Παιδί

Εμβόλια: Ασπίδα προστασίας των παιδιών

Εμβόλια: Ασπίδα προστασίας των παιδιών

Η ενεργητική ανοσοποίηση αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα της ιατρικής για την πρόληψη της νόσησης και των επιπλοκών από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα.

Ο συστηματικός εμβολιασμός παιδιών και εφήβων:

  • Έχει εξαφανίσει νοσήματα απειλητικά για τη ζωή των παιδιών όπως η ευλογιά, η διφθερίτιδα, η πολιομυελίτιδα.
  • Έχει επιτύχει να μειώσει κατακόρυφα την επίπτωση σοβαρών παιδιατρικών λοιμώξεων (σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, πνευμονία, επιγλωττίτιδα) που προκαλούνται από μικρόβια όπως ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου b. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τον αιμόφιλο ινφλουέντσας τύπου b  με τον μαζικό εμβολιασμό έχουν σχεδόν εξαφανιστεί
  • Έχει μειώσει σημαντικά την θνητότητα από άλλα λοιμώδη νοσήματα όπως η ιλαρά και ο κοκκύτης.

Αποτελεσματική και  μακράς διάρκειας προστασία

“Σήμερα, αποτελεί  τεκμηριωμένη  γνώση ότι οι εμβολιασμοί παρέχουν στα παιδιά έγκαιρη  αποτελεσματική και μακράς διάρκειας προστασία από πολλές παιδιατρικές λοιμώξεις. Ιδιαίτερα επιρρεπή στις λοιμώξεις είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Για τον λόγο αυτόν, τα εμβόλια ξεκινούν να χορηγούνται νωρίς, από το δεύτερο κιόλας μήνα της ζωής του παιδιού ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το  εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας”, αναφέρει η κ. Ευαγγελία Λαγκώνα –Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Διευθύντρια Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

Το πρόγραμμα της κάθε χώρας αναπροσαρμόζεται ανά διαστήματα με σκοπό την καλύτερη και ευρύτερη προστασία των παιδιών από λοιμώδη νοσήματα. 

Με βάση πάντα τις μελέτες αποτελεσματικότητας των εμβολίων, μπορεί να τροποποιηθούν οι δόσεις τους όπως έγινε για:

ο συζευγμένο – 13δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, όπου μειώθηκαν οι δόσεις τον πρώτο χρόνο (με εξαίρεση τα πρόωρα) από 3 σε 2 (2 μηνών και  4 μηνών),

-και αναμνηστική δόση στους 12 μήνες, ή,

και ο χρόνος χορήγησης των δόσεων, όπως για:

-το εμβόλιο ιλαράς,

-ερυθράς,

-παρωτίτιδας (MMR)

όπου η δεύτερη δόση του τα τελευταία χρόνια συστήνεται να γίνεται νωρίτερα στην ηλικία 2-3 ετών και όχι 4-6 ετών όπως ίσχυε παλαιότερα.

Το 2013 στη φαρέτρα των εμβολίων προστέθηκε και το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδος Β,

-το εμβόλιο 4ΕΜenB  (Bexsero) (χορηγείται από την ηλικία των 2 μηνών) κα,

-ι το 2018 το δεύτερο πρωτεϊνικό κατά της ίδιας οροομάδος Β του μηνιγγιτιδόκοκκου, το εμβόλιο ΜenB-FHbp (Trumenba) για τα μεγαλύτερα παιδιά ( χορηγείται από την ηλικία > 10 ετών).

Τα εμβόλια αυτά έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια τους εμβολιασμένους από την μηννιγγιτιδοκοκκική νόσο“, επισημαίνει η κ. Λαγκώνα, προσθέτοντας:

Η πανδημία και ο εμβολιασμός

Τη φετινή χρονιά η αντιμετώπιση της πανδημίας από τον SARS-COV-2 που μαστίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα από τον Ιανουάριο του 2020 απαιτεί τον εμβολιασμό κατά του SARS-COV-2.

O εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την ανοσοποίηση του πληθυσμού και τον μακροπρόθεσμο έλεγχο της νόσου COVID- 19“.

Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί περίπου 300 εμβόλια κατά του SARS-COV-2.

Έχει εγκριθεί ένας μικρός αριθμός για εμβολιασμό, που πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Έγκριση για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων

Πρόσφατα έχει δοθεί έγκριση και για τον εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA (Pfizer) για COVID-19 παιδιών και εφήβων ηλικίας άνω των 12 ετών.

-Το πρόγραμμα των εμβολιασμών αναγράφεται στο βιβλιάριο Υγείας του παιδιού.

Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας, o παιδίατρος είναι εκείνος που θα προγραμματίσει τους εμβολιασμούς του παιδιού.

Σωστή ενημέρωση των γονέων

“Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος του και για τη σωστή ενημέρωση των γονέων όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, έτσι ώστε κανένα παιδί να μη μένει ανεμβολίαστο.

Οι γονείς θέλουν και οφείλουν να έχουν κάποιες επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις για τα εμβόλια”, επισημαίνει η κ. Λαγκώνα.

Ιδιαίτερα σήμερα που έχει αναπτυχθεί -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παγκόσμια- ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα, ευτυχώς μικρής έκτασης.

Ο ρόλος του παιδιάτρου

Οι τεκμηριωμένες απαντήσεις του παιδιάτρου, που εμπιστεύονται οι γονείς, στους προβληματισμούς τους γύρω από την ασφάλεια των εμβολίων, αποτελούν τον μοναδικό τρόπο να πεισθούν και να εμβολιάσουν το παιδί τους.

Οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν ότι μελέτες ασφάλειας, προηγούνται της κυκλοφορίας του εμβολίου και υπάρχει ταυτόχρονα  διαρκής επαγρύπνηση για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Έτσι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή.

Όλες οι προσπάθειες απόδοσης διαφόρων νοσημάτων στα εμβόλια έχουν αποτύχει, σύμφωνα με την κ. Λαγκώνα. 

Η συσχέτιση με εμβόλια του παρελθόντος

Η συσχέτιση του εμβολίου της Ιλαράς με τον αυτισμό ή του εμβολίου της Ηπατίτιδας Β με τη κατά πλάκας σκλήρυνση δεν τεκμηριώθηκαν ποτέ επιστημονικά.

Μάλιστα, ο Άγγλος Γαστρεντερολόγος που δημοσίευσε τη μελέτη που απέδιδε τον αυτισμό στο εμβόλιο της Ιλαράς καταδικάστηκε και του αφαιρέθηκε το δίπλωμα.

Έπαψε να είναι γιατρός.

-Να μην φοβούνται οι γονείς τις παρενέργειες των εμβολίων κατά της COVID-19

Συνεπώς, οι γονείς  δεν πρέπει να φοβούνται για τυχόν παρενέργειες.

Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις είναι συνήθως ήπιες και τοπικές (χαμηλός πυρετός, πόνος στο σημείο της ένεσης).

Όλα τα εμβόλια είναι ενέσιμα με εξαίρεση το εμβόλιο έναντι του Rota Ιού, που δίδεται από το στόμα.

Πολυδύναμα, πενταδύναμα, εξαδύναμα εμβόλια

Τα τελευταία χρόνια, για να μειωθεί ο αριθμός των ενέσεων, έχουν  παραχθεί και χρησιμοποιούνται ευρέως πολυδύναμα εμβόλια, πενταδύναμα και εξαδύναμα.

Ο φόβος των γονέων, μήπως τα πολλά αντιγόνα που περιέχουν τα πολυδύναμα εμβόλια εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών έπαψε να υπάρχει καθότι αποδείχθηκε ότι τα βρέφη και τα παιδιά έχουν την δυνατότητα παραγωγής αντισωμάτων σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αντιγόνων“, εξηγεί η κ. Λαγκώνα. 

Τα πολυδύναμα εμβόλια είναι ασφαλή, δεν προκαλούν σημαντικές αντιδράσεις και παρέχουν ταυτόχρονη ανοσοποίηση για πολλές λοιμώξεις  (διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα Β και  αιμόφιλο ινφλουέντζας τύπου b)

Τα επιπλέον εμβόλια που συστήνονται και γίνονται στα παιδιά είναι για:

-τον πνευμονιόκοκκο,

-τον μηνιγγιτιδόκοκκο,

-την ηπατίτιδα Α,

-την ιλαρά-ερυθρά παρωτίτιδα (MMR),

-την ανεμοβλογιά,

-για τον Rota-ιό ,

-για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV),

-τη γρίπη και προς το παρόν μόνο για φέτος για τα παιδιά και τους εφήβους >12 ετών, εμβόλιο και για τον νέο κορωνοιό (SARS-COV-2).

Γρίπη

Στη χώρα μας όσον αφορά τη γρίπη δεν συστήνεται ο καθολικός εμβολιασμός παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με το αντιγριπικό εμβόλιο, όπως στις ΗΠΑ αλλά δίδεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Η οδηγία αυτή δεν έχει αλλάξει προς το παρόν για τη φετινή χρονιά με την επιδημία COVID-19 σε ότι αφορά τα παιδιά.

Στους ενήλικες μελέτες έχουν δείξει αρνητική συσχέτιση του εμβολιασμού για τη γρίπη και της βαρύτητας της λοίμωξης από τον ιό SARS-COV-2. 

Εμβόλιο για COVID-19 στα παιδιά και εφήβους.

Στη χώρα μας η επιτροπή για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού των παιδιών ενέκρινε για τη φετινή χρονιά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο για COVID 19, των παιδιών και των εφήβων, αρχικά της ηλικιακής ομάδας 15-17 ετών“, σημειώνει  η κ. Λαγκώνα

Ο εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη.

Θα ακολουθήσει πιθανά η ανοσοποίηση με το ίδιο εμβόλιο στη χώρα μας και των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑΑ).

Στις ΗΠΑ το FDA (Food and Drug Administration) στις 11.12.2020 και η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (ACIP) στις 12.12.2020 ενέκριναν τη χορήγηση εμβολίου mRNA της Pfizer σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

Το FDA στις 10.05.2021 και η ACIP στις 12.05.2021 ενέκριναν τον εμβολιασμό με το ίδιο εμβόλιο σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12-15 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 28.05.2021 ενέκρινε τη χορήγηση του ίδιου εμβολίου σε παιδιά >12 ετών σε χώρες της Ευρώπης.

-Ο εμβολιασμός συστήνεται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα διόρι:

  • Οι έφηβοι νοσούν συχνότερα απ’ ότι τα μικρότερα παιδιά από COVID-19
  • Σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες το εμβόλιο mRNA της Pfizer σε παιδιά ηλικίας >12 ετών είναι ασφαλές και αποτελεσματικό (100%) για την πρόληψη της νόσου COVID- 19

και

  • Έχει καλύτερη αντιγονικότητα στα παιδιά 12-15 ετών απ ότι σε άτομα 16-25 ετών.

Ο εμβολιασμός στα παιδιά και τους εφήβους δεν είναι προς το παρόν υποχρεωτικός και διενεργείται μετά από έγκριση των γονέων.

Υπάρχει κάποιος προβληματισμός των γονέων για τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδος επειδή η νόσος COVID- 19 στα παιδιά είναι συνήθως ήπια και με χαμηλή θνητότητα, βέβαια όχι μηδενική.

Υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου.

Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι τα mRNA εμβόλια στα παιδιά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά (στις ΗΠΑ έχουν εμβολιασθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 600.000 παιδιά) με μηδενικές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εξακολουθούν να γίνονται μελέτες με διάφορα εμβόλια COVID-19 προκειμένου να αξιοποιηθούν σε παιδιά και μικρότερης ηλικίας (6 μηνών έως 12 ετών).

“Ο εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων ιδιαίτερα σήμερα όπου η παραλλαγή Δέλτα του ιού έχει μεγάλη μεταδοτικότητα θα μειώσει τον κίνδυνο της νόσησης και των επιπλοκών της, θα μειώσει τον κίνδυνο της μετάδοσης στο περιβάλλον τους (οικογενειακό, κοινωνικό), θα μπορούν να πάνε σχολείο ή να έχουν και εξωσχολικές δραστηριότητες χωρίς τον φόβο να νοσήσουν¨, τονίζει η κ. Λαγκώνας.  

Τα εμβόλια αποτελούν την ασπίδα προστασίας τους από τις λοιμώξεις.

Κάθε παιδί ξεκινώντας το σχολείο θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας.

Η παρακολούθηση στο σχολείο ευνοεί τη μετάδοση πολλών παθογόνων μικροοργανισμών λόγω της στενής επαφής πολλών παιδιών καθημερινά.

“Το παιδί και ο έφηβος ηλικίας >15 ετών προς το παρόν θα πρέπει ξεκινώντας το σχολείο τη φετινή χρονιά να είναι εμβολιασμένο και για τον ιό SARS-COV-2 γιατί μόνο έτσι προστατεύεται το ίδιο, οι γύρω του και συμβάλλει και στην ανοσία της κοινότητας.

Μόνο έτσι θα επανέλθει η ζωή όλων μας στους κανονικούς ρυθμούς της”, καταλήγει η κ. Λαγκώνα.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
4

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ