Ψυχολογία

Μήπως έχεις κατάθλιψη και δεν το ξέρεις;

Άμα η θλίψη που έχεις επιμένει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που επηρεάζει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς. Συχνά χρησιμοποιούνται οι όροι κλινική κατάθλιψη ή μείζον καταθλιπτική διαταραχή.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρα και παρότι μπορεί ο καθένας από εμάς να έχει βιώσει κάποιο από τα συμπτώματα που ακολουθούν, ο ειδικός  ψυχικής υγείας είναι ο μόνος αρμόδιος για να κάνει τη διάγνωση της κατάθλιψης, όταν κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα επιμένουν για δυο ή περισσότερες εβδομάδες.

Τα επικίνδυνα συμπτώματα

Έντονα αρνητική και μελαγχολική διάθεση. Αυτό ίσως αποτελεί και το σημαντικότερο σύμπτωμα της κατάθλιψης. Ωστόσο όπως εξηγούν οι ειδικοί δεν είναι πάντοτε δεδομένο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η αρνητική διάθεση δεν είναι πάντα εμφανής, παρότι υποβόσκει η κατάθλιψη. Είναι πιθανό δηλαδή να αναδύονται άλλες συναισθηματικές καταστάσεις όπως το έντονο άγχος, ο θυμός, η αδιαφορία ή ακόμη και η άρνηση οποιασδήποτε αρνητικής συναισθηματικής κατάστασης.

Ανηδονία. Ή αλλιώς καμία ευχαρίστηση. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα απ’ ό,τι μέχρι τώρα μας ευχαριστούσε δεν μας δίνει πλέον χαρά. Διόλου τυχαία μια από τις ερωτήσεις που περιλαμβάνουν τα επίσημα τεστ διάγνωσης της κατάθλιψης είναι το αν κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων εβδομάδων έχει μειωθεί το ενδιαφέρον ή η ευχαρίστηση που παίρνουμε από τις καθημερινές μας ασχολίες.

Αϋπνία. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το 75% των ατόμων με κατάθλιψη παρουσιάζουν αυπνία και διαταραχές ύπνου. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η καθυστερημένη έλευση του ύπνου, οι συχνές αφυπνίσεις ή το αθέλητο ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί. Να σημειωθεί όμως ότι μπορεί να παρουσιαστεί και η εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά, δηλαδή ο ύπνος να διαρκεί πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο και να δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε από το κρεβάτι.

Διαταραχές της όρεξης. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να χάσουν την όρεξή τους γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Από την άλλη μεριά οι  διαταραχές της όρεξης μπορεί να εκδηλώνονται και με αύξηση της όρεξης και συνακόλουθα του βάρους – μερικοί άνθρωποι προστρέχουν στο φαγητό ως μέσο παρηγοριάς και ανακούφισης από τη μοναξιά και τα αρνητικά συναισθήματα.

Διαρκής κούραση. Η διαρκής αίσθηση εξάντλησης, μια μόνιμη κούραση που πολλοί την περιγράφουν σαν απώλεια ενέργειας, συχνά χαρακτηρίζει τον καταθλιπτικό ο οποίος μπορεί και να λέει ότι αισθάνεται διαρκώς κουρασμένος.

Χωρίς λίμπιντο. Η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας αποτελεί ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της κατάθλιψης.

Αίσθηση απελπισίας. Η αίσθηση αδυναμίας και ανημποριάς χαρακτηρίζουν τον πάσχοντα από κατάθλιψη. Συχνά ο καταθλιπτικός ασθενής αισθάνεται ότι ακολουθεί μια πορεία χωρίς διέξοδο.

Πολλές ενοχές. Για τους πάσχοντες από κατάθλιψη οι ενοχές ξεπερνούν κάθε λογικό όριο. Ο πάσχων θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για το παραμικρό που του συμβαίνει, μερικές φορές και για όσα συμβαίνουν στη ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται στο κοντινό του περιβάλλον. Νιώθε ανάξιος, βαθιά (και υπερβολικά) ενοχικός και με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Δυσκολία συγκέντρωσης . Συχνά παρουσιάζονται δυσκολίες στην συγκέντρωση, την μνήμη και την λήψη αποφάσεων, ακόμη και αν πρόκειται για πολύ απλά ζητήματα που δεν δικαιολογούν τόση αναποφασιστικότητα.

Σωματικά συμπτώματα. Η κατάθλιψη αποτελεί συναγερμό και για το σώμα. Συχνά μάλιστα τα σωματικά συμπτώματα είναι αυτά που θορυβούν τον πάσχοντα και τον στρέφουν πρώτα στον καρδιολόγο, τον γαστρεντερολόγο ή τον πνευμονολόγο. Στα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πονοκέφαλοι, οι πεπτικές διαταραχές, οι ανεξήγητοι πόνοι, αλλά και η δύσπνοια και το βάρος στο στήθος.

Οι πάσχοντες από κατάθλιψη μπορεί να κάνουν περισσότερες σκέψεις για το θάνατο, καθώς και για την αυτοκτονία και τον τρόπο που θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους (αυτοκτονικός ιδεασμός). Μερικές φορές μπορεί να εκφράσουν αυτές τις σκέψεις τους σε τρίτους και αυτό συχνά αποτελεί έναν τρόπο αναζήτησης βοήθειας.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)