Ψυχολογία

Ποιες συμπεριφορές θεωρούνται τοξικές και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τοξικές καταστάσεις

Η τοξική συμπεριφορά, σύμφωνα με την ψυχολογία, είναι οποιαδήποτε συμπεριφορά τείνει να προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και τόσο συναισθηματική, όσο και ψυχολογική φθορά, σε όποιον έχει ένα τοξικό άτομο στη ζωή του.

Διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά ενός τοξικού ανθρώπου, την συμπεριφορά του, ίσως ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. 

Δεν αποκλείεται να είμαστε εμείς οι ίδιοι, τοξικοί, και να μην το έχουμε αντιληφθεί, ή δεν θέλουμε να παραδεχτούμε την αλήθεια μας, μέσα από παρατήρηση του εαυτού, ενδοσκόπηση στον βαθύτερο εαυτό μας. 

Τα χαρακτηριστικά ενός τοξικού ανθρώπου

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός τοξικού ανθρώπου, είναι η αρνητική ενέργεια, είτε αυτή αφορά διαρκή δραματοποίηση καταστάσεων, είτε απλά μπλοκάρισμα της θετικής ενέργειας ενός άλλου ανθρώπου με συνεχή υπενθύμιση δυσάρεστων γεγονότων.

Παράλληλα, οι τοξικοί άνθρωποι, συνήθως λατρεύουν να ασχολούνται και να κρίνουν τις ζωές των άλλων, ενώ θα παρατηρήσετε, ότι πολύ συχνά, η κριτική τους αυτή, περιλαμβάνει άσχημα σχόλια και άνευ λόγου υπεραναλυμένο κουτσομπολιό.

Μάλιστα, η χρήση χυδαίων λέξεων και προσβολών, είναι ένα ακόμα σημάδι, πως δεν διστάζουν να εκφραστούν με τον χειρότερο τρόπο, εντελώς ελεύθερα, για ένα άτομο που δεν γνωρίζουν, χωρίς μάλιστα να βρίσκεται μπροστά.

Συχνά, παρουσιάζουν περίσσιο θάρρος, το οποίο πολλές φορές μετατρέπεται σε θράσος και έτσι καταφέρνουν να εμπλέκονται στις ζωές των άλλων, να επιβάλλονται σε αυτές και πολλές φορές να τις καταστρέφουν.

Ακόμα κι αν σε ένα αρχικό στάδιο είναι ιδιαίτερα διακριτικοί, πολύ γρήγορα θα εκδηλωθούν.

Το δυνατότερο σημείο των τοξικών ανθρώπων, είναι η εξαπάτηση και το ψέμα.

Προσποιούνται πολύ εύκολα, αφού έχουν σοβαρή δυσλειτουργία στην δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης με τους γύρω τους, έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης και το ψέμα φαντάζει πολύ φυσιολογικό στα μάτια και τις ζωές τους.

Στο σημείο αυτό, είναι πολύ πιθανό, να εκμεταλλευτούν οτιδήποτε μπορέσουν από εσάς για να κερδίσουν κάτι οι ίδιοι, ακόμα κι αν αυτή η διαδικασία σας πληγώσει τόσο πολύ που θα σας τραυματίσει ψυχικά.

Συνήθως, παρουσιάζουν μια ακραία παθητικότητα και έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για το τι πραγματικά συμβαίνει στους κοντινούς τους ανθρώπους, ενώ παράλληλα, πολύ δύσκολα θα δείξουν προθυμία να προσφέρουν βοήθεια σε κάθε επίπεδο.

Συνακόλουθα, αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις εκάστοτε άσχημες συμπεριφορές τους.

Πως εμφανίζεται κάθε τοξικός άνθρωπος

Τις περισσότερες φορές, ένας τοξικός άνθρωπος δεν καταλαβαίνει και συνήθως αρνείται μάλιστα, ότι έχει δυσλειτουργική συμπεριφορά.

Παρ ΄όλα αυτά, οι άνθρωποι που επιλέγουμε να έχουμε γύρω μας, θα πρέπει να μας εμπνέουν, να μας υποστηρίζουν και να μας βοηθούν να είμαστε αισιόδοξοι με όλη τους τη δύναμη και όχι να μας φθείρουν, να μας αγχώνουν και να μας εξαντλούν ψυχολογικά.

Άτομα που ασχολούνται διαρκώς με τις ζωές των άλλων, τις σχολιάζουν ακατάπαυστα και ευχαριστιούνται με τις δύσκολες στιγμές που ένας γνωστός τους πιθανόν να αντιμετωπίζει, είναι τοξικά.

Άτομα που αδυνατούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και προβάλλουν πάνω σας κάθε ευθύνη και κάθε αιτία για τα δικά τους προβλήματα, είναι τοξικά.

Επίσης, άτομα που θυματοποιούν τον εαυτό τους συνεχώς, αποποιούνται των ευθυνών τους και βρίσκονται διαρκώς σε μια κατάσταση ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν και αποζητούν τον οίκτο των γύρω τους, είναι και πάλι τοξικά.

Τοξικά είναι και τα άτομα, τα οποία είναι ασταμάτητα αρνητικά, δεν μπορούν να χαρούν σε καμία περίσταση, ή χαίρονται μόνο από τις δυστυχίες των άλλων.

Άτομα τα οποία ζηλεύουν με τις χαρές των άλλων και ακριβώς σε αυτό το σημείο, τείνουν να γίνονται υπερβολικά επικριτικοί και άτομα τα οποία κρατάνε μια συναισθηματική απόσταση από εσάς, ενώ ταυτόχρονα αντλούν χρήσιμες πληροφορίες και τις κρατούν σαν όπλο, με σκοπό να τις εκμεταλλευτούν προς όφελός  τους, σε μια δική σας δύσκολη στιγμή, είναι τοξικά.

Πως αντιμετωπίζουμε τοξικές καταστάσεις και τοξικούς ανθρώπους

Η τοξική συμπεριφορά και κατ΄ επέκταση μια τοξική σχέση είναι αρκετά δυσάρεστη και δυσοίωνη.

Συνεπώς, εάν βρεθείτε σε μια κατάσταση που θα νιώθετε ανεξήγητη δυσφορία και αρνητικότητα, προσπαθήστε να εντοπίσετε από που προέρχεται και μείνετε σε αγρύπνηση, για να το αντιμετωπίσετε.

Πολλές φορές χρειάζεται να αποστασιοποιηθούμε από την συναισθηματική μας προσκόλληση με το τοξικό άτομο και να δούμε τα πράματα πιο αντικειμενικά.

Τότε, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η συμπεριφορά τους, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, θα γίνει κατανοητή και προβλέψιμη.

Μην μπείτε στη διαδικασία να αναδιοργανώσετε το χάος που επικρατεί στη ζωή αυτών των ανθρώπων, όσο κοντά σας κι αν είναι.

Προτρέψτε τον απλά, να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να λάβει εξατομικευμένη και αποτελεσματική βοήθεια από έναν επαγγελματία.

Προστατέψτε την ψυχική σας υγεία από τοξικούς ανθρώπους

Εστιάστε στην ψυχική σας υγεία και ηρεμία και προστατέψτε αυτά τα αγαθά, μπλοκάροντας οτιδήποτε προσπαθήσει να σας τα κλονίσει.

Μην επηρεάζεστε εύκολα από εξωτερικά ερεθίσματα και μην χαλάτε την θετική σας ενέργεια, εάν πρώτα δεν φιλτράρετε επαρκώς την οποιαδήποτε πληροφορία λάβατε.

Αξιολογήστε τα σχόλια που λαμβάνετε και προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε το μήνυμα που κρύβεται πίσω από αυτή, καθώς και την πρόθεση του ατόμου που σας την έδωσε.

 Εάν καταλήξετε πως είναι αρνητική, μην την αφήσετε να σας επηρεάσει, εστιάστε σε κάποια άλλη σκέψη ή κάποιο άλλο γεγονός.

Βρείτε ανεξάρτητες πηγές ενέργειας και μάλιστα θετικής.

Ασχοληθείτε με πράγματα που αγαπάτε, κλείστε την τηλεόραση, ακούστε μουσική, χορέψτε, εστιάστε στη δική σας ζωή και διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

Παρακάμψτε την οποιαδήποτε ένταση και συγχωρέσετε τους άλλους.

Τοξικές σχέσεις

Στα πλαίσια των σχέσεων, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο/η σύντροφός μας, ενδέχεται να μην είναι τοξικός, αλλά η δυναμική της σχέσης που έχουμε αναπτύξει και η μεταξύ μας αλληλεπίδραση, να προκαλεί μια τοξική κατάσταση ή μια τοξική σχέση.

Εάν ο/η σύντροφός μας ή εάν εμείς οι ίδιοι είμαστε ιδιαίτερα δυναμικοί και ανταγωνιστικοί χαρακτήρες, είναι λογικό να δημιουργηθεί μια σύγκρουση, μέσα από την οποία, θα αναδειχθεί ένας διαφορετικός εαυτός μας.

Στην περίπτωση αυτή, ενδείκνυται η σταθερή και ειλικρινής επικοινωνία με τον/την σύντροφό μας, ενώ πρώτα, θα έχουμε επεξεργαστεί, ο καθένας ξεχωριστά, τα δικά του θέματα αυτοπεποίθησης με μια διαρκή ενδοσκόπηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι μια υγιής σχέση, ορίζεται όταν τα δύο μέλη, εξελίσσονται και προχωρούν ταυτόχρονα και παράλληλα.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω, αποτελούν ένα παράδειγμα και ισχύουν για οποιοδήποτε πλαίσιο σχέσης και όχι μόνο για τις ερωτικές.

Στην περίπτωση που έχετε την οποιαδήποτε σχέση με ένα άτομο το οποίο είναι ανυπόφορα επικριτικό, αρνητικό ή εγωκεντρικό, προτιμήστε να κρατήσετε μια εύλογη απόσταση και να μειώσετε τις αλληλεπιδράσεις μαζί του, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις, μόνο ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να αλλάξει τις πυρηνικές του πεποιθήσεις.

Πηγές

Huffingtonpost.gr
Iatronet.gr
Psychology.gr
Ekpaideytikos.gr

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε