Ψυχολογία

Το σύνδρομο του απατεώνα -Ενοχές ή αμφιβολίες;

Το σύνδρομο του απατεώνα αποτελεί έναν ψυχολογικό όρο, ο οποίος αναφέρεται σε ένα πρότυπο συμπεριφοράς, σύμφωνα με το οποίο, οι άνθρωποι (ακόμη και εκείνοι με επαρκείς εξωτερικές ενδείξεις επιτυχίας) αμφισβητούν τις ικανότητες τους και βιώνουν επίμονο φόβο να εκτεθούν, νιώθοντας πως θα εξαπατήσουν.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει παρόμοια ποσοστά με αυτά της εργασιακής εξάντλησης (burnout).  

Ειδικότερα σε επαγγελματίες του κλάδου υγείας, το φαινόμενο τείνει να είναι περισσότερο έντονο.

Το σύνδρομο του απατεώνα

Το σύνδρομο του απατεώνα παρουσιάζει ομοιότητες περισσότερο με μία προσωπική πρόκληση, έναν προσωπικό αγώνα αξίας και διαπραγμάτευσης με τον εαυτό.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο τρόπος με τον οποίο το άτομο τοποθετεί τον εαυτό του, σε σχέση με μία ενδεχόμενη αποτυχία ή επιτυχία”, αναφέρει η Βασιλεία Χρηστάκη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, προσθέτοντας:

Για παράδειγμα, τα άτομα που πλήττονται συχνότερα από το σύνδρομο, πιστεύουν ότι οι επιτυχίες τους οφείλονται περισσότερο σε εξωτερικούς παράγοντες και δεν αισθάνονται άξια αναγνώρισης και επιβράβευσης“.

Αποδίδουν δηλαδή την επιτυχία σε κάποιο τυχαίο γεγονός, παρόλο που μπορεί ακόμα και μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων να τους συγχαίρει για τα επιτεύγματα τους, ή να τυγχάνουν ευρείας αποδοχής και θαυμασμού.

Τελειομανία και σύνδρομο απατεώνα

Πολλές φορές πίσω από το σύνδρομο του απατεώνα μπορεί να κρύβεται ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, η τελειομανία.

Οι τελειομανείς τείνουν να πιστεύουν ότι πρέπει ή θα μπορούσαν να έχουν πράξει καλύτερα ή δίνουν περισσότερη σημασία στα σφάλματα, ενώ ξεχνούν εύκολα ή δεν αναγνωρίζουν καθόλου τις επιτυχίες, αλλά τις αντιπαρέρχονται.

Τα  έμφυλα στερεότυπα στο σύνδρομο του απατεώνα

Τα  έμφυλα στερεότυπα παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι άνδρες πλήττονται εξίσου με τις γυναίκες, αλλά από προσωπική υπερηφάνεια είναι πιθανότερο να κρατήσουν τις αμφιβολίες τους κρυμμένες.

Επίσης η αξιοκρατία στην ανάθεση της λήψης υπευθυνοτήτων και ευθυνών παίζει ρόλο για την εμφάνιση και τη μελέτη του συνδρόμου.

Αντίστοιχες περιπτώσεις συμβαίνουν και στις εθνοτικές μειονότητες, αν αναλογισθούμε ότι πολλές φορές τα άτομα που προέρχονται από μειονότητες, καταβάλλουν πολλαπλάσιες προσπάθειες προκειμένου να αποδείξουν την αξία τους και να μην φανεί στους άλλους ότι υστερούν, με συχνό αποτέλεσμα την εξάντληση τους.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr. Pauline R. Clance, η οποία ήταν από τις πρώτες που μελέτησαν αυτό το φαινόμενο, η ίδια ανησυχία παρατηρήθηκε σε πολλούς προπτυχιακούς φοιτητές.

Παρόλο που είχαν καλούς βαθμούς, δεν πίστευαν ότι άξιζαν τη θέση τους στο πανεπιστήμιο.

Κάποιοι έφταναν στο σημείο να πιστεύουν ότι έγιναν δεκτοί για σπουδές, «κατά λάθος».

Παρόλο που η Clance  γνώριζε ότι ήταν αβάσιμοι αυτοί οι ισχυρισμοί, ανέφερε ότι και η ίδια είχε αυτούς τους φόβους όταν ήταν φοιτήτρια.

Αυτή και οι ασθενείς της βίωναν ένα φαινόμενο με πολλές ονομασίες, όπως «φαινόμενο του απατεώνα» «εμπειρία απατεώνα» και «σύνδρομο του απατεώνα».

 Επιπτώσεις του συνδρόμου του απατεώνα

Το σύνδρομο του απατεώνα ωστόσο, δεν αναφέρεται στο DSM ως επίσημη ψυχική διαταραχή και δεν υπάρχει σαφής διερεύνηση ως προς τις επιλογές διαθέσιμης θεραπείας.

Το σύνδρομο έχει επηρεάσει περίπου το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, συχνά δεν αναγνωρίζεται“, επισημαίνει η κ. Χρηστάκη.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, τα άτομα μπορεί να αναπτύξουν:

-άγχος, στρες,

-χαμηλή αυτοπεποίθηση,

-κατάθλιψη,

-ντροπή και,

-αμφιβολία, ακόμα και,

-να στραφούν σε χρήση ουσιών.

-Οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο του απατεώνα τείνουν να αντανακλούν και να ζουν με ακραία αποτυχία, λάθη και αρνητικά σχόλια από τους άλλους.

Επίσης μπορεί να περιορίσει την εξερεύνηση και το θάρρος τους να προχωρήσουν σε νέες εμπειρίες, με τον φόβο της αποτυχίας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στο φαινόμενο του απατεώνα; 

Σημαντικό ρόλο φέρεται να έχει το οικογενειακό υπόβαθρο.

Οι Harvey και Katz (1985) παρατήρησαν ότι το σύνδρομο του απατεώνα είναι πιο συνηθισμένο στα άτομα που είναι τα πρώτα μέλη της οικογένειας, τα οποία πολλές φορές καλούνται να επιτύχουν σημαντικούς στόχους καριέρας και εκπαίδευσης και να υπερβούν τις προσδοκίες των άλλων.

-Επίσης η γονική μέριμνα φαίνεται να επηρεάζει το σύνδρομο.

Οι ερευνητές έχουν βρει συσχέτιση με την έλλειψη γονικής μέριμνας στην παιδική ηλικία ή την παρουσία υπερβολικά ελεγκτικού γονέα.

-Άλλος παράγοντας φέρεται να είναι τα πρότυπα που παρουσιάζονται στην κοινωνία.

Ποιοι επιτυγχάνουν, ποιοι αποτυγχάνουν και η ύπαρξη ενός συνεχούς αγώνα απόδειξης της αξίας του ατόμου.

Αντιμετώπιση του συνδρόμου του απατεώνα

Το φαινόμενο του να αισθάνεται κάποιος ανεπαρκής φέρεται να έχει πολλά αίτια τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ενισχύοντας την δυσλειτουργική σκέψη καθώς και το συναίσθημα ενοχής.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η αναγνώριση από το άτομο, των στοιχείων εκείνων του εαυτού του, τα οποία επιτρέπουν την παρουσία αυτού του συνδρόμου και επομένως η αναγνώριση  της επικρατούσας κατάστασης.

Σημαντικό ρόλο παίζουν η αναγνώριση των επιτευγμάτων του ατόμου, η δυναμική του, το πόσο αξίζει και πόσο ξεχωριστό είναι.

Η συνειδητοποίηση ότι δεν είναι μόνος και ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που βιώνουν το ίδιο φαινόμενο, είναι πολύ σημαντική, ώστε να γίνει αντιληπτό πως πρόκειται για ένα συναίσθημα που αφορά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, κάνοντας έτσι ηπιότερο το αίσθημα της απομόνωσης. 

Αναθεώρηση των γνωσιακών πεποιθήσεων

Ενδεδειγμένη θεραπεία, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω δεν υπάρχει, ωστόσο  η  γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία αλλά και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση που περιβάλλει τις γνωσιακές πεποιθήσεις αλλά και τα πυρηνικά αισθήματα και σκέψεις που βιώνει το άτομο, ενδείκνυνται για περαιτέρω αντιμετώπιση του φαινομένου”, επισημαίνει η κ. Χρηστάκη.

-Κάποια από τα πιο σημαντικά άτομα στην ιστορία των επιστημών και των τεχνών, βίωναν το σύνδρομο του απατεώνα.

Η Μάγια Αγγέλου, ακόμα και μετά τη συγγραφή έντεκα βιβλίων και την απόκτηση αρκετών βραβείων, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την αμφιβολία ότι δεν είχε πραγματικά κερδίσει τα επιτεύγματά της με την αξία της.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε βιώσει κάτι παρόμοιο. Περιέγραφε τον εαυτό του σαν «αθέλητο απατεώνα», του οποίου η δουλειά δεν άξιζε την προσοχή που είχε κερδίσει.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε