Διατροφή

Μέλι: Τα οφέλη για την υγεία – Ποιοι πρέπει να το καταναλώνουν με μέτρο

Μέλι: Τα οφέλη για την υγεία – Ποιοι πρέπει να το καταναλώνουν με μέτρο

Το μέλι έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία, εκτός από την νόστιμη γεύση που έχει και το κάνει να ξεχωρίζει.

Ωστόσο, τα βρέφη δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να μην είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα βακτήρια που προκαλούν αλλαντίαση, μια παραλυτική ασθένεια.

Τα άτομα με διαβήτη, επίσης, πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την πρόσληψη σακχάρων από την διατροφή τους. Μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με διαβήτη, αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Η Kelly Morrow, διαιτολόγος και κλινική συνεργάτης του Osher Center for Integrative Medicine στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μέλι

«Το μέλι περιέχει γύρη, η οποία αν ληφθεί με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να την ανέχεται», λέει η Morrow. Επίσης, είναι αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες και περιέχει ίχνη βιταμίνης Β και μέταλλα, σύμφωνα με την ειδικό.

Ποια είναι τα οφέλη του μελιού

-Τα αντιοξειδωτικά στο μέλι μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
-Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως η διάρροια που σχετίζεται με τη γαστρεντερίτιδα.
-Μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν ότι, μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά οφέλη συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του άγχους. Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ακόμη ότι, βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων μνήμης.
-Η χρήση ως ιατρικό προϊόν έχει αποδειχθεί ότι προάγει την επούλωση των πληγών, ιδιαίτερα των εγκαυμάτων.

Ζάχαρη ή μέλι: Ποιο είναι πιο υγιεινό;
Το μέλι και η ζάχαρη είναι και τα δύο γλυκαντικά που αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη.

Η Morrow λέει: «Όσον αφορά την περιεκτικότητα, το μέλι και η ζάχαρη είναι πολύ κοντά. Αν και υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να έχει μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος από το επιτραπέζιο σάκχαρο, όσοι έχουν προδιαβήτη, διαβήτη ή ασταθές σάκχαρο αίματος θα πρέπει να το χρησιμοποιούν με προσοχή και επίσης να βεβαιωθούν ότι το εξισορροπούν με κάποια πρωτεΐνη και λίπος».

Επομένως, τα άτομα με διαβήτη ή άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι καλύτερο να το αποφεύγουν. Το μέλι είναι μία θρεπτική τροφή που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο είναι καλό να καταναλώνεται με μέτρο και προσοχή, εξηγεί η Morrow.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού