Ψυχολογία

Απώλεια και πένθος: Με ποια σημάδια εμφανίζεται ο ψυχικός πόνος στο σώμα

Δεν υπάρχουν σωστές συμβουλές για το πένθος. Ο καθένας το ζει με τόσο διαφορετικό και προσωπικό τρόπο, και περνάει τα στάδιά του με την δική του σειρά. Οι αντιδράσεις μπορούν να είναι από ψύχραιμες μέχρι και ακραίες. Θέλουμε να πούμε, αυτό δεν είναι ένα κείμενο που θα προσπαθήσει να αφαιρέσει αυτό το πολύ δικαιολογημένο ”ακαταλόγιστο” που δίνουμε σε έναν άνθρωπο που πενθεί.

Είναι, όμως, ένα κείμενο που μπορεί να σας θυμίσει ότι είστε εδώ, και ότι χρειάζεστε φροντίδα. Επειδή αν αφεθείτε στη θλίψη σας, μπορεί να υποφέρει και το σώμα σας.

Πεπτικά προβλήματα

Συνδέεται με τις αλλαγές στις συνήθειες του φαγητού που παρουσιάζονται συχνά στο πένθος – είτε υπερφαγία, είτε απόκλιση από την κανονική μας δίαιτα, είτε και πολύ λιγότερο φαγητό.

Δυσκολίες στην οδήγηση

Αυτό συμβαίνει επειδή η δυνατότητα συγκέντρωσής σας μπορεί να μην είναι και στα καλύτερά της όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι. Αν παρατηρείτε ότι δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στην οδήγηση, σταματήστε για λίγο καιρό.

Έλλειψη ενέργειας

Εκτός από τους εντελώς σωματικούς λόγους για αυτό – κακή διατροφή και κακός ύπνος, τις περισσότερες φορές – μην ξεχνάμε πως και η ίδια η διαδικασία του πένθους είναι εξαιρετικά κουραστική συναισθηματικά. Και ο εγκέφαλος δεν βρίσκει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη συναισθηματική και την σωματική εξάντληση. Και οι δύο καταναλώνουν ενέργεια.

Εξάρσεις σε ασθένειες που υπάρχουν ήδη

Το έντονο στρες που βιώνετε είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει τα συμπτώματα παθήσεων που ήδη αντιμετωπίζετε, όπως αρθρίτιδα ή ακόμα και ψωρίαση. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τα πολύ έντονα αρνητικά συναισθήματα.

Νευρικότητα

Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι κάνετε νευρικές κινήσεις όταν κάθεστε ακίνητοι, ή να αντιμετωπίζετε μούδιασμα στα άκρα, καθώς και πιο έντονη εφίδρωση.

Πόνοι

Δεν εξηγείται πλήρως, αλλά μπορεί να συμβεί. Ο θρήνος μπορεί να εμφανιστεί σωματικά με τη μορφή πόνου, ο οποίος δεν εξηγείται με κάποιον άλλο λόγο.

Πολύ λίγος ή υπερβολικά πολύς ύπνος

Και τα δύο είναι πιθανά. Οι κακές σκέψεις και η θλίψη, να μην σας αφήνουν να κοιμηθείτε τα βράδια, ή να προσπαθείτε να μην σκέφτεστε αυτό που συνέβη με το να κοιμάστε όσο περισσότερο γίνεται. Και τα δύο είναι εντελώς φυσιολογικές αντιδράσεις σε ένα τόσο τραυματικό γεγονός, αλλά είναι καλό να κάνετε αργά και σταθερά μια συνειδητή προσπάθεια να κοιμάστε καλύτερα.

Αύξηση ή απώλεια βάρους

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες θα το προκαλέσουν αυτό, πιθανώς. Είναι σημαντικό να μην ξεσπάτε συναισθηματικά στο φαγητό, ή αν σας έχει κοπεί η όρεξη, να φροντίζετε να τρώτε μικρά σνακ μέσα στην ημέρα, για να φροντίζετε τον οργανισμό σας.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού