Παιδί

Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με την πρόωρη γέννηση και επιπτώσεις στην υγεία των μωρών

Σύμφωνα με μελέτες
Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με την πρόωρη γέννηση και επιπτώσεις στην υγεία των μωρών

Η κλιματική κρίση βλάπτει την υγεία των εμβρύων, των βρεφών και των παιδιών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έξι νέες μελέτες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αυξημένη θερμότητα συνδέεται:

-με τη γρήγορη αύξηση βάρους στα μωρά,

-γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή.

-Οι υψηλότερες θερμοκρασίες συνδέθηκαν επίσης με τον πρόωρο τοκετό,

-ο οποίος μπορεί να έχει δια βίου επιπτώσεις στην υγεία, και,

-με τις αυξημένες εισαγωγές μικρών παιδιών στο νοσοκομείο.

Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι η έκθεση στον καπνό από τις πυρκαγιές:

-διπλασίαζε τον κίνδυνο σοβαρών γενετικών ανωμαλιών, ενώ,

-η μειωμένη γονιμότητα συνδέθηκε με την ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα.

Οι μελέτες, που δημοσιεύτηκαν σε ειδικό τεύχος του περιοδικού Pediatric and Perinatal Epidemiology , κάλυψαν τον κόσμο από τις ΗΠΑ έως τη Δανία, το Ισραήλ και την Αυστραλία.

«Από την αρχή, από την προσύλληψη, μέχρι την πρώιμη παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία, αρχίζουμε να βλέπουμε σημαντικές επιπτώσεις των κλιματικών κινδύνων στην υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Gregory Wellenius, ο οποίος επιμελήθηκε το τεύχος με την Amelia Wesselink, και οι δύο στη σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. δημόσιας υγείας, στις ΗΠΑ.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλους, παντού. 

Αυτά τα ακραία γεγονότα θα γίνουν ακόμη πιο πιθανά και πιο σοβαρά με τη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή [και αυτή η έρευνα δείχνει] γιατί είναι σημαντικά για εμάς, όχι στο μέλλον, αλλά σήμερα», πρόσθεσε.

Η σχέση μεταξύ θερμότητας και ταχείας αύξησης βάρους τον πρώτο χρόνο της ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες στο Ισραήλ. 

Ανέλυσαν 200.000 γεννήσεις και διαπίστωσαν ότι:

-τα μωρά που εκτέθηκαν στο υψηλότερο 20% των νυχτερινών θερμοκρασιών,

-είχαν 5% υψηλότερο κίνδυνο γρήγορης αύξησης βάρους.

Η εργασία έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο και για την επιδημία της παχυσαρκίας», είπαν οι ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, “επειδή η βρεφική ηλικία είναι κρίσιμη για τον προσδιορισμό του βάρους των ενηλίκων και επειδή οι παχύσαρκοι μπορεί να υποφέρουν περισσότερο σε υπερβολική ζέστη.

Είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση που αξίζει πολύ να συνεχιστεί», είπε ο Wellenius.

Παγκοσμίως, το 18% των παιδιών είναι πλέον υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Ένας πιθανός μηχανισμός για την ταχεία αύξηση βάρους του βρέφους είναι, ότι καίγεται λιγότερο λίπος για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλότερη.

Μια μελέτη στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι η έκθεση της μητέρας στις πυρκαγιές τον μήνα πριν από τη σύλληψη διπλασίασε τον κίνδυνο μιας γενετικής ανωμαλίας που ονομάζεται γαστροσχισία , όπου τα έντερα του μωρού και μερικές φορές άλλα όργανα προεξέχουν έξω από το σώμα μέσω μιας μικρής τρύπας στο δέρμα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δύο εκατομμύρια γεννήσεις,

-το 40% από αυτές σε μητέρες που ζούσαν σε απόσταση 15 μιλίων από μια πυρκαγιά και την προκύπτουσα ατμοσφαιρική ρύπανση,

-η οποία ήταν ήδη γνωστό ότι είναι επιβλαβής για τις έγκυες γυναίκες και τα έμβρυά τους .

Διαπίστωσαν αύξηση 28% στον κίνδυνο εμφάνισης γενετικής ανωμαλίας, σε μητέρες που ζούσαν κοντά σε πυρκαγιές κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Γυναίκα και μωρό δραπετεύουν από το φλεγόμενο χωριό Πλάτανος
Μια γυναίκα και ένα μωρό δραπετεύουν από το φλεγόμενο χωριό Πλάτανος, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών πυρκαγιών στην Ελλάδα το 2007. Φωτογραφία: Λουίζα Γουλιαμάκη/AFP/Getty Images

Η εμβρυϊκή γαστροσχισία είναι σπάνια – υπάρχουν περίπου 2.000 περιπτώσεις ετησίως στις ΗΠΑ.

 Όμως τα κρούσματα αυξάνονται παγκοσμίως. 

«Η ανθρώπινη έκθεση στις πυρκαγιές αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Bo Young Park, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Ως εκ τούτου, η πλήρης κατανόηση των αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία που σχετίζονται με τις πυρκαγιές είναι κρίσιμης σημασίας», επεσήμανε.

Δύο νέες μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ υψηλών θερμοκρασιών και πρόωρου τοκετού.

Η πρώτη αξιολόγησε σχεδόν ένα εκατομμύριο έγκυες γυναίκες στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, από το 2005 έως το 2014, από τις οποίες :

-το 3% γέννησε τα μωρά τους πριν από τις 37 εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι βρίσκονταν στο πιο ζεστό 5% των περιοχών στην πολιτεία την εβδομάδα πριν από τη γέννηση,

-είχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει παρόμοια επίδραση στη θερμότερη υποτροπική πόλη του Μπρίσμπεϊν , αλλά αυτή ήταν η πρώτη σε μια πιο εύκρατη περιοχή της Αυστραλίας.

«Ο κίνδυνος [πρόωρης] γέννησης είναι πιθανό να αυξηθεί με την αναμενόμενη αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των καύσωνα – αυτό είναι μια δυνητικά σοβαρή ανησυχία», είπαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Edward Jegasothy στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Η δεύτερη μελέτη ανέλυσε 200.000 γεννήσεις από το 2007-2011 στην κομητεία Χάρις του Τέξας – η οποία περιλαμβάνει το Χιούστον – όπου οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στη ζέστη.

Η περίοδος περιελάμβανε το πιο καυτό καλοκαίρι του Τέξας που έχει καταγραφεί το 2011.

-Το ένα τέταρτο των μητέρων εκτέθηκαν σε τουλάχιστον μία πολύ ζεστή μέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,

-ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία έφτασε στο κορυφαίο 1% των ιστορικών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν 15% υψηλότερος την επόμενη μέρα μετά από αυτές τις πολύ ζεστές μέρες, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

-Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος για ιδιαίτερα πρώιμους τοκετούς,

τριπλασιάστηκε για τα μωρά που γεννήθηκαν πριν από τις 28 εβδομάδες, και,

ήταν επίσης υψηλότερος για το 20% των μητέρων που ήταν σε μειονεκτική θέση.

θέα του λιμανιού και της όπερας στην ομίχλη από πυρκαγιές

«Οι προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια του καύσωνα θα πρέπει να περιλαμβάνουν έγκυες, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας για ισχυρότερες συσχετίσεις νωρίτερα στην κύηση, όταν οι συνέπειες του πρόωρου τοκετού είναι πιο σοβαρές», είπαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Lara Cushing, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Το πώς η θερμότητα πυροδοτεί τους πρόωρους τοκετούς δεν είναι γνωστό, αλλά μπορεί να οφείλεται στην απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν τοκετό.

Αυτή η νέα έρευνα προσθέτει βάρος σε μια ανασκόπηση του 2020 68 μελετών , που περιελάμβαναν 34 εκατομμύρια γεννήσεις,

οι οποίες συνέδεσαν τη ζέστη και την ατμοσφαιρική ρύπανση με:

-υψηλότερους κινδύνους πρόωρου τοκετού,

-χαμηλού βάρους γέννησης, και,

-θνησιγένειας.

 Ο Bruce Bekkar, συγγραφέας της κριτικής και συνταξιούχος μαιευτήρας, είπε:

«Έχουμε ήδη γενιές αποδυναμωμένες από τη γέννησή μας».

Ο Wellenius επεσήμανε: «Ακόμα και τα μέτρια επίπεδα θερμότητας μπορεί να επηρεάσουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο, τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης και τα παιδιά και τους εφήβους.

Αν και ο κίνδυνος για ένα άτομο είναι μέτριος, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι εκτίθενται, ο συνολικός αριθμός των υπερβολικών συμβάντων, είτε πρόκειται για πρόωρες γεννήσεις είτε για θανάτους, είναι σημαντικός».

-Σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών αυξάνονται οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αύξησαν επίσης τον αριθμό των εισαγωγών μικρών παιδιών σε τμήματα επειγόντων περιστατικών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με μια άλλη νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 2,5 εκατομμύρια εισαγωγές σε διάστημα οκτώ ετών και διαπίστωσαν ότι:

-μια αύξηση κατά 7 βαθμούς Κελσίου στη μέγιστη θερμοκρασία οδήγησε σε αύξηση 2,4% στις εισαγωγές σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Τα μικρά παιδιά χάνουν αναλογικά περισσότερα υγρά από τους ενήλικες, και η ικανότητά τους να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους είναι ανώριμα, είπαν οι ερευνητές.

Η καύση ορυκτών καυσίμων οδηγεί στην κλιματική κρίση, αλλά προκαλεί επίσης ατμοσφαιρική ρύπανση και μια νέα μελέτη στη Δανία αξιολόγησε τον αντίκτυπο του βρώμικου αέρα σε 10.000 ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν φυσικά.

Διαπιστώθηκε ότι:

-οι αυξήσεις της σωματιδιακής ρύπανσης κατά μερικές μονάδες κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου οδήγησαν σε μείωση της σύλληψης κατά περίπου 8% .

Μια πρόσφατη μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε επίσης ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο υπογονιμότητας, αλλά,

-το μέσο επίπεδο ρύπανσης ήταν περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερο από ό,τι στη μελέτη της Δανίας.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση [στη Δανία] ήταν χαμηλή και σχεδόν εξ ολοκλήρου σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Wesselink.

«Τα ισχύοντα πρότυπα μπορεί να είναι ανεπαρκή για την προστασία από δυσμενείς επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία», τόνισε.

Ο Wellenius είπε  επίσης, ότι μια σημαντική πτυχή των μελετών ήταν ότι έδειξαν πως οι ευάλωτοι άνθρωποι υπέφεραν συχνά τις χειρότερες επιπτώσεις, για παράδειγμα οι έγχρωμοι και εκείνοι με χαμηλά εισοδήματα που δεν είχαν κλιματισμό ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Αυτό είναι απολύτως ένα ζήτημα ισότητας και δικαιοσύνης για την υγεία», κατέληξε.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://www.theguardian.com/environment/2022/jan/15/global-heating-linked-early-birth-damage-babies-health

Παιδί

22.11.2022

Σοκ: Αύξηση των θανάτων κατά 552% στα παιδιά μετά την επέκταση των εμβολιασμών κατά Covid-19 στις μικρές ηλικίες

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της αύξησης των θανάτων παιδιών κατά 552% από πέντε έως και δεκαπέντε ετών μετά την απόφαση της ΕΕ να επεκτείνει τους εμβολιασμούς κατά Covid-19 σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Πλέον οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα αύξησης θανάτων που έχει σχέση, τουλάχιστον χρονική, με τους μαζικούς (καταναγκαστικούς) εμβολιασμούς. Στις 28 […]

14.11.2022

Πότε το παιδί σας χρειάζεται αξιολόγηση από λογοθεραπευτή;

«Καμπανάκια» που δεν πρέπει να αγνοείται

Αυτί του κολυμβητή (ωτίτιδα): Τα συμπτώματα και πώς να το αντιμετωπίσετε
13.10.2022

Αυτί του κολυμβητή (ωτίτιδα): Τα συμπτώματα και πώς να το αντιμετωπίσετε

Τik Tok: Δημιουργεί πρόβλημα στον ύπνο των εφήβων – Πως να «ξεκολλήσουν»
21.09.2022

Τik Tok: Δημιουργεί πρόβλημα στον ύπνο των εφήβων – Πως να «ξεκολλήσουν»

Ιαπωνία: Επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό για να σταματήσετε το κλάμα του μωρού
14.09.2022

Ιαπωνία: Επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό για να σταματήσετε το κλάμα του μωρού

Προειδοποίηση από τους ειδικούς: Πολλοί έφηβοι κάνουν bullying στον εαυτό τους στο διαδίκτυο
05.09.2022

Προειδοποίηση από τους ειδικούς: Πολλοί έφηβοι κάνουν bullying στον εαυτό τους στο διαδίκτυο

Η χρήση καλύμματος στο καρότσι του μωρού σας μπορεί να είναι επικίνδυνη
15.07.2022

Η χρήση καλύμματος στο καρότσι του μωρού σας μπορεί να είναι επικίνδυνη

Τραγωδία στην Ξάνθη: Παππούς επιχείρησε να σώσει το εγγόνι του και πνίγηκε
07.07.2022

Τραγωδία στην Ξάνθη: Παππούς επιχείρησε να σώσει το εγγόνι του και πνίγηκε

Λάρισα: Επίθεση σκύλου σε 3χρονο αγοράκι με κατάληξη στο νοσοκομείο
07.07.2022

Λάρισα: Επίθεση σκύλου σε 3χρονο αγοράκι με κατάληξη στο νοσοκομείο

Daily Mail: Οι εμβολιασμένοι κατά του Covid-19 γενούν μωρά με κατεστραμμένο ανοσοποιητικό!
05.07.2022

Daily Mail: Οι εμβολιασμένοι κατά του Covid-19 γενούν μωρά με κατεστραμμένο ανοσοποιητικό!

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
4

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Περισσότερα

30.11.2022

Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων: «Ο Α.Μπουρλά μας παραπλάνησε με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά Covid-19»

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων στην Βρετανία (Prescription Medicines Code of Practice Authority – PMCPA) καταδίκασε τη δημόσια παρέμβαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σχετικά με τα «οφέλη» για μαζικούς εμβολιασμούς παιδιών κατά της Covid-19, ως «παραπλανητικές δηλώσεις και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς» όπως αποκαλύπτει η βρετανική Telegraph. Η Pfizer άσκησε έφεση κατά των ευρημάτων και […]

30.11.2022

Ντροπή: Ο Θ.Πλεύρης μαζί με δημοσιογράφους χλευάζουν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που επιστρέφουν στην εργασία τους

Για άλλη μία φορά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου χλευάστηκαν, με βάση ένα σκίτσο, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, υποστήριξε πως η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά τους στις εργασίες τους είναι «απειλή για την δημόσια υγεία». Το σκίτσο έδειχνε τον υπουργό να ψεκάζει τους υγειονομικούς που τόσο καιρό […]

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε
29.11.2022

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε

Αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις; – Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώσεις
29.11.2022

Αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις; – Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώσεις

Washington Post: «Παστά μυρμήγκια και γρύλοι εδάφους – Γιατί πρέπει να δοκιμάσετε βρώσιμα έντομα»
29.11.2022

Washington Post: «Παστά μυρμήγκια και γρύλοι εδάφους – Γιατί πρέπει να δοκιμάσετε βρώσιμα έντομα»

ΕΟΔΥ – Ιός του Νείλου: Χωρίς νέα κρούσματα
29.11.2022

ΕΟΔΥ – Ιός του Νείλου: Χωρίς νέα κρούσματα

Γ.Ιωαννίδης για έξαρση γρίπης-RSV: «Την προκάλεσαν τα lockdowns και οι μάσκες»
29.11.2022

Γ.Ιωαννίδης για έξαρση γρίπης-RSV: «Την προκάλεσαν τα lockdowns και οι μάσκες»

Θ.Πλεύρης: «Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη απόφαση» (upd)
29.11.2022

Θ.Πλεύρης: «Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη απόφαση» (upd)

Γ.Μαγιορκίνης για μάσκες στα σχολεία: «Δεν το αποκλείω – Θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες»
29.11.2022

Γ.Μαγιορκίνης για μάσκες στα σχολεία: «Δεν το αποκλείω – Θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες»

Ζάχαρη: Οι γιατροί σου εξηγούν όλους τους λόγους που σε γερνάει
28.11.2022

Ζάχαρη: Οι γιατροί σου εξηγούν όλους τους λόγους που σε γερνάει