Διατροφή

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Ο τρόπος που μαγειρεύετε το μπρόκολο παίζει σημαντικό ρόλο στα συστατικά που προσφέρει.

Αν δεν το μαγειρεύετε σωστά, υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψετε τα αντικαρκινικά συστατικά του.

Το μπρόκολο και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. κουνουπίδι, μποκ τσόι, λαχανάκια Βρυξελλών κ.λπ.) είναι πλούσια σε ορισμένα συστατικά που πλέον έχει τεκμηριωθεί ότι ασκούν αντικαρκινική δράση, αναφέρει αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

«Το μπρόκολο αποτελεί αντικείμενο μελέτης από το 1997, όταν άρχισαν σχετικές μελέτες στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς», λέει. «Έκτοτε διαπιστώθηκε ότι διαθέτει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα σημαντικών φυτοχημικών ουσιών».

Οι φυτοχημικές ουσίες είναι μεταβολίτες στα φρούτα και στα λαχανικά. Η πιο σημαντική αντικαρκινική φυτοχημική ουσία στο μπρόκολο είναι η σουλφοραφάνη. Η κατανάλωσή της σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου:

  • Του προστάτη
  • Του μαστού
  • Του παχέος εντέρου
  • Του στόματος

Σουλφοραφάνη περιέχει επίσης η λαχανίδα (kale), το λάχανο, το κουνουπίδι και το κάρδαμο.

Άλλα συστατικά

Η σουλφοραφάνη δεν είναι η μοναδική αντικαρκινική ουσία στο μπρόκολο. Είναι επίσης πλούσιο σε:

  • Καροτενοειδή (ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα)
  • Βιταμίνη C (προστατεύει τα σωματικά κύτταρα από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών οξυγόνου που τους προκαλούν βλάβες)
  • Γλυκοσινολικές ενώσεις (καταστέλλουν ορισμένα καρκινικά ένζυμα και προστατεύουν από τη φλεγμονή)
  • Φολικό οξύ (είναι γνωστό και ως βιταμίνη Β9 – ευνοεί την υγιή ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων)
  • Διαιτητικές/φυτικές ίνες (εξισορροπούν τις κινήσεις του εντέρου)
  • Φλαβονόλες (βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία)

Το μαγείρεμα

Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο μαγειρεύουμε το μπρόκολο μπορεί να καταστρέψει ορισμένα από αυτά τα συστατικά, προειδοποιεί ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ιλινόι.

Έρευνες που έχει πραγματοποιήσει δείχνουν ότι το βράσιμο στον ατμό για 3-4 λεπτά διεγείρει τα αντικαρκινικά συστατικά του. Η διάρκεια αυτή είναι αρκετή για να αποκτήσει ένα φωτεινό, πράσινο χρώμα.

«Η σουλφοραφάνη δεν υπάρχει ως ενιαία ουσία στο μπρόκολο. Συντίθεται όταν ενωθούν οι γλυκοσινολικές ενώσεις του με το ένζυμο μυροσινάση», εξηγεί. «Το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων και το υπερβολικό βράσιμο μπορεί να καταστρέψουν το ένζυμο αυτό. Έτσι, θα σχηματιστεί λιγότερη σουλφοραφάνη».

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει πως το βράσιμο στον ατμό έως 5 λεπτά, είναι ο καλύτερος τρόπος διατήρησης της μυροσινάσης. Αντιθέτως, έστω και 1 λεπτό βράσιμο σε νερό και μαγείρεμα σε μικροκύματα καταστρέφει το μεγαλύτερο ποσοστό της.

Αν προτιμάτε το μπρόκολό σας σχεδόν λιωμένο, μπορείτε να ενισχύσετε την περιεκτικότητά του σε σουλφοραφάνη καταναλώνοντάς το με ωμά λαχανικά που περιέχουν μυροσινάση, προσθέτει η Dr. Jeffery. Καλές επιλογές είναι τα ραπανάκια, η ρόκα και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Ακόμα πάντως κι αν αυτά δεν σας αρέσουν, πάλι είναι σημαντικό να φάτε μπρόκολο, τονίζει. Θα περιέχει άλλα πολύτιμα, αντικαρκινικά συστατικά. Τα καροτενοειδή, λ.χ., διατηρούνται κατά το βράσιμο σε νερό, σύμφωνα με άλλες μελέτες.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Ιατρεία Advanced Derma: Όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες αισθητικής στις πιο προσιτές τιμές – Βοtox, laser & υαλουρονικό από τη γιατρό Χ.Ζησίμου
07.02.2024

Ιατρεία Advanced Derma: Όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες αισθητικής στις πιο προσιτές τιμές – Βοtox, laser & υαλουρονικό από τη γιατρό Χ.Ζησίμου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού