Διατροφή

Αυτές είναι οι τροφές που προωθούνται ως «υγιεινές» αλλά δεν είναι

Αυτές είναι οι τροφές που προωθούνται ως «υγιεινές» αλλά δεν είναι

Αρκετές είναι οι τροφές που θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να υπάρχουν στη διατροφή μας αλλά δεν γνωρίζουμε πως τελικά δεν είναι τόσο υγιεινές.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε είναι οι εξής:

Ψωμί

Σύμφωνα με την Elizabeth Klodas, το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα τα οποία δεν είναι τόσο καλά για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, η διατροφολόγος αναφέρει πως τα αρτοσκευάσματα είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες νατρίου στη διατροφή μας. Το νάτριο αυξάνει την αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι κίνδυνοι για καρδιακές παθήσεις.

Τα περισσότερα προϊόντα «ολικής αλέσεως» δεν είναι εντελώς «ολικής». Μάλιστα, το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να έχει παρόμοιο γλυκαιμικό δείκτη με εκείνον του άσπρου ψωμιού καθώς αυξάνει εξίσου τα σάκχαρα. Η συμβουλή της διατροφολόγου είναι να επιλέγουμε ψωμί με ορατούς σπόρους ώστε να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Μπάρες δημητριακών

Όσοι γυμνάζονται συνηθίζουν να έχουν μια μπάρα δημητριακών στην τσάντα τους. Στην πραγματικότητα όμως, οι μπάρες δημητριακών δεν είναι τόσο υγιεινές όσο πιστεύαμε.

Μάλιστα, εξαιτίας όλης της προστιθέμενης ζάχαρης, δεν είναι πραγματικά καλύτερες από μια σοκολάτα. Τι κι αν πιστεύαμε πως οι μπάρες έχουν μόνο βρώμη, ξηρούς καρπούς και φρούτα, η αλήθεια είναι πως περιέχουν πολλά τεχνητά γλυκαντικά. Η συμβουλή της διατροφολόγου είναι να καταναλώνουμε ωμούς ξηρούς καρπούς και  βρώμη με αποξηραμένα φρούτα.

Γάλα χαμηλών λιπαρών

Ό,τι αναγράφει «χαμηλά σε λιπαρά», δεν θα έπρεπε να ταυτίζεται με το «υγιεινό». Ο λόγος είναι πως τα περισσότερα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι κύριες πηγές κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Έτσι, η  Elizabeth Klodas προτείνει κάποιες ενναλακτικές λύσεις όπως το γάλα αμυγδάλου. Επιπλέον, για περισσότερο ασβέστιο προτείνει την κατανάλωση σε αμύγδαλα, μπρόκολο, λάχανο, πορτοκάλια και φασόλια.

Light αναψυκτικά

Είναι γνωστό πως τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Γι’ αυτό συνήθως, όσοι κάνουν δίαιτα επιλέγουν αναψυκτικά light.

Σύμφωνα με έρευνες όμως, τα light αναψυκτικά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή σημαντικών πρωτεϊνών στο έντερό μας που προστατεύουν από την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Σύμφωνα με την διατροφολόγο, αντί για κάποιο light αναψυκτικό θα μπορούσαμε να επιλέξουμε το μαύρο και το πράσινο τσάι ή κάποιο ανθρακούχο νερό.

Μαργαρίνη

Μία κουταλιά μαργαρίνης δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Είναι η υπερβολική ποσότητα αυτής, όπως και κάθε άλλου τροφίμου, που τελικά μπορεί να επιβαρύνει την υγεία του ανθρώπου. Αλλά και το είδος της μαργαρίνης.

Πολλά είδη μαργαρίνης που κυκλοφορούν στην αγορά παρασκευάζονται με φοινικέλαιο, το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών που μπορεί να αυξήσουν τη χοληστερόλη μας.

Η μαργαρίνη που παρασκευάζεται από ελαιόλαδο ή λινέλαιο είναι από τις καλύτερες επιλογές. Το ελαιόλαδο περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και καθόλου «κακά» λιπαρά.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού