Διατροφή

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Ο καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας, στο King’s College του Λονδίνου (KCL) Dr. Tim Spector, αναφέρει πως μπορεί η βρώμη να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία καθώς μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο, ωστόσο οι ευεργετικές δράσεις της εξαρτώνται από τον τύπο που καταναλώνουμε.

Ο ειδικός σε θέματα διατροφής και μικροβιώματος του εντέρου, κατέφυγε στο Instagram για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που δέχεται συχνά: είναι η βρώμη υγιεινή;

Το ερώτημα εγείρεται από το γεγονός ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι βρώμης, μεταξύ των οποίων και επεξεργασμένη (ή στιγμιαία). Πολλοί, λοιπόν, αναρωτιούνται αν η στιγμιαία βρώμη ανήκει στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, που δεν θεωρούνται τα καλύτερα για την υγεία.

«Είναι η βρώμη υγιεινή ή όχι; Με ρωτάνε συχνά. Η απάντηση εξαρτάται από τον οργανισμό σας και το πώς ανταποκρίνεται στα σάκχαρα. Εξαρτάται επίσης από τον τύπο της βρώμης που διαλέγετε», γράφει.

«Υπάρχει η στιγμιαία βρώμη, που είναι έτοιμη σε λίγα λεπτά. Υπάρχει το πίτουρο βρώμης που έχει τεράστια διαφορά σε φυτικές ίνες, επομένως επιδρά διαφορετικά στον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν τρώτε αρκετή βρώμη, μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας. Πρέπει όμως να τρώτε μεγάλη ποσότητα, για να επιτευχθεί αυτό».

Όπως εξηγεί, η βρώμη μειώνει τη χοληστερόλη χάρη στη βήτα-γλυκάνη που περιέχει. Αυτή είναι μία ουσία που επιστρώνει τα έντερα και εμποδίζει την γρήγορη απορρόφηση των λιπιδίων.

Η στιγμιαία βρώμη περιέχει περίπου 4 γραμμάρια βήτα-γλυκάνης ανά 100 γρ. τροφίμου. Ωστόσο το πίτουρο βρώμης παρέχει έως 10 γρ. βήτα-γλυκάνης ανά 100 γρ.

Ποια είναι η καλύτερη

Στην πραγματικότητα, «το είδος της βρώμης που θα επιλέξετε κάνει τη διαφορά στον αντίκτυπο που θα έχει στην υγεία», συμπληρώνει.

«Για την υγεία του εντέρου, θα συνιστούσα επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Το πίτουρο βρώμης παρέχει περίπου 16 γραμμάρια (φυτικές ίνες) ανά 100 γραμμάρια τροφίμου. Η βρώμη ολικής αλέσεως παρέχει περίπου 10 γρ. ανά 100 γρ. τροφίμου».

Η στιγμιαία, όμως, παρέχει πολύ λιγότερες ίνες (περίπου 3 γρ. ανά 100 γρ. τροφίμου), συνεχίζει. Γι’ αυτό τον λόγο απορροφάται πιο γρήγορα από τον οργανισμό και ενδεχομένως προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ο Dr. Spector εξηγεί επίσης πώς μπορεί κανείς να την εμπλουτίσει, επιβραδύνοντας την αύξηση του σακχάρου. Συνιστά να προσθέτουμε, λ.χ., λίγο λευκό, ελληνικό γιαούρτι και μίγμα από διάφορους σπόρους.

Συνιστά, τέλος, σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα και τρώνε συχνά βρώμη, να προτιμούν την βιολογική.

Και αυτό, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι η συμβατική μπορεί να περιέχει 5-10 φορές περισσότερη γλυφοσάτη απ’ ό,τι τα άλλα δημητριακά. Η γλυφοσάτη είναι ένα φυτοφάρμακο.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Ιατρεία Advanced Derma: Όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες αισθητικής στις πιο προσιτές τιμές – Βοtox, laser & υαλουρονικό από τη γιατρό Χ.Ζησίμου
07.02.2024

Ιατρεία Advanced Derma: Όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες αισθητικής στις πιο προσιτές τιμές – Βοtox, laser & υαλουρονικό από τη γιατρό Χ.Ζησίμου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού