Ψυχολογία

Orthorexia Nervosa: H ψύχωση με την υγιεινή και «καθαρή» διατροφή

Ο Αμερικανός γιατρός Στίβεν Μπράτμαν επινόησε τον όρο το 1997, λίγο καιρό μετά την εμπειρία του σε μια κοινότητα στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Εκεί ανέπτυξε μια νοσηρή εμμονή με την κατανάλωση «σωστής διατροφής», το μόνο που μπορούσε να σκεφτεί ήταν το φαγητό. Ακόμα κι όταν διαπίστωσα ότι το να σκαλίζω το χώμα και να τρώω ωμά λαχανικά και άγρια φυτά μου είχε γίνει έμμονη ιδέα, το βρήκα τρομερά δύσκολο να ελευθερώσω τον εαυτό μου.

Η περιγραφή του Μπράτμαν παραλληλίζεται με πολλές σύγχρονες διατροφικές μόδες που υπόσχονται ανώτερη υγεία με τον περιορισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων χωρίς ιατρικό λόγο και χωρίς έγκυρη επιστημονική εξήγηση.

Για παράδειγμα οι οπαδοί των ωμών τροφίμων υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα δεν πρέπει θερμαίνονται πάνω από 44C, έτσι ώστε «όλα τα ζωντανά ένζυμα στα τρόφιμα να παραμένουν άθικτα», ενώ απαγορεύουν τη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη. Υπάρχουν επίσης και άλλα παρόμοια διατροφικά «δόγματα», όπως οι «clean eaters», οι χορτοφάγοι και όσοι έχουν εμμονή με την «αποτοξίνωση» του οργανισμού.

Υπάρχει μια λεπτή ακαθόριστη γραμμή που χωρίζει την «φυσιολογική» υγιεινή διατροφή από την ψύχωση, αλλά ένας τρόπος για να ορίσουμε την κατάσταση είναι η «υγιεινή» διατροφή μας να μην μας προκαλεί σημαντική δυσφορία ή αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας.

«Βυθίζονται σε κατάθλιψη, αν “αμαρτήσουν” και φάνε ένα κομμάτι ψωμί, γίνονται ανήσυχοι σχετικά με το κάθε πότε τρώνε τα λαχανικά τους και ελέγχουν αυστηρά την πρόσληψη superfoods» εξηγούν οι ειδικοί, μερικά από τα ευδιάκριτα χαρακτηριστικά αυτής της ψύχωσης. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις με μέλη της οικογένειας και φίλους, πόσο μάλλον για την ψυχική υγεία τους.

Η Orthorexia nervosa δεν αναγράφεται στο Διαγνωστικό Εγχειρίδιο για την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία και Στατιστική (DSM-5), το οποίο χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι για τη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών. Το DSM-5 απαριθμεί σήμερα τη νευρική ανορεξία, τη νευρική βουλιμία, την ευκαιριακή άμετρη διατροφική διαταραχή και «άλλες διαταραχές σίτισης και διατροφής»

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ορθορεξία πρέπει να αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή διατροφική διαταραχή και έχουν προτείνει κλινικά διαγνωστικά κριτήρια για το DSM. Σημειώνουν διακριτές παθολογικές συμπεριφορές της ορθορεξίας με την ανορεξία, συμπεριλαμβανομένων ανάγκη για συναίσθημα τελειότητας του οργανισμού.

Αλλοι διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι εμπίπτει σε κάποια τρέχουσα διατροφική διαταραχή ή άλλες κατηγορίες ψυχικής διαταραχής. Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Μπράτμαν το 2010, “κατά καιρούς (αλλά όχι πάντα) η ορθορεξία φαίνεται να έχει στοιχεία από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD). Μπορεί επίσης να έχει τα στοιχεία του προτύπου ανορεξίας. Αλλά πιο συχνά μοιάζει πολύ με τυπικό OCD.

Είναι σαφές ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την ορθορεξία συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης και της δυνητικής εισαγωγής στο εγχειρίδιο DSM ως ανεξάρτητης διατροφικής διαταραχής.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικές και συχνά αταξινόμητες ψυχικές διαταραχές. Μερικές φορές οι ταμπέλες μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικές όσο και η παροχή λύσεων σε ασθενείς με διαταραχές στις διατροφικές συνήθειες, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε