Ψυχολογία

Πώς να διατηρείς επαφή με την επικαιρότητα χωρίς να επιβαρύνεις την ψυχική σου υγεία

Όταν η επικαιρότητα προσπαθεί να μας πάρει από κάτω, είναι δύσκολο να διατηρήσουμε καλή διάθεση.

Ειδικά σε μια περίοδο που η καθημερινότητά μας αλλάζει και χρειάζεται να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες.

Υπάρχουν όμως τρόποι να ανακτήσουμε τον έλεγχο της διάθεσής μας και να διατηρήσουμε θετική ενέργεια. 

Σίγουρα δεν είναι λύση να κλείσουμε τα πάντα και να απομονωθούμε εντελώς από την πληροφορία, ο άνθρωπος άλλωστε είναι κοινωνικό ον.

Θέλουμε να έχουμε επαφή με την επικαιρότητα και να μένουμε ενημερωμένοι, αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να μας γεμίζει ανησυχία; 

Δες παρακάτω μερικές συμβουλές για να διατηρείς επαφή με την επικαιρότητα χωρίς να επιβαρύνεις την ψυχική σου υγεία.

1. Κάνε ειδησεογραφική δίαιτα

Τα κοινωνικά δίκτυα, οι ειδοποιήσεις στο κινητό σου, και η τηλεόραση είναι γεμάτα με ειδήσεις και εξελίξεις που θέλουν να μονοπωλήσουν το χρόνο σου. Είναι πολύ εύκολο να καταλήξεις να περνάς τη μέρα πάνω από μια οθόνη ανησυχώντας.

Τι μπορείς να κάνεις:

-Περιόρισε το χρόνο παρακολούθησης ειδήσεων: Μπορείς να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις και να ελέγξεις συνειδητά το χρόνο που περνάς στα κοινωνικά δίκτυα (υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό, όπως το Freedom ή το ZenScreen).

-Βρες έμπιστες πηγές πληροφόρησης: Ένας από τους κινδύνους της ενημέρωσης σήμερα, είναι η παραπληροφόρηση και τα fake news. Προσπάθησε να βρεις πηγές που να εμπιστεύεσαι και μην πιστεύεις αμέσως ό,τι διαβάζεις.

-Μην προτρέχεις στις ειδήσεις: Ειδικά σε μια εξελισσόμενη κατάσταση, χρειάζεται χρόνος για τους δημοσιογράφους να επεξεργαστούν όλες τις πληροφορίες. Είναι καλύτερο να αφήνεις λίγο χρόνο να περάσει πριν κοιτάξεις μια έκτακτη είδηση, για να έχεις καλύτερη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει.

2. Δώσε έμφαση σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις

Η επαφή που έχουμε με τις ειδήσεις και την πληροφόρηση από όλο τον κόσμο μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε αδύναμοι. Είναι λεπτό το όριο ανάμεσα στο να έχεις ενημέρωση και να αισθάνεσαι διαρκώς άσχημα για τα πράγματα που συμβαίνουν.

Τι μπορείς να κάνεις:

-Οριοθέτησε το χρόνο σου: η ανησυχία είναι απόλυτα αναμενόμενο συναίσθημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ορίζει τη μέρα σου.

Μπορείς να βρεις τρόπους να την αντιμετωπίσεις, όπως με το να κρατάς ένα ημερολόγιο για τις σκέψεις σου και να μοιράζεσαι και θετικά νέα που είδες ή άκουσες.

Αν ορίσεις ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για ανησυχία, αυτό θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις τη μέρα σου χωρίς το βάρος των αρνητικών σκέψεων.

-Επικεντρώσου στο τι μπορείς να κάνεις: υπάρχουν πάντα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε προσωπικό επίπεδο.

Ακόμα και κινήσεις που μπορεί να σου φαίνονται μικρές μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως το να μένεις σπίτι, να μην ψωνίζεις παραπάνω από όσα χρειάζεσαι, και να ακολουθείς τις οδηγίες των ειδικών.

-Ανάλαβε εθελοντική δράση: Μπορείς να βρεις τοπικές ομάδες για εθελοντισμό, να αποκτήσεις επαφή με τους γείτονές σου, να ασκήσεις πίεση σε θέματα που σε επηρεάζουν άμεσα.

Για παράδειγμα, μπορείς να προσφερθείς να ψωνίσεις για τους ηλικιωμένους σου γείτονες που φοβούνται να βγουν από το σπίτι.

-Κράτησε επαφή με τους δικούς σου ανθρώπους: Ακόμα και τώρα που έχουμε περιορίσει τις εξόδους, υπάρχουν τρόποι να κρατήσεις ζωντανή την ανθρώπινη επαφή. Μπορείς να μιλήσεις στο τηλέφωνο με τους συγγενείς σου, να κανονίσεις ψηφιακούς καφέδες με τους φίλους σου, ακόμα και να παίξεις επιτραπέζια παιχνίδια από απόσταση σε ιστοσελίδες όπως το Tabletopia ή το Board Game Arena.

3. Βρες τη φωτεινή πλευρά

Τα Μέσα Ενημέρωσης τείνουν να επικεντρώνονται σε αρνητικά θέματα γιατί αυτά φέρνουν τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με το κοινό, τα περισσότερα κλικ στις ιστοσελίδες και τη μεγαλύτερη τηλεθέαση.

Αλλά υπάρχουν και θετικές ειδήσεις εκεί έξω και δεν είναι δύσκολο να τις βρεις.

Όπως έλεγαν και οι Monty Python, πρέπει να κοιτάμε πάντα τη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Τι μπορείς να κάνεις:

Βρες πηγές καλών ειδήσεων: Ιστοσελίδες όπως το Best News μοιράζονται θετικές ειδήσεις, ενώ άλλα μέσα προσθέτουν στήλες με θετικές ειδήσεις στο πρόγραμμά τους, όπως η ιστοσελίδα “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας”.

-Μοιράσου καλές ειδήσεις: Όπως παρακολουθούμε τις αρνητικές ειδήσεις, έτσι έχουμε και την τάση να τις μοιραζόμαστε.

Μπορείς να σπάσεις αυτό το φαύλο κύκλο και να κάνεις μια προσπάθεια να μοιράζεσαι και θετικές ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

-Φρόντισε τον εαυτό σου

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου. Όταν αλλάζει η καθημερινότητά μας ή συμβαίνει κάτι απρόοπτο είναι εύκολο να παραμελήσουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ψυχική μας υγεία.

Τι μπορείς να κάνεις:

-Κάνε τη σωματική δραστηριότητα διασκεδαστική: Κλεισμένοι στο σπίτι είναι εύκολο να πέσουμε σε αδράνεια, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι άσκησης και διασκέδασης και στο σπίτι.

Βάλε χαρούμενη μουσική και χόρεψε ή τραγούδα δυνατά όσο κάνεις τις δουλειές του σπιτιού.

Βρες πράγματα που μπορείς να κάνεις από το σπίτι, όπως γιόγκα και διαλογισμό. Υπάρχουν δωρεάν πηγές στο διαδίκτυο όπως το κανάλι Yoga with Adriene, ή τα ελληνικά Homefitness και My Live Gym που έχουν μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων γυμναστικής.

-Διατήρησε μια αίσθηση ρουτίνας: Οι ρουτίνες είναι σημαντικές για να μας κρατούν συγκεντρωμένους και να μην χάνουμε την αίσθηση του χρόνου.

Προσπάθησε να δημιουργήσεις ρουτίνες που να σε βοηθούν και να δημιουργούν μια δομή στη μέρα σου, όπως χρόνος για άσκηση, χρόνος για δουλειά, φαγητό, διασκέδαση, κλπ.

-Μην αμελείς τον ύπνο και την καλή διατροφή: κάνε χαλαρωτικές δραστηριότητες και μην κοιτάς οθόνες πριν τον ύπνο. Προγραμμάτισε συγκεκριμένες ώρες για το φαγητό και προσπάθησε να εισάγεις όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία στη διατροφή σου, χωρίς όμως να ξεχάσεις και τις λιχουδιές που δίνουν χαρά (πάντα με μέτρο).

-Αφιέρωσε χρόνο στα χόμπι σου: Είμαστε σε μια μοναδική χρονική στιγμή που έχουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι από ότι συνήθως.

Είναι μια ευκαιρία να εστιάσεις στη μάθηση ή να ανακαλύψεις κάποιο νέο χόμπι. Υπάρχουν πλατφόρμες στο διαδίκτυο με μαθήματα για πάρα πολλά θέματα, όπως το Coursera, το Skillshare ή το ελληνικό Open Courses.

Ζούμε σε μια μοναδική ιστορική συνθήκη που μας επηρεάζει όλους, αλλά οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε καλύτερα.

Θέτοντας όρια στην πληροφόρηση, βρίσκοντας τρόπους να μένουμε ενεργοί σε κοινωνικό επίπεδο και φροντίζοντας τον εαυτό μας,  όχι μόνο θα θωρακίσουμε την ψυχική μας υγεία ενάντια στην ανησυχία, αλλά θα βρούμε νέες ωφέλιμες ρουτίνες και συνήθειες που θα μας συντροφεύσουν και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε