Παιδί

Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με την πρόωρη γέννηση και επιπτώσεις στην υγεία των μωρών

Σύμφωνα με μελέτες
Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με την πρόωρη γέννηση και επιπτώσεις στην υγεία των μωρών

Η κλιματική κρίση βλάπτει την υγεία των εμβρύων, των βρεφών και των παιδιών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έξι νέες μελέτες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αυξημένη θερμότητα συνδέεται:

-με τη γρήγορη αύξηση βάρους στα μωρά,

-γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή.

-Οι υψηλότερες θερμοκρασίες συνδέθηκαν επίσης με τον πρόωρο τοκετό,

-ο οποίος μπορεί να έχει δια βίου επιπτώσεις στην υγεία, και,

-με τις αυξημένες εισαγωγές μικρών παιδιών στο νοσοκομείο.

Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι η έκθεση στον καπνό από τις πυρκαγιές:

-διπλασίαζε τον κίνδυνο σοβαρών γενετικών ανωμαλιών, ενώ,

-η μειωμένη γονιμότητα συνδέθηκε με την ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα.

Οι μελέτες, που δημοσιεύτηκαν σε ειδικό τεύχος του περιοδικού Pediatric and Perinatal Epidemiology , κάλυψαν τον κόσμο από τις ΗΠΑ έως τη Δανία, το Ισραήλ και την Αυστραλία.

«Από την αρχή, από την προσύλληψη, μέχρι την πρώιμη παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία, αρχίζουμε να βλέπουμε σημαντικές επιπτώσεις των κλιματικών κινδύνων στην υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Gregory Wellenius, ο οποίος επιμελήθηκε το τεύχος με την Amelia Wesselink, και οι δύο στη σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. δημόσιας υγείας, στις ΗΠΑ.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλους, παντού. 

Αυτά τα ακραία γεγονότα θα γίνουν ακόμη πιο πιθανά και πιο σοβαρά με τη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή [και αυτή η έρευνα δείχνει] γιατί είναι σημαντικά για εμάς, όχι στο μέλλον, αλλά σήμερα», πρόσθεσε.

Η σχέση μεταξύ θερμότητας και ταχείας αύξησης βάρους τον πρώτο χρόνο της ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες στο Ισραήλ. 

Ανέλυσαν 200.000 γεννήσεις και διαπίστωσαν ότι:

-τα μωρά που εκτέθηκαν στο υψηλότερο 20% των νυχτερινών θερμοκρασιών,

-είχαν 5% υψηλότερο κίνδυνο γρήγορης αύξησης βάρους.

Η εργασία έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο και για την επιδημία της παχυσαρκίας», είπαν οι ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, “επειδή η βρεφική ηλικία είναι κρίσιμη για τον προσδιορισμό του βάρους των ενηλίκων και επειδή οι παχύσαρκοι μπορεί να υποφέρουν περισσότερο σε υπερβολική ζέστη.

Είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση που αξίζει πολύ να συνεχιστεί», είπε ο Wellenius.

Παγκοσμίως, το 18% των παιδιών είναι πλέον υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Ένας πιθανός μηχανισμός για την ταχεία αύξηση βάρους του βρέφους είναι, ότι καίγεται λιγότερο λίπος για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλότερη.

Μια μελέτη στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι η έκθεση της μητέρας στις πυρκαγιές τον μήνα πριν από τη σύλληψη διπλασίασε τον κίνδυνο μιας γενετικής ανωμαλίας που ονομάζεται γαστροσχισία , όπου τα έντερα του μωρού και μερικές φορές άλλα όργανα προεξέχουν έξω από το σώμα μέσω μιας μικρής τρύπας στο δέρμα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δύο εκατομμύρια γεννήσεις,

-το 40% από αυτές σε μητέρες που ζούσαν σε απόσταση 15 μιλίων από μια πυρκαγιά και την προκύπτουσα ατμοσφαιρική ρύπανση,

-η οποία ήταν ήδη γνωστό ότι είναι επιβλαβής για τις έγκυες γυναίκες και τα έμβρυά τους .

Διαπίστωσαν αύξηση 28% στον κίνδυνο εμφάνισης γενετικής ανωμαλίας, σε μητέρες που ζούσαν κοντά σε πυρκαγιές κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Γυναίκα και μωρό δραπετεύουν από το φλεγόμενο χωριό Πλάτανος
Μια γυναίκα και ένα μωρό δραπετεύουν από το φλεγόμενο χωριό Πλάτανος, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών πυρκαγιών στην Ελλάδα το 2007. Φωτογραφία: Λουίζα Γουλιαμάκη/AFP/Getty Images

Η εμβρυϊκή γαστροσχισία είναι σπάνια – υπάρχουν περίπου 2.000 περιπτώσεις ετησίως στις ΗΠΑ.

 Όμως τα κρούσματα αυξάνονται παγκοσμίως. 

«Η ανθρώπινη έκθεση στις πυρκαγιές αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Bo Young Park, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Ως εκ τούτου, η πλήρης κατανόηση των αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία που σχετίζονται με τις πυρκαγιές είναι κρίσιμης σημασίας», επεσήμανε.

Δύο νέες μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ υψηλών θερμοκρασιών και πρόωρου τοκετού.

Η πρώτη αξιολόγησε σχεδόν ένα εκατομμύριο έγκυες γυναίκες στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, από το 2005 έως το 2014, από τις οποίες :

-το 3% γέννησε τα μωρά τους πριν από τις 37 εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι βρίσκονταν στο πιο ζεστό 5% των περιοχών στην πολιτεία την εβδομάδα πριν από τη γέννηση,

-είχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει παρόμοια επίδραση στη θερμότερη υποτροπική πόλη του Μπρίσμπεϊν , αλλά αυτή ήταν η πρώτη σε μια πιο εύκρατη περιοχή της Αυστραλίας.

«Ο κίνδυνος [πρόωρης] γέννησης είναι πιθανό να αυξηθεί με την αναμενόμενη αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των καύσωνα – αυτό είναι μια δυνητικά σοβαρή ανησυχία», είπαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Edward Jegasothy στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Η δεύτερη μελέτη ανέλυσε 200.000 γεννήσεις από το 2007-2011 στην κομητεία Χάρις του Τέξας – η οποία περιλαμβάνει το Χιούστον – όπου οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στη ζέστη.

Η περίοδος περιελάμβανε το πιο καυτό καλοκαίρι του Τέξας που έχει καταγραφεί το 2011.

-Το ένα τέταρτο των μητέρων εκτέθηκαν σε τουλάχιστον μία πολύ ζεστή μέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,

-ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία έφτασε στο κορυφαίο 1% των ιστορικών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν 15% υψηλότερος την επόμενη μέρα μετά από αυτές τις πολύ ζεστές μέρες, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

-Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος για ιδιαίτερα πρώιμους τοκετούς,

τριπλασιάστηκε για τα μωρά που γεννήθηκαν πριν από τις 28 εβδομάδες, και,

ήταν επίσης υψηλότερος για το 20% των μητέρων που ήταν σε μειονεκτική θέση.

θέα του λιμανιού και της όπερας στην ομίχλη από πυρκαγιές

«Οι προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια του καύσωνα θα πρέπει να περιλαμβάνουν έγκυες, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας για ισχυρότερες συσχετίσεις νωρίτερα στην κύηση, όταν οι συνέπειες του πρόωρου τοκετού είναι πιο σοβαρές», είπαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Lara Cushing, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Το πώς η θερμότητα πυροδοτεί τους πρόωρους τοκετούς δεν είναι γνωστό, αλλά μπορεί να οφείλεται στην απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν τοκετό.

Αυτή η νέα έρευνα προσθέτει βάρος σε μια ανασκόπηση του 2020 68 μελετών , που περιελάμβαναν 34 εκατομμύρια γεννήσεις,

οι οποίες συνέδεσαν τη ζέστη και την ατμοσφαιρική ρύπανση με:

-υψηλότερους κινδύνους πρόωρου τοκετού,

-χαμηλού βάρους γέννησης, και,

-θνησιγένειας.

 Ο Bruce Bekkar, συγγραφέας της κριτικής και συνταξιούχος μαιευτήρας, είπε:

«Έχουμε ήδη γενιές αποδυναμωμένες από τη γέννησή μας».

Ο Wellenius επεσήμανε: «Ακόμα και τα μέτρια επίπεδα θερμότητας μπορεί να επηρεάσουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο, τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης και τα παιδιά και τους εφήβους.

Αν και ο κίνδυνος για ένα άτομο είναι μέτριος, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι εκτίθενται, ο συνολικός αριθμός των υπερβολικών συμβάντων, είτε πρόκειται για πρόωρες γεννήσεις είτε για θανάτους, είναι σημαντικός».

-Σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών αυξάνονται οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αύξησαν επίσης τον αριθμό των εισαγωγών μικρών παιδιών σε τμήματα επειγόντων περιστατικών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με μια άλλη νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 2,5 εκατομμύρια εισαγωγές σε διάστημα οκτώ ετών και διαπίστωσαν ότι:

-μια αύξηση κατά 7 βαθμούς Κελσίου στη μέγιστη θερμοκρασία οδήγησε σε αύξηση 2,4% στις εισαγωγές σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Τα μικρά παιδιά χάνουν αναλογικά περισσότερα υγρά από τους ενήλικες, και η ικανότητά τους να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους είναι ανώριμα, είπαν οι ερευνητές.

Η καύση ορυκτών καυσίμων οδηγεί στην κλιματική κρίση, αλλά προκαλεί επίσης ατμοσφαιρική ρύπανση και μια νέα μελέτη στη Δανία αξιολόγησε τον αντίκτυπο του βρώμικου αέρα σε 10.000 ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν φυσικά.

Διαπιστώθηκε ότι:

-οι αυξήσεις της σωματιδιακής ρύπανσης κατά μερικές μονάδες κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου οδήγησαν σε μείωση της σύλληψης κατά περίπου 8% .

Μια πρόσφατη μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε επίσης ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο υπογονιμότητας, αλλά,

-το μέσο επίπεδο ρύπανσης ήταν περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερο από ό,τι στη μελέτη της Δανίας.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση [στη Δανία] ήταν χαμηλή και σχεδόν εξ ολοκλήρου σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Wesselink.

«Τα ισχύοντα πρότυπα μπορεί να είναι ανεπαρκή για την προστασία από δυσμενείς επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία», τόνισε.

Ο Wellenius είπε  επίσης, ότι μια σημαντική πτυχή των μελετών ήταν ότι έδειξαν πως οι ευάλωτοι άνθρωποι υπέφεραν συχνά τις χειρότερες επιπτώσεις, για παράδειγμα οι έγχρωμοι και εκείνοι με χαμηλά εισοδήματα που δεν είχαν κλιματισμό ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Αυτό είναι απολύτως ένα ζήτημα ισότητας και δικαιοσύνης για την υγεία», κατέληξε.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://www.theguardian.com/environment/2022/jan/15/global-heating-linked-early-birth-damage-babies-health

Παιδί

26.05.2022

Nοσοκομείο Παίδων: Νεογέννητο πνίγηκε με το γάλα του και πέθανε

Μια τραγική καταγγελία βλέπει το φως της δημοσιότητας. Πατέρας αποκάλυψε πως το νεογέννητο παιδί του πέθανε μέσα στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς πνίγηκε με το γάλα του. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, οι γονείς έχουν καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το θάνατο του μόλις λίγων ημερών νεογέννητου βρέφους τους μέσα σε […]

23.05.2022

«Τέλος» στο χάρτινο Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού – Διαθέσιμο από σήμερα το Ψηφιακό

Από σήμερα οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιούν ψηφιακό βιβλιάριο υγείας για τα παιδιά τους, ενώ τέθηκε σε λειτουργία για χρήση και το Εθνικό Μητρώο Εμβολισμών Παιδιών και Εφήβων. Έτσι οι γονείς και οι παιδίατροι έχουν πλέον τη δυνατότητα να οργανώνουν αποτελεσματικότερα τη φροντίδα της υγείας των παιδιών. Ειδικότερα, αναφορικά με κάθε υπηρεσία: Με την ψηφιοποίηση […]

Κοριτσάκι 2,5 ετών ήπιε υγρό καθαρισμού και νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο ΠΑΓΝΗ
15.05.2022

Κοριτσάκι 2,5 ετών ήπιε υγρό καθαρισμού και νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο ΠΑΓΝΗ

Πόσο φαγητό πρέπει να τρώνε τα παιδιά από την ηλικία 1 έως 5 ετών
10.05.2022

Πόσο φαγητό πρέπει να τρώνε τα παιδιά από την ηλικία 1 έως 5 ετών

Πώς και πότε πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά για το σεξ
30.04.2022

Πώς και πότε πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά για το σεξ

Eurostat: Η Ελλάδα κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση στις γεννήσεις το 2020 στην ΕΕ
28.04.2022

Eurostat: Η Ελλάδα κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση στις γεννήσεις το 2020 στην ΕΕ

Παιδίατροι για ηπατίτιδα στην Ελλάδα: «Περιμένουμε κρούσματα και στην χώρα μας» – Τα συμπτώματα
28.04.2022

Παιδίατροι για ηπατίτιδα στην Ελλάδα: «Περιμένουμε κρούσματα και στην χώρα μας» – Τα συμπτώματα

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα & τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
26.04.2022

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα & τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Διαχειριστείτε το βάρος του παιδιού σας με ισορροπημένη διατροφή
18.04.2022

Διαχειριστείτε το βάρος του παιδιού σας με ισορροπημένη διατροφή

ΓΓ υπ.Παιδείας – Α.Κόπτσης: «Χωρίς self test αλλά με μάσκες η επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το Πάσχα»
14.04.2022

ΓΓ υπ.Παιδείας – Α.Κόπτσης: «Χωρίς self test αλλά με μάσκες η επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το Πάσχα»

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Υγεία & πολιτική
4

Θ.Πλεύρης: Έρχεται διάταξη για την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών – «Ριψάσπιδες που αρνούνται την επιστήμη»

Περισσότερα

27.05.2022

Ευλογιά των πιθήκων: Σε κοινές προμήθειες φαρμάκων κατέληξε η ΕΕ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα συμβόλαια με δύο εταιρείες για κοινά φάρμακα κατά της νέας επιδημίας.

27.05.2022

Covid-19: H Βόρεια Κορέα προετοιμαζόταν για το ξέσπασμα εισάγοντας μάσκες, αναπνευστήρες και εμβόλια από Κίνα

Σύμφωνα με τα εμπορικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Πεκίνο

6 πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης
27.05.2022

6 πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης

Αυτή είναι η εκπληκτική βιταμίνη που περιέχει το βούτυρο
27.05.2022

Αυτή είναι η εκπληκτική βιταμίνη που περιέχει το βούτυρο

Πραγματοποιήθηκε προσομοίωση πανδημίας ευλογιάς των πιθήκων πριν ένα χρόνο: «4 δισ. κρούσματα και 270 εκατ. νεκροί»!
27.05.2022

Πραγματοποιήθηκε προσομοίωση πανδημίας ευλογιάς των πιθήκων πριν ένα χρόνο: «4 δισ. κρούσματα και 270 εκατ. νεκροί»!

Γερμανία: Εντοπίστηκε εστία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων – Εξάπλωση νέων ασθενειών
26.05.2022

Γερμανία: Εντοπίστηκε εστία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων – Εξάπλωση νέων ασθενειών

Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα: 4.048 τα νέα κρούσματα – Πού εντοπίζονται (φώτο)
26.05.2022

Ο κορωνοϊός στην Ελλάδα: 4.048 τα νέα κρούσματα – Πού εντοπίζονται (φώτο)

Κίνα: Η Σανγκάη οδεύει προς την έξοδο από το lockdown – Νέα σχέδια για ελευθερία
26.05.2022

Κίνα: Η Σανγκάη οδεύει προς την έξοδο από το lockdown – Νέα σχέδια για ελευθερία

Αφυδάτωση: Δέκα σημάδια που σου «χτυπούν καμπανάκι»
26.05.2022

Αφυδάτωση: Δέκα σημάδια που σου «χτυπούν καμπανάκι»

Nοσοκομείο Παίδων: Νεογέννητο πνίγηκε με το γάλα του και πέθανε
26.05.2022

Nοσοκομείο Παίδων: Νεογέννητο πνίγηκε με το γάλα του και πέθανε