Διατροφή

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Αυτές είναι οι πιο ανθυγιεινές τροφές για την καρδιά μετά τα 50

Μετά τα 50 και τα 60 οι περισσότεροι παίρνουν σωματικό βάρος, ειδικά γύρω από την μέση τους
Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Αυτές είναι οι πιο ανθυγιεινές τροφές για την καρδιά μετά τα 50

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, έχουμε κάποιον στον περίγυρό μας, που όταν έκλεισε τα 50 ξαφνικά ξεκίνησε να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (AHA), μετά τα 50 και τα 60 οι περισσότεροι παίρνουν σωματικό βάρος, ειδικά γύρω από την μέση τους, ενώ εμφανίζονται και παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Το σίγουρο είναι πως έχετε χρόνο να ανατρέψετε τα πράγματα για την υγεία της καρδιάς σας. Η συμβουλή για το πώς θα το πετύχετε είναι πολύ ξεκάθαρη και συγκεκριμένη: τρώτε λιγότερα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Αν χρειάζεστε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, δείτε μια λίστα με τις πιο ανθυγιεινές τροφές για την καρδιά σας, σύμφωνα με τους διαιτολόγους.

Λιπαρά κρέατα και τηγανητά

“Εάν θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή μετά τα 50, είναι καιρός να ρίξετε μια σοβαρή ματιά στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών”, λέει η δρ. Rebecca Schilling, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

«Οι περισσότεροι από τους πελάτες μου άνω των 50 ετών πασχίζουν να προσαρμοστούν με αυτό. Μεγάλωσαν με κόκκινο κρέας και τηγανητά και η σκέψη να γίνουν περισσότερο… βίγκαν, τους τρομάζει».

Αλλά μια υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες διατροφή συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

“Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά δημιουργούν μια ‘τέλεια καταιγίδα’ φράζοντας τις αρτηρίες, αυξάνοντας την κακή χοληστερόλη και συμβάλλοντας στην υπέρταση. Η σύστασή μου είναι να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος στα γεύματα σε μια μερίδα 85 γραμμαρίων (περίπου στο μέγεθος της παλάμης σας), να τρώτε σπανίως κόκκινα κρέατα και τηγανητά, να κόβετε το λίπος από όλα τα κομμάτια κρέατος, να επιλέγετε χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά και να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και των φυτικές ίνες καθημερινά”, λέει η δρ. Schilling.

Πατατάκια & αναψυκτικά

Περιέχουν τριπλή απειλή για την υγεία της καρδιάς σας: νάτριο (αλάτι), κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη.

“Τα σνακ σε σακούλες (και τα μπισκότα, επίσης) δεν έχουν μόνο πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αλλά ενθαρρύνουν επίσης την υπερκατανάλωση τροφής και αυξάνουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους επειδή είναι πολύ εύγευστα”, λέει η διαιτολόγος Melissa Mitri.

Η ζάχαρη παίζει επίσης βασικό ρόλο στην κακή υγεία της καρδιάς. “Τα αναψυκτικά περιέχουν πολύ πρόσθετη ζάχαρη, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Μπορείτε να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο επιλέγοντας πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις σόδας, όπως το ανθρακούχο νερό”, λέει η δρ. Mitri.

Ροφήματα “διαίτης”

Η μετάβαση από ποτά με ζάχαρη σε αναψυκτικά διαίτης για μείωση των θερμίδων και της ζάχαρης μπορεί να ακούγεται σαν έξυπνη κίνηση, αλλά είναι αντιπαραγωγική, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς.

“Τα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών”, λέει η διαιτολόγος διατροφολόγος Arika Hoscheit.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care έδειξε ότι όσοι πίνουν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά έχουν 36% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο και 67% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν τέτοια αναψυκτικά.

Πώς συσχετίζεται η λιγότερη ζάχαρη με τον αύξηση κινδύνου για διαβήτη; Η δρ. Hoscheit λέει ότι η τεχνητή γλυκύτητα των χαμηλών και χωρίς θερμίδες ποτών διαίτης δυσκολεύει τον οργανισμό να μετρήσει τη θερμιδική πυκνότητα, «αυξάνοντας την όρεξη και διαταράσσοντας το μικροβίωμα σας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στη γλυκόζη και αυξημένη λαχτάρα για ζαχαρούχα, ενεργειακά πυκνά τρόφιμα και αναψυκτικά».

Για να προστατεύσετε την καρδιά σας, επιλέξτε νερό τις περισσότερες φορές και ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη τεχνητά ζαχαρούχων ποτών. “Η μείωση της πρόσληψης αναψυκτικών διαίτης μπορεί να μειώσει την όρεξή σας, να βελτιώσει τη διαχείριση του βάρους και να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας”, καταλήγει η δρ. Hoscheit.

Ντόνατς

Το #1 σνακ που πρέπει να αποφεύγουν άνδρες και γυναίκες άνω των 50 που ανησυχούν για την υγεία της καρδιάς τους είναι τα ντόνατς.

“Τα ντόνατς δεν είναι μόνο τηγανητά, τα οποία ρίχνουν πολύ ανθυγιεινό λίπος στο σύστημά σας, είναι επίσης φορτωμένα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και κινδύνου για καρδιακές παθήσεις”, λέει η δρ. Susan Bowerman, ειδική στη διαχείριση παχυσαρκίας και βάρους.

“Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη δοκιμάζουν επίσης την ικανότητα του σώματος να τα επεξεργάζεται και καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν πολλοί γίνονται ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, ή προδιαβητικοί, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων”, προσθέτει η ίδια.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού