστίσιμα γλυκά, τον σιμιγδαλένιο χαλβά, ενώ αποτελεί ιδανικό vegan τρόφιμο.

Πόσα όμως γνωρίζουμε για τα θρεπτικά συστατικά του σιμιγδαλιού, το οποίο προέρχεται από την άλεση του σκληρού σιταριού;

Αυτή η πολύτιμη για την υγεία μας σκόνη είναι πλούσια σε:

βιταμίνες Β, 

-φυτικές ίνες,

-σίδηρο και ,

μαγνήσιο,

ενώ βοηθά ιδιαίτερα :

-στη διαχείριση του βάρους,

-την υγεία της καρδιάς και,

-το πεπτικό σύστημα.

-Υγεία της καρδιάς

Οι φυτικές ίνες αποτελούν βάλσαμο για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια ανασκόπηση 31 μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να έχουν έως και 24% μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών.

Αυτό συμβαίνει διότι οι φυτικές ίνες ελαττώνουν τις τιμές της LDL (κακής) χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση και τη συνολική φλεγμονή.

Όσον αφορά την κατανάλωση του σιμιγδαλιού, μια μικρή μελέτη 3 εβδομάδων παρατήρησε ότι η κατανάλωση 23 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα από δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το σιμιγδάλι, μείωσε την LDL χοληστερόλη κατά 5%.

Επιπλέον, το σιμιγδάλι περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, όπως το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο.

Μια άλλη μελέτη σε πάνω από 58.000 άτομα διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος – σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη – συσχετίστηκε με 38% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Από την άλλη, μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο θωρακίζει επίσης την καρδιά.

Μια έρευνα σε πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες έδειξε ότι μια αύξηση 100 mg ημερησίως,  μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 22% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7%.

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα  

Εάν θέλετε να ρυθμίσετε τις τιμές του σακχάρου στο αίμα, τότε το σιμιγδάλι δε θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και μαγνήσιο, συμβάλλοντας και στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη  έως και κατά 14% σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Το μαγνήσιο έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την ανταπόκριση των κυττάρων σας στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Από την άλλη, οι φυτικές ίνες που περιέχει το σιμιγδάλι επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων στην κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας στον έλεγχο των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα.

Σίδηρος 

Αποτελώντας πηγή σιδήρου,  το 1/3 μιας κούπας με σιμιγδάλι προσδίδει το 13% της ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τον οργανισμό μας καθώς, μεταξύ άλλων:

– μεταφέρει το οξυγόνο μέσω του αίματος,

-συνθέτει το DNA και,

-υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της σιδηροπενικής αναιμίας, όταν δηλαδή δεν παράγονται αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η πρόσληψή του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι το σιμιγδάλι, όπως και άλλες φυτικές πηγές σιδήρου, περιέχει μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος δεν απορροφάται εξίσου καλά από τον οργανισμό όπως ο αιμικός σίδηρος που βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας.

Η βέλτιστη απορρόφηση ωστόσο επιτυγχάνεται με την προσθήκη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C όπως τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και οι ντομάτες σε γεύματα με σιμιγδάλι.

Μπορείτε να το προσθέσετε στο ψωμί ή σε οποιαδήποτε παρασκευή ζύμης, ενώ μπορεί να κάνει τις πατάτες ιδιαίτερα τραγανές, εάν τις πασπαλίσετε με σιμιγδάλι πριν τις ψήσετε.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού