Παιδί

Ο ρόλος του παιδογυναικολόγου στη ζωή της νεαρής γυναίκας

Ο ρόλος του παιδογυναικολόγου στη ζωή της νεαρής γυναίκας

Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά πολλά από τα γυναικολογικά προβλήματα που απασχολούν τις ενήλικες γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν και σε μικρά κορίτσια.  

Η συχνότητα και το είδος των γυναικολογικών προβλημάτων σε παιδιά και έφηβες εξαρτάται κυρίως από την ηλικία του κοριτσιού.

Σε νεογέννητα κορίτσια μπορεί να εμφανιστούν περιπτώσεις με αμφίβολα έξω γεννητικά όργανα, που μπορεί να κάνουν δύσκολη ακόμα και την διάκριση ανάμεσα σε αγόρι και κορίτσι.

Αυτές οι καταστάσεις πρέπει να εξετάζονται και να αντιμετωπίζονται αμέσως, καθώς μπορεί να είναι απειλητικές ακόμα και για τη ζωή του νεογνού.

Επίσης, οι γονείς του νεογέννητου βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση και ζητούν απαντήσεις στα τεράστια ερωτήματα τους, αλλά και διαβεβαιώσεις και λύσεις για την υγεία του μωρού.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν ειδικές γνώσεις και εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις“, αναφέρει ο  Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων – Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης.

Τα προβλήματα στην παιδική ηλικία

Στην παιδική ηλικία μπορεί αρκετά συχνά να εμφανιστούν προβλήματα.

Όμως είναι λυπηρό ότι τα περισσότερα από αυτά δεν γίνονται αντιληπτά και δεν  αντιμετωπίζονται με την απαιτούμενη προσοχή από τους γονείς.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για σημαντικά γυναικολογικά προβλήματα στο μέλλον.

Οι κολπίτιδες αποτελούν τη συχνότερη γυναικολογική πάθηση στα μικρά παιδιά, καθώς λόγω της ανωριμότητας των γεννητικών οργάνων είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις από μικρόβια.

Επιβαρυντικός παράγοντας είναι η χρήση της πάνας, με την ενούρηση και την εγκόπριση να δημιουργούν πολλά προβλήματα, καθώς η μεταφορά κοπράνων μέσα στον κόλπο είναι εύκολη.

Στα μικρά κορίτσια, η κακή υγιεινή στο σχολείο και η απειρία τους σε θέματα ατομικής υγιεινής, ιδίως μετά από τη χρήση της τουαλέτας, είναι ένα ακόμα πρόβλημα που συχνά προκαλεί κολπίτιδες.

Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ερεθισμός στην «ευαίσθητη περιοχή», δυσάρεστη οσμή στα γεννητικά όργανα και αυξημένα κολπικά υγρά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η εξέταση και καλλιέργεια των κολπικών υγρών, από το βάθος του κόλπου.

Η λήψη από τα έξω γεννητικά όργανα, μας οδηγεί συνήθως σε λάθος απάντηση της εξέτασης και λάθος θεραπεία.

Για να φτάσουμε στο βάθος του κόλπου και να κάνουμε σωστή λήψη των υγρών, εκμεταλλευόμαστε ένα μικρό άνοιγμα που υπάρχει φυσιολογικά στον παρθενικό υμένα όλων των κοριτσιών.

Η εξέταση δεν κρύβει κανένα κίνδυνο όταν γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο Παιδογυναικολόγο“, σημειώνει ο κ. Χριστόπουλος, προσθέτοντας:

Εμφάνιση πρώιμης Ήβης

Παράλληλα, ένα από τα πιο σοβαρά και συχνά προβλήματα στα παιδιά είναι η εμφάνιση πρώιμης Ήβης, που χαρακτηρίζεται από πρόωρη ανάπτυξη μαστών ή/και τρίχωσης των γεννητικών οργάνων.

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της πρέπει να είναι άμεση.

Ο κυριότερος στόχος μας είναι να δώσουμε στο παιδί την δυνατότητα να αναπτυχτεί σε ύψος και να μην καταλήξει με ένα χαμηλό τελικό ανάστημα.

-Τα γυναικολογικά προβλήματα των εφήβων μοιάζουν με αυτά των ενηλίκων

Τα γυναικολογικά προβλήματα των εφήβων μοιάζουν αρκετά με αυτά των ενηλίκων γυναικών.

Οι συχνότερες διαταραχές είναι οι ανωμαλίες της περιόδου.

Πάρα πολλές φορές, όταν πρωτοεμφανίζεται η περίοδος, υπάρχουν πολλές διαταραχές, μέχρι οι ορμόνες να βρουν την ισορροπία τους και να σταθεροποιηθεί ο κύκλος.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Από τα πιο σημαντικά προβλήματα των γυναικών είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, που πρωτοεμφανίζεται κυρίως κατά την Εφηβεία.

Η διερεύνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, με ορμονικές εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως πχ υπερηχογράφημα, και να βασίζεται σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια.

Η διάγνωση πρέπει να τίθεται με προσοχή, και όχι βιαστικά και επιπόλαια, με στόχο να μη φορτίσουμε ψυχολογικά μια Έφηβη και την οικογένεια της, με το βάρος μιας λανθασμένης διάγνωσης.

Η σωστή αντιμετώπιση των διαταραχών της περιόδου στην Έφηβη πρέπει να είναι στοχευόμενη πάνω στην αιτία του προβλήματος, και όχι γενική ή αόριστη.

Η συχνότερη αιτία απουσίας από το σχολείο ο πόνος της περιόδου

Η συχνότερη αιτία απουσίας από το σχολείο είναι ο πόνος κατά την διάρκεια της «περιόδου».

Αυτό το πρόβλημα δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα των Εφήβων, περιορίζει τις δραστηριότητες τους και μειώνει την ποιότητα ζωής τους.

Με τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση, μπορούμε σήμερα να μειώσουμε ή ακόμα και να εξαφανίσουμε τον πόνο και να «απελευθερώσουμε» τις Έφηβες από τα ενοχλήματα“, τονίζει ο κ. Χριστόπουλος, προσθέτοντας:

Γενικότερα, τα προβλήματα με τα οποία ασχολείται ο Γυναικολόγος Παίδων και Εφήβων (Παιδογυναικολόγος), είναι πολλά και ποικίλουν από περιπτώσεις ογκολογίας μέχρι και μαιευτικής“.

Κύστες ωοθηκών στην εφηβεία

Για παράδειγμα, κάποια από τα πιο συχνά προβλήματα των Εφήβων είναι:

-οι κύστες ωοθηκών που τρομάζουν γονείς και έφηβη.

η μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι αρκετά συχνή, καθώς οι Έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι.

Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι προσεκτική, συντηρητική, και όχι επιθετική, με σκοπό να προστατεύουμε την μελλοντική γονιμότητα των νεαρών κοριτσιών.

Τεράστια σημασία έχει η σωστή πληροφόρηση για θέματα γονιμότητας και αντισύλληψης.

Η άγνοια και η παραπληροφόρηση που υπάρχει στους έφηβους, αυξάνει πολύ τον αριθμό των ανεπιθύμητων κυήσεων, που χωρίς καμία αμφιβολία έχουν υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές.

Ο ρόλος της πρόληψης και της ενημέρωσης, σημαντικός

Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία από ανεπιθύμητες κυήσεις είναι η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση, που γίνεται με μια απλή επίσκεψη και συζήτηση με τον Γυναικολόγο Εφήβων, αλλά και μέσα από ομιλίες και παρουσιάσεις σε σχολεία και συλλόγους.

-Η πρώτη γυναικολογική εξέταση είναι δύσκολη  για ένα παιδί ή μια έφηβη.

Ο Γυναικολόγος Παίδων και Εφήβων έχει την κατάλληλη εμπειρία και καθημερινή εξοικείωση με το νεαρό κορίτσι και την έφηβη, ώστε η πρώτη επαφή γνωριμίας που θα έχει με το γυναικολόγο, να είναι μια θετική εμπειρία, που δεν θα το τραυματίσει ψυχικά, κάνοντας δυσάρεστη την γυναικολογική εξέταση για το υπόλοιπο της ζωής του“, αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, καταλήγοντας:

Προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε την αναπαραγωγική υγεία μικρών κοριτσιών, αλλά και νέων γυναικών, πρέπει να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες γυναικολογικής υγείας.

Στόχος είναι να προστατέψουμε την δυνατότητα του μικρού κοριτσιού και της νέας γυναίκας να αποκτήσει τη δική της οικογένεια, όποτε αυτή το θελήσει”.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού