Διατροφή

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Ο τρόπος που μαγειρεύετε το μπρόκολο παίζει σημαντικό ρόλο στα συστατικά που προσφέρει.

Αν δεν το μαγειρεύετε σωστά, υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψετε τα αντικαρκινικά συστατικά του.

Το μπρόκολο και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. κουνουπίδι, μποκ τσόι, λαχανάκια Βρυξελλών κ.λπ.) είναι πλούσια σε ορισμένα συστατικά που πλέον έχει τεκμηριωθεί ότι ασκούν αντικαρκινική δράση, αναφέρει αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

«Το μπρόκολο αποτελεί αντικείμενο μελέτης από το 1997, όταν άρχισαν σχετικές μελέτες στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς», λέει. «Έκτοτε διαπιστώθηκε ότι διαθέτει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς περιέχει υψηλά επίπεδα σημαντικών φυτοχημικών ουσιών».

Οι φυτοχημικές ουσίες είναι μεταβολίτες στα φρούτα και στα λαχανικά. Η πιο σημαντική αντικαρκινική φυτοχημική ουσία στο μπρόκολο είναι η σουλφοραφάνη. Η κατανάλωσή της σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου:

  • Του προστάτη
  • Του μαστού
  • Του παχέος εντέρου
  • Του στόματος

Σουλφοραφάνη περιέχει επίσης η λαχανίδα (kale), το λάχανο, το κουνουπίδι και το κάρδαμο.

Άλλα συστατικά

Η σουλφοραφάνη δεν είναι η μοναδική αντικαρκινική ουσία στο μπρόκολο. Είναι επίσης πλούσιο σε:

  • Καροτενοειδή (ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα)
  • Βιταμίνη C (προστατεύει τα σωματικά κύτταρα από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών οξυγόνου που τους προκαλούν βλάβες)
  • Γλυκοσινολικές ενώσεις (καταστέλλουν ορισμένα καρκινικά ένζυμα και προστατεύουν από τη φλεγμονή)
  • Φολικό οξύ (είναι γνωστό και ως βιταμίνη Β9 – ευνοεί την υγιή ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων)
  • Διαιτητικές/φυτικές ίνες (εξισορροπούν τις κινήσεις του εντέρου)
  • Φλαβονόλες (βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία)

Το μαγείρεμα

Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο μαγειρεύουμε το μπρόκολο μπορεί να καταστρέψει ορισμένα από αυτά τα συστατικά, προειδοποιεί ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ιλινόι.

Έρευνες που έχει πραγματοποιήσει δείχνουν ότι το βράσιμο στον ατμό για 3-4 λεπτά διεγείρει τα αντικαρκινικά συστατικά του. Η διάρκεια αυτή είναι αρκετή για να αποκτήσει ένα φωτεινό, πράσινο χρώμα.

«Η σουλφοραφάνη δεν υπάρχει ως ενιαία ουσία στο μπρόκολο. Συντίθεται όταν ενωθούν οι γλυκοσινολικές ενώσεις του με το ένζυμο μυροσινάση», εξηγεί. «Το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων και το υπερβολικό βράσιμο μπορεί να καταστρέψουν το ένζυμο αυτό. Έτσι, θα σχηματιστεί λιγότερη σουλφοραφάνη».

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει πως το βράσιμο στον ατμό έως 5 λεπτά, είναι ο καλύτερος τρόπος διατήρησης της μυροσινάσης. Αντιθέτως, έστω και 1 λεπτό βράσιμο σε νερό και μαγείρεμα σε μικροκύματα καταστρέφει το μεγαλύτερο ποσοστό της.

Αν προτιμάτε το μπρόκολό σας σχεδόν λιωμένο, μπορείτε να ενισχύσετε την περιεκτικότητά του σε σουλφοραφάνη καταναλώνοντάς το με ωμά λαχανικά που περιέχουν μυροσινάση, προσθέτει η Dr. Jeffery. Καλές επιλογές είναι τα ραπανάκια, η ρόκα και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Ακόμα πάντως κι αν αυτά δεν σας αρέσουν, πάλι είναι σημαντικό να φάτε μπρόκολο, τονίζει. Θα περιέχει άλλα πολύτιμα, αντικαρκινικά συστατικά. Τα καροτενοειδή, λ.χ., διατηρούνται κατά το βράσιμο σε νερό, σύμφωνα με άλλες μελέτες.

Διατροφή

13.02.2025

Αυτές είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε αν υπερκαταναλώσατε φαγητό

Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα είναι ένας νόστιμος και εύκολος τρόπος για να εξουδετερώσετε το οξειδωτικό στρες

13.02.2025

Μελέτη: Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Το Bifidobacterium είναι μεταξύ των σημαντικών προβιοτικών βακτηριακών στελεχών στο γιαούρτι

Αντζούγιες: Το ψάρι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης
13.02.2025

Αντζούγιες: Το ψάρι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης

Δείτε γιατί «τρέχει» η μύτη σας κάθε φορά που τρώτε καυτερά φαγητά
13.02.2025

Δείτε γιατί «τρέχει» η μύτη σας κάθε φορά που τρώτε καυτερά φαγητά

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπέικον
12.02.2025

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπέικον

Μελέτη αποκαλύπτει: Η διαλειμματική νηστεία «φρενάρει» την άνοια
12.02.2025

Μελέτη αποκαλύπτει: Η διαλειμματική νηστεία «φρενάρει» την άνοια

Δείτε πώς θα φροντίσετε και θα διατηρήσετε το στομάχι σας υγιές
12.02.2025

Δείτε πώς θα φροντίσετε και θα διατηρήσετε το στομάχι σας υγιές

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτή είναι η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου
12.02.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτή είναι η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου

Ozempic: Τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές για σοβαρές παρενέργειες και περιστατικά απώλειας όρασης!
12.02.2025

Ozempic: Τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές για σοβαρές παρενέργειες και περιστατικά απώλειας όρασης!

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν τα δαμάσκηνα για την υγεία
12.02.2025

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν τα δαμάσκηνα για την υγεία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.02.2025

VIP με σοκολάτα: Ο απόλυτος συνδυασμός σοκολάτας και αφροδισιακών ουσιών που θα διεγείρει τις αισθήσεις σας!

Φέτος, κάντε τον Άγιο Βαλεντίνο πραγματικά ξεχωριστό με μια σοκολατένια εμπειρία που θα σας απογειώσει!

14.02.2025

Την εμφάνιση θανατηφόρου ιού που σκοτώνει τους μισούς ανθρώπους που προσβάλλει επιβεβαίωσε ο ΠΟΥ

Φόβοι για μελλοντική εξάπλωση

Καταγγελίες-σοκ για Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων: Έγκλειστοι, παραμελημένοι και χωρίς ιατρική περίθαλψη
13.02.2025

Καταγγελίες-σοκ για Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων: Έγκλειστοι, παραμελημένοι και χωρίς ιατρική περίθαλψη

Αυτές είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε αν υπερκαταναλώσατε φαγητό
13.02.2025

Αυτές είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε αν υπερκαταναλώσατε φαγητό

«Μαύρος Θάνατος»: DNA αποκαλύπτει πώς ξεκίνησε η πανώλη
13.02.2025

«Μαύρος Θάνατος»: DNA αποκαλύπτει πώς ξεκίνησε η πανώλη

Μελέτη: Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
13.02.2025

Μελέτη: Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Αντζούγιες: Το ψάρι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης
13.02.2025

Αντζούγιες: Το ψάρι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης

Δείτε γιατί «τρέχει» η μύτη σας κάθε φορά που τρώτε καυτερά φαγητά
13.02.2025

Δείτε γιατί «τρέχει» η μύτη σας κάθε φορά που τρώτε καυτερά φαγητά

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Ψυχολογική στήριξη στους κατοίκους από κλιμάκια ψυχικής υγείας
13.02.2025

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Ψυχολογική στήριξη στους κατοίκους από κλιμάκια ψυχικής υγείας

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Η σημασία του έρωτα & της αγάπης
12.02.2025

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Η σημασία του έρωτα & της αγάπης