Ψυχολογία

Πλήξη και lockdown: Ποιές είναι οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα;

Η πλήξη φαίνεται να είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μας ωθεί να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας – αν αυτό έχει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το άτομο και την κατάστασή του.

Lockdown πλήξη: Πολλοί από εμάς πιθανότατα αισθανθήκαμε βαριεστημένοι κάποια στιγμή τον τελευταίο χρόνο. Περιορισμοί σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, σε ταξίδια και σε πολλές άλλες δραστηριότητες μπορεί να ήταν απαραίτητοι για τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά άφησαν πολλούς από εμάς να κάνουμε λίγα πράγματα. Στην επιφάνεια, η πλήξη μπορεί να φαίνεται μάλλον ασήμαντη.

Μια εμπειρία που προορίζεται για όσους από εμάς έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε πολύ χρόνο. Αλλά αποδεικνύεται ότι η πλήξη επηρεάζει τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους. Αυτό θέτει το ερώτημα: σε ισορροπία, η πλήξη είναι η μέγγενη ή η αρετή; Σύμφωνα με την επιστήμη, η απάντηση μπορεί να είναι λίγο και τα δύο.

  • Παρορμητικότητα: Η πλήξη έρχεται με την επιθυμία να βρεθεί μια πιο ικανοποιητική δραστηριότητα. Αυξάνει την παρορμητικότητά μας και διαταράσσει την ικανότητα να ανταποκριθούμε στο καθήκον. Αντ’ αυτού, στρεφόμαστε σε περισπασμούς, όπως σνακ ή σε παιχνίδια με το κινητό τηλέφωνο. Ενώ η περιστασιακή απόσπαση της προσοχής μπορεί να είναι αβλαβής, η χρόνια πλήξη παίζει ρόλο σε πολλές προβληματικές συμπεριφορές, όπως παθολογικά τυχερά παιχνίδια, κατάχρηση ναρκωτικών και επικίνδυνη οδήγηση. Στο πλαίσιο της πανδημίας, η πλήξη αποδεικνύεται βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παραβιάζουν τους κανόνες lockdown και κοινωνικής απόστασης.
  • Κακή ψυχική υγεία: Είναι φυσιολογικό να βαριέσαι κάθε τόσο. Αλλά η συχνή ή άλυτη πλήξη είναι λόγος ανησυχίας. Η έρευνα δείχνει ότι η τάση για πλήξη είναι μια πρόβλεψη για κακή ψυχική υγεία, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Οι άνθρωποι που βαριούνται εύκολα αναφέρουν ότι βρίσκουν στη ζωή λιγότερο νόημα. Είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν το σχολείο, να σταματήσουν να εργάζονται ή να έχουν λιγότερο ικανοποιητικές ρομαντικές σχέσεις.
  • Επιθετικότητα: Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η πλήξη είναι κυρίως πρόβλημα για το άτομο που τη βιώνει. Αλλά αποδεικνύεται ότι η πλήξη ενός ατόμου μπορεί επίσης να είναι το πρόβλημα ενός άλλου ατόμου. Η πλήξη μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα. Μια μελέτη του 2020 εξέτασε εάν η πλήξη μπορεί να προκαλέσει σαδιστική επιθετικότητα.
  • Νέα αναζήτηση: Υπάρχουν όμως και θετικές πλευρές στην πλήξη. Αντί να αναζητούν παρηγοριά σε παρορμητική συμπεριφορά ή επιθετικότητα, η πλήξη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν νέες καταστάσεις ή προκλήσεις. Οι άνθρωποι που βαριούνται εύκολα μπορούν να εκφράσουν μεγαλύτερη περιέργεια. Σε ένα πείραμα το 2019, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες που είχαν ήδη δει ή φωτογραφίες που δεν ήταν εξοικειωμένες με αυτούς. Εκείνοι που βαριούνται έδειξαν ισχυρότερη προτίμηση για άγνωστες φωτογραφίες, ακόμη και όταν ήξεραν ότι αυτές οι νέες φωτογραφίες θα τους έδειχναν δυσάρεστα πράγματα όπως κατσαρίδες ή βρώμικα πιάτα.
  • Βρίσκοντας νόημα στη ζωή:  Ίσως μια από τις πιο εκπληκτικές πτυχές της πλήξης σχετίζεται με την εύρεση νοήματος στη ζωή. Οι άνθρωποι που αισθάνονται βαριεστημένοι αναφέρουν ότι η τρέχουσα κατάστασή τους στερείται οποιουδήποτε σκοπού. Σε απάντηση, αναζητούν ενεργά τρόπους με τους οποίους μπορούν να κάνουν τη ζωή να έχει ξανά νόημα. Για παράδειγμα, η πλήξη αναγκάζει τους ανθρώπους να προσκολλώνται πιο έντονα στις ιδεολογίες τους. Τέτοιες πιο ακραίες πολιτικές πεποιθήσεις μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους μια αίσθηση σκοπού στη ζωή τους, για το καλύτερο ή το χειρότερο. Οι βαρετές δραστηριότητες αναγκάζουν επίσης τους ανθρώπους να παραμένουν σε νοσταλγικές αναμνήσεις. Η νοσταλγία συνδυάζει θετικά συναισθήματα όπως η ασφάλεια, με αρνητικά όπως η αίσθηση της απώλειας.

Είναι σημαντικό ότι αυτές οι νοσταλγικές αναμνήσεις κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους, κάτι που τους βοηθά να βρίσκουν περισσότερο νόημα στη ζωή τους. Λειτουργεί και με τον άλλο τρόπο. Οι άνθρωποι που αντλούν μια αίσθηση της σημασίας στη ζωή από τη θρησκεία τους βαριούνται λιγότερο εύκολα σε χειρουργικές εργασίες

Ίσως ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα είναι ότι η στιγμιαία πλήξη μπορεί να αυξήσει την προθυμία των ανθρώπων να δώσουν σε ένα φιλανθρωπικό σκοπό, δίνοντας μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτήν της πλήξης ως αιτία της σαδιστικής επιθετικότητας.

Η πλήξη, όπως και πολλά συναισθήματα, φαίνεται να παίζει αναπόσπαστο ρόλο στην ψυχολογική λειτουργία. Μπορεί να μας απομακρύνει από τις άσκοπες και συναρπαστικές δραστηριότητες και προς αυτό που νιώθουμε σαν αξιόλογες ενέργειες.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δραστηριότητες που προσφέρουν μια αίσθηση νοήματος ή καινοτομίας – αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπεριφορά που είναι πιο επικίνδυνη και καταστροφική. Η πλήξη φαίνεται να είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μας ωθεί να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας – αν αυτό έχει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το άτομο και την κατάστασή του.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού