Ψυχολογία

Πώς επιδρούν τα social media στην ψυχική υγεία

Οι σέξι και αισθησιακές εικόνες «τέλειων» γυναικών σε διαφημίσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν σε αύξηση των συναισθηματικών προβλημάτων που παρατηρούνται στα κορίτσια νεαρής ηλικίας, όπως αποδεικνύουν πρόσφατα στοιχεία.

 

Τα κορίτσια ηλικίας 11-13 ετών είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να ανησυχούν για την εμφάνισή τους, να έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης ή να εμφανίσουν νευρικότητα εξαιτίας της πίεσης και του στρες που βιώνουν.

 

Η αύξηση του ποσοστού των κοριτσιών που υποφέρουν από προβλήματα συναισθηματικής φύσης μπορεί να συνδέεται με το στρες που προκαλείται από τις εικόνες γυναικών, οι οποίες προβάλλονται ως σεξουαλικά αντικείμενα στο Facebook, το Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο University College London.

 

Σύμφωνα με μια έρευνα που έκαναν σε 1.600 μαθητές, παρατηρείται μια αύξηση στο χρόνο που τα παιδιά αφιερώνουν στην ενασχόλησή τους με τα social media, κάτι που σε συνδυασμό με την πίεση που νιώθουν για καλές επιδόσεις στο σχολείο μπορεί να συμβάλλει στο γεγονός αυτό.

 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Adolescent Health, συνέκρινε δείγματα αναφορικά με την ψυχική υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας από το 2009 και 2014.

 

Οι ερευνητές είχαν ζητήσει από τα κορίτσια και τα αγόρια που συμμετείχαν στην έρευνα να αναφέρουν πόσο συχνά ένιωθαν ανησυχία, δυστυχία, νευρικότητα, έλλειψη αυτοπεποίθησης, φόβο και πόσο συχνά υπέφεραν από πονοκεφάλους και αδιαθεσία.

 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποσοστά των κοριτσιών που αισθάνονται θλίψη ή νευρικότητα αυξήθηκαν. Ακόμη, το ποσοστό εκείνων που υπέφεραν από προβλήματα συναισθηματικής φύσης αυξήθηκε από 13% το 2009 σε 20% (ένα στα πέντε) το 2014.

 

«Πέντε χρόνια είναι ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και γιαυτό μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι είδαμε μια τέτοια αλλαγή στα ποσοστά, που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των κοριτσιών» σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, Dr Elian Fink.

 

«Η έρευνα αυτή αναδεικνύει τα σημαντικά και αυξανόμενα συναισθηματικά προβλήματα που αναφέρονται από κορίτσια νεαρής ηλικίας σήμερα. Δε μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα γιατί τα προβλήματα αυξάνονται, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να συνδέονται με αυτό. Αυτοί μπορεί να είναι από το στρες για τις σχολικές επιδόσεις μέχρι την αυξανόμενη σεξουαλικοποίηση και αντικειμενικοποίηση που αμβλύνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» εξήγησε από την πλευρά της η Dr Miranda Wolpert.

 

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε