Παιδί

Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με την πρόωρη γέννηση και επιπτώσεις στην υγεία των μωρών

Σύμφωνα με μελέτες
Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με την πρόωρη γέννηση και επιπτώσεις στην υγεία των μωρών

Η κλιματική κρίση βλάπτει την υγεία των εμβρύων, των βρεφών και των παιδιών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έξι νέες μελέτες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αυξημένη θερμότητα συνδέεται:

-με τη γρήγορη αύξηση βάρους στα μωρά,

-γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή.

-Οι υψηλότερες θερμοκρασίες συνδέθηκαν επίσης με τον πρόωρο τοκετό,

-ο οποίος μπορεί να έχει δια βίου επιπτώσεις στην υγεία, και,

-με τις αυξημένες εισαγωγές μικρών παιδιών στο νοσοκομείο.

Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι η έκθεση στον καπνό από τις πυρκαγιές:

-διπλασίαζε τον κίνδυνο σοβαρών γενετικών ανωμαλιών, ενώ,

-η μειωμένη γονιμότητα συνδέθηκε με την ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα.

Οι μελέτες, που δημοσιεύτηκαν σε ειδικό τεύχος του περιοδικού Pediatric and Perinatal Epidemiology , κάλυψαν τον κόσμο από τις ΗΠΑ έως τη Δανία, το Ισραήλ και την Αυστραλία.

«Από την αρχή, από την προσύλληψη, μέχρι την πρώιμη παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία, αρχίζουμε να βλέπουμε σημαντικές επιπτώσεις των κλιματικών κινδύνων στην υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Gregory Wellenius, ο οποίος επιμελήθηκε το τεύχος με την Amelia Wesselink, και οι δύο στη σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. δημόσιας υγείας, στις ΗΠΑ.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλους, παντού. 

Αυτά τα ακραία γεγονότα θα γίνουν ακόμη πιο πιθανά και πιο σοβαρά με τη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή [και αυτή η έρευνα δείχνει] γιατί είναι σημαντικά για εμάς, όχι στο μέλλον, αλλά σήμερα», πρόσθεσε.

Η σχέση μεταξύ θερμότητας και ταχείας αύξησης βάρους τον πρώτο χρόνο της ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες στο Ισραήλ. 

Ανέλυσαν 200.000 γεννήσεις και διαπίστωσαν ότι:

-τα μωρά που εκτέθηκαν στο υψηλότερο 20% των νυχτερινών θερμοκρασιών,

-είχαν 5% υψηλότερο κίνδυνο γρήγορης αύξησης βάρους.

Η εργασία έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο και για την επιδημία της παχυσαρκίας», είπαν οι ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, “επειδή η βρεφική ηλικία είναι κρίσιμη για τον προσδιορισμό του βάρους των ενηλίκων και επειδή οι παχύσαρκοι μπορεί να υποφέρουν περισσότερο σε υπερβολική ζέστη.

Είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση που αξίζει πολύ να συνεχιστεί», είπε ο Wellenius.

Παγκοσμίως, το 18% των παιδιών είναι πλέον υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Ένας πιθανός μηχανισμός για την ταχεία αύξηση βάρους του βρέφους είναι, ότι καίγεται λιγότερο λίπος για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλότερη.

Μια μελέτη στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι η έκθεση της μητέρας στις πυρκαγιές τον μήνα πριν από τη σύλληψη διπλασίασε τον κίνδυνο μιας γενετικής ανωμαλίας που ονομάζεται γαστροσχισία , όπου τα έντερα του μωρού και μερικές φορές άλλα όργανα προεξέχουν έξω από το σώμα μέσω μιας μικρής τρύπας στο δέρμα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δύο εκατομμύρια γεννήσεις,

-το 40% από αυτές σε μητέρες που ζούσαν σε απόσταση 15 μιλίων από μια πυρκαγιά και την προκύπτουσα ατμοσφαιρική ρύπανση,

-η οποία ήταν ήδη γνωστό ότι είναι επιβλαβής για τις έγκυες γυναίκες και τα έμβρυά τους .

Διαπίστωσαν αύξηση 28% στον κίνδυνο εμφάνισης γενετικής ανωμαλίας, σε μητέρες που ζούσαν κοντά σε πυρκαγιές κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Γυναίκα και μωρό δραπετεύουν από το φλεγόμενο χωριό Πλάτανος
Μια γυναίκα και ένα μωρό δραπετεύουν από το φλεγόμενο χωριό Πλάτανος, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών πυρκαγιών στην Ελλάδα το 2007. Φωτογραφία: Λουίζα Γουλιαμάκη/AFP/Getty Images

Η εμβρυϊκή γαστροσχισία είναι σπάνια – υπάρχουν περίπου 2.000 περιπτώσεις ετησίως στις ΗΠΑ.

 Όμως τα κρούσματα αυξάνονται παγκοσμίως. 

«Η ανθρώπινη έκθεση στις πυρκαγιές αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Bo Young Park, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Ως εκ τούτου, η πλήρης κατανόηση των αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία που σχετίζονται με τις πυρκαγιές είναι κρίσιμης σημασίας», επεσήμανε.

Δύο νέες μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ υψηλών θερμοκρασιών και πρόωρου τοκετού.

Η πρώτη αξιολόγησε σχεδόν ένα εκατομμύριο έγκυες γυναίκες στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, από το 2005 έως το 2014, από τις οποίες :

-το 3% γέννησε τα μωρά τους πριν από τις 37 εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι βρίσκονταν στο πιο ζεστό 5% των περιοχών στην πολιτεία την εβδομάδα πριν από τη γέννηση,

-είχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει παρόμοια επίδραση στη θερμότερη υποτροπική πόλη του Μπρίσμπεϊν , αλλά αυτή ήταν η πρώτη σε μια πιο εύκρατη περιοχή της Αυστραλίας.

«Ο κίνδυνος [πρόωρης] γέννησης είναι πιθανό να αυξηθεί με την αναμενόμενη αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των καύσωνα – αυτό είναι μια δυνητικά σοβαρή ανησυχία», είπαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Edward Jegasothy στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Η δεύτερη μελέτη ανέλυσε 200.000 γεννήσεις από το 2007-2011 στην κομητεία Χάρις του Τέξας – η οποία περιλαμβάνει το Χιούστον – όπου οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στη ζέστη.

Η περίοδος περιελάμβανε το πιο καυτό καλοκαίρι του Τέξας που έχει καταγραφεί το 2011.

-Το ένα τέταρτο των μητέρων εκτέθηκαν σε τουλάχιστον μία πολύ ζεστή μέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,

-ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία έφτασε στο κορυφαίο 1% των ιστορικών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν 15% υψηλότερος την επόμενη μέρα μετά από αυτές τις πολύ ζεστές μέρες, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

-Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος για ιδιαίτερα πρώιμους τοκετούς,

τριπλασιάστηκε για τα μωρά που γεννήθηκαν πριν από τις 28 εβδομάδες, και,

ήταν επίσης υψηλότερος για το 20% των μητέρων που ήταν σε μειονεκτική θέση.

θέα του λιμανιού και της όπερας στην ομίχλη από πυρκαγιές

«Οι προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια του καύσωνα θα πρέπει να περιλαμβάνουν έγκυες, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας για ισχυρότερες συσχετίσεις νωρίτερα στην κύηση, όταν οι συνέπειες του πρόωρου τοκετού είναι πιο σοβαρές», είπαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Lara Cushing, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Το πώς η θερμότητα πυροδοτεί τους πρόωρους τοκετούς δεν είναι γνωστό, αλλά μπορεί να οφείλεται στην απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν τοκετό.

Αυτή η νέα έρευνα προσθέτει βάρος σε μια ανασκόπηση του 2020 68 μελετών , που περιελάμβαναν 34 εκατομμύρια γεννήσεις,

οι οποίες συνέδεσαν τη ζέστη και την ατμοσφαιρική ρύπανση με:

-υψηλότερους κινδύνους πρόωρου τοκετού,

-χαμηλού βάρους γέννησης, και,

-θνησιγένειας.

 Ο Bruce Bekkar, συγγραφέας της κριτικής και συνταξιούχος μαιευτήρας, είπε:

«Έχουμε ήδη γενιές αποδυναμωμένες από τη γέννησή μας».

Ο Wellenius επεσήμανε: «Ακόμα και τα μέτρια επίπεδα θερμότητας μπορεί να επηρεάσουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο, τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης και τα παιδιά και τους εφήβους.

Αν και ο κίνδυνος για ένα άτομο είναι μέτριος, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι εκτίθενται, ο συνολικός αριθμός των υπερβολικών συμβάντων, είτε πρόκειται για πρόωρες γεννήσεις είτε για θανάτους, είναι σημαντικός».

-Σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών αυξάνονται οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αύξησαν επίσης τον αριθμό των εισαγωγών μικρών παιδιών σε τμήματα επειγόντων περιστατικών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με μια άλλη νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 2,5 εκατομμύρια εισαγωγές σε διάστημα οκτώ ετών και διαπίστωσαν ότι:

-μια αύξηση κατά 7 βαθμούς Κελσίου στη μέγιστη θερμοκρασία οδήγησε σε αύξηση 2,4% στις εισαγωγές σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Τα μικρά παιδιά χάνουν αναλογικά περισσότερα υγρά από τους ενήλικες, και η ικανότητά τους να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους είναι ανώριμα, είπαν οι ερευνητές.

Η καύση ορυκτών καυσίμων οδηγεί στην κλιματική κρίση, αλλά προκαλεί επίσης ατμοσφαιρική ρύπανση και μια νέα μελέτη στη Δανία αξιολόγησε τον αντίκτυπο του βρώμικου αέρα σε 10.000 ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν φυσικά.

Διαπιστώθηκε ότι:

-οι αυξήσεις της σωματιδιακής ρύπανσης κατά μερικές μονάδες κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου οδήγησαν σε μείωση της σύλληψης κατά περίπου 8% .

Μια πρόσφατη μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε επίσης ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο υπογονιμότητας, αλλά,

-το μέσο επίπεδο ρύπανσης ήταν περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερο από ό,τι στη μελέτη της Δανίας.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση [στη Δανία] ήταν χαμηλή και σχεδόν εξ ολοκλήρου σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Wesselink.

«Τα ισχύοντα πρότυπα μπορεί να είναι ανεπαρκή για την προστασία από δυσμενείς επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία», τόνισε.

Ο Wellenius είπε  επίσης, ότι μια σημαντική πτυχή των μελετών ήταν ότι έδειξαν πως οι ευάλωτοι άνθρωποι υπέφεραν συχνά τις χειρότερες επιπτώσεις, για παράδειγμα οι έγχρωμοι και εκείνοι με χαμηλά εισοδήματα που δεν είχαν κλιματισμό ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Αυτό είναι απολύτως ένα ζήτημα ισότητας και δικαιοσύνης για την υγεία», κατέληξε.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://www.theguardian.com/environment/2022/jan/15/global-heating-linked-early-birth-damage-babies-health

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού