Ψυχολογία

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες σχετίζονται με την εμφάνιση συναισθηματικών διαταραχών

Αντίξοες συνθήκες και διάφορα στρεσογόνα γεγονότα ζωής έχουν διαπιστωθεί να σχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης συναισθηματικής διαταραχής.

Τα γεγονότα αυτά δρουν είτε προδιαθεσικά (με το να αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο από την εμφάνισή τους), είτε εκλυτικά (οπότε η νόσος βρίσκεται σε σαφή χρονική συνάφεια με αυτά και η εμφάνισή τους ακολουθεί αμέσως τα γεγονότα).

Είναι μάλιστα πιθανόν ότι γενετικοί παράγοντες τροποποιούν την ευαισθησία στα γεγονότα ζωής, δηλαδή την πιθανότητα η παρουσία τους να επιδράσει στην εκδήλωση συναισθηματικής διαταραχής”, αναφέρει ο ψυχίατρος κ. Νικόλαος Κουμλέλλης.

Τα καλύτερα μελετημένα προδιαθεσικά γεγονότα αφορούν σε πρώιμα γεγονότα ζωής, γεγονότα δηλαδή που συμβαίνουν στη μικρή ηλικία και για τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης (όχι όμως και μανίας) στην ενήλικη ζωή.

Μεταξύ αυτών, το πλέον καλά μελετημένο είναι η απώλεια γονέα πριν από την ηλικία των 12 ετών, ενώ φαίνεται ότι και η κακοποίηση (σωματική ή /και σεξουαλική) έχει παρόμοια επίδραση.

Άλλες αντιξοότητες, όπως η πολύ κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειας, η ανεπαρκής φροντίδα από τους γονείς, καθώς και διάφορες έντονες ψυχοτραυματικές εμπειρίες του παιδιού, φαίνεται ότι επιδρούν επίσης με παρόμοιο τρόπο.

Η ανεργία, το διαζύγιο, το πένθος, η κακή οικονομική κατάσταση, διάφορες σωματικές νόσοι και άλλα κοινωνικά και επαγγελματικά σρεσογόνα γεγονότα ζωής μπορεί να δράσουν εκλυτικά στην εμφάνιση επεισοδίων συναισθηματικής διαταραχής, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι συχνά προηγούνται της εμφάνισης μείζονος καταθλιπτικού ή μανιακού επεισοδίου“, εξηγεί ο κ. Κουμλέλλης.

Ενδιαφέρον είναι ότι οι εν λόγω δυσμενείς συνθήκες συσχετίζονται μόνο με τα πολύ λίγα πρώτα επεισόδια της συναισθηματικής διαταραχής, ενώ αργότερα η διαταραχή “αυτονομείται” και η εμφάνιση των επεισοδίων παύει να σχετίζεται με στρεσογόνα γεγονότα.

Η παρατήρηση αυτή έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη της θεωρίας της “αναδαύλισης”, σύμφωνα με την οποία το κάθε επεισόδιο ανοίγει το δρόμο για το επόμενο, ώστε να μην είναι πλέον απαραίτητη η παρουσία εξωτερικών γεγονότων για την υποτροπή.

Η βιολογική εξήγηση είναι ότι κατά τα διαδοχικά επεισόδια δημιουργούνται πιθανώς νευρωνικές μνήμες (νέες συνδέσεις μεταξύ νευρώνων), οι οποίες αρκούν για να ενεργοποιήσουν τα νέα επεισόδια.

“Η εντατική και κατά το δυνατόν, πλέον έγκαιρη θεραπεία των επεισοδίων μόλις εμφανίζονται, όπως και η συνεπής προφυλακτική αγωγή ήδη από τα πρώιμα στάδια της νόσου, θεωρείται ότι ελαττώνουν τις συνέπειες της αναδαύλισης και επομένως και την πιθανότητα εμφάνισης νέων επεισοδίων στο μέλλον”, σημειώνει ο κ. Κουμλέλλης.

Τέλος, οι βιολογικοί δρώντες περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η χρήση ορισμένων φαρμάκων και ουσιών ( αλκοόλ, κάνναβης, ψυχοδιεγερτικών κ.λ.π.), ή η απόσυρσή τους, μπορεί να σχετίζονται με την έκλυση μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου ή μανιακού.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε