Διατροφή

Οι άνθρωποι που μισούμε: Τρώνε… αλλά έχουν γονίδιο και δεν παχαίνουν!

Οι άνθρωποι που μισούμε: Τρώνε… αλλά έχουν γονίδιο και δεν παχαίνουν!

Σύμφωνα με ισπανική έρευνα την οποία επικαλείται η γερμανική Bild, το 60% των Ευρωπαίων βρίσκεται στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουμε να… μισούμε.

Με άλλα λόγια, τρώνε και δεν παχαίνουν χάρη σε ένα «μαγικό γονίδιο».

Για την ακρίβεια, αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια γονιδιακή μετάλλαξη η οποία κρίνει την ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα. Χάρη σε αυτή κάποιοι τρώνε πολύ, ασκούνται ελάχιστα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αλλά δεν παίρνουν πολλά κιλά.

Πέρα από τους αστεϊσμούς, ερευνητές από το Ισπανικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (CNIO) και το Ινστιτούτο Τροφίμων «IMDEA», που εδρεύει στη Μαδρίτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όσοι άνθρωποι έχουν αυτή τη γονιδιακή μετάλλαξη, αποθηκεύουν στο σώμα τους λιγότερο λίπος.

Στην αναζήτηση για γονιδιακές μεταλλάξεις που επηρεάζουν την παχυσαρκία και τις σχετικές μεταβολικές αλλαγές, οι ερευνητές συγκέντρωσαν γενετικό υλικό και δεδομένα – σωματικό βάρος, Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ποσοστό λίπους, μυϊκή μάζα, περιφέρεια μέσης – από 790 εθελοντές.

Οι ομάδες των επιστημόνων ανέλυσαν τις πιθανές διασυνδέσεις αυτών των τιμών με 48 διαφορετικές γονιδιακές μεταλλάξεις. Τότε ανακάλυψαν με έκπληξη ότι υπάρχει σχέση με μία από τις μεταλλάξεις του γονιδίου FNIP2 και της παχυσαρκίας.

Τι διαπιστώθηκε από πειραματόζωα

Ωστόσο, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της γονιδιακής μετάλλαξης σε τρωκτικά που είχαν προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά. «Διαπιστώσαμε ότι τα πειραματόζωα με την γονιδιακή αυτή μετάλλαξη, έχουν από 10 έως και 15 % λιγότερο λίπος», εξηγεί ο Aλέτζιο Εφεγιάν, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Όμως, η επίδραση της γονιδιακής μετάλλαξης δεν μπορεί εύκολα να αποτυπωθεί στον άνθρωπο, επομένως είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο ισχυρή είναι η επίδραση του γονιδίου στην αποθήκευση λίπους και τη σωματική διάπλαση. Οι ερευνητές λοιπόν κάνουν λόγο για προδιάθεση.

«Δεν ισχύει δηλαδή ότι όσοι είναι φορείς αυτής της γονιδιακής μετάλλαξης μπορούν να τρώνε υπερβολικά χωρίς να παχαίνουν», διευκρινίζει ο Αλέτζιο Eφεγιάν.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρινίζει, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Genome Biology», θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση των γονιδιακών μεταλλάξεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και, κατά συνέπεια, στην καταπολέμησή της.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού