Διατροφή

Τέσσερις τροφές από την ιαπωνική κουζίνα που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

Τέσσερις τροφές από την ιαπωνική κουζίνα που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

Το ιαπωνικό φαγητό φημίζεται για τα οφέλη του στην υγεία. Οι Ιάπωνες έχουν το δεύτερο υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο και αποδίδουν την καλή υγεία τους στη διατροφή τους.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί τα ιαπωνικά τρόφιμα είναι τόσο υγιεινά, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια καλή διατροφή.

Μερικές από τις πιο υγιεινές τροφές στην ιαπωνική διατροφή

Natto

Το Natto είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Το Natto έχει μια κολλώδη υφή σαν λιωμένο τυρί ή σαν γιαούρτι και έχει μια οσμή που μπορεί να είναι ενοχλητική για μερικούς. Ωστόσο, οι Ιάπωνες το λατρεύουν και το τρώνε συχνά.

διατροφή

Τι κάνει το natto υγιεινό; Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, αλλά και βιταμίνη Κ2, μια βιταμίνη σημαντική για την υγεία των οστών. Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ2 μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία. Ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη (osteocalcin), μια ορμόνη που κατευθύνει το ασβέστιο στα οστά και μακριά από τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, όπου θα μπορούσε να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πολλοί άνθρωποι που τρώνε natto λένε ότι η μυρωδιά και η γεύση του δεν τους ενοχλεί αφότου το φάνε αρκετές φορές. Αλλά κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη και μικρές ποσότητες αυτού του ασυνήθιστου πιάτου. Αν σκοπεύετε να δοκιμάσετε natto στο σπίτι, δώστε του μια ευκαιρία!

Φασόλια Edamame

Τα φασόλια Edamame είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό σνακ από βραστά, αλατισμένα φασόλια σόγιας. Τα φασόλια συλλέγονται, όταν είναι ακόμη είναι πράσινα και μαλακά. Στη συνέχεια βράζονται, ή μαγειρεύονται στον ατμό ώστε να γίνουν ελαφρώς τραγανά εξωτερικά και τρυφερά εσωτερικά. Μπορείτε να φάτε τα φασόλια edamame ως ορεκτικό ή σνακ ή ως μέρος ενός κύριου γεύματος.

διατροφή

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχουν περισσότερα από 20 απαραίτητα αμινοξέα και είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να βελτιώσετε τη διατροφή σας, προσθέστε τα φασόλια edamame στο μενού σας, επειδή είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά εξακολουθούν να περιέχουν άφθονη πρωτεΐνη για την ανάπτυξη των μυών.

Σούπα Miso

Η σούπα Miso είναι μια ιαπωνική σούπα που παρασκευάζεται από dashi (ζωμός-βάση για σούπες, ο οποίος έχει διάφορους τρόπους παραγωγής), λαχανικά και πάστα miso (είναι διαθέσιμη και στην ελληνική αγορά). Οι Ιάπωνες το απολαμβάνουν ως ορεκτικό. Είναι ένας νόστιμος τρόπος για να λαμβάνετε την καθημερινή σας δόση λαχανικών καθώς μπορεί να περιέχει πολλά είδη λαχανικών σε κάθε μερίδα.

διατροφή

Αν ψάχνετε για υγιεινό ιαπωνικό φαγητό, τότε η σούπα miso μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή επειδή είναι θρεπτική και υψηλή σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, η πάστα miso έχει πάνω από 20 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ) και βιταμίνη Ε, καθώς και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο.

Τζίντζερ τουρσί

Ένα άλλο φαγητό που απολαμβάνουν οι Ιάπωνες είναι το τζίντζερ τουρσί, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό που παρασκευάζεται με τη συντήρηση του τζίντζερ σε ξύδι και αλάτι. Μπορεί να το έχετε φάει σε ένα ιαπωνικό εστιατόριο μαζί με το αγαπημένο σας σούσι ή σασίμι, αλλά μπορείτε επίσης να το φάτε ως συνοδευτικό ή σνακ. Μπορείτε να βρείτε τουρσί τζίντζερ στην αγορά ιαπωνικών προϊόντων, ή μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας στο σπίτι συντηρώντας το τζίντζερ σε ξύδι και αλάτι.

διατροφή

Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα μετά από σωματική άσκηση. Μια μελέτη έδειξε ότι 2 γραμμάρια τζίντζερ βελτίωσαν τα συμπτώματα της καθυστερημένης έναρξης μυϊκού πόνου, δηλαδή του πόνου που νιώθετε μετά από μια προπόνηση που το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει. Το τζίντζερ είναι επίσης αποτελεσματικό για την ανακούφιση της ναυτίας.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού