Γυναίκα

Φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε την περίοδο σας!

Κράμπες, πρήξιμο, αίσθημα βάρους, πόνοι στην κοιλιακή χώρα και στη μέση, πονοκέφαλος, κακή διάθεση…
Φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε την περίοδο σας!

Όλα αυτά σας ακούγονται γνωστά; Τότε πιθανότατα ν΄ανήκετε στο 80% των γυναικών που περνούν πέντε με επτά ημέρες τον μήνα, αντιμετωπίζοντας τους πόνους περιόδου μεμονωμένα ή και συνεχώς σε κάποια φάση της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Από τις κοιλιακές κράμπες μέχρι τη μυϊκή δυσκαμψία και τους πόνους χαμηλά στην πλάτη και στη μέση, η περίοδος για την πλειονότητα των γυναικών, φέρνει πάντα μαζί της και κάποιο αίσθημα δυσφορίας, που αντανακλά σε διαφορετικά μέρη του σώματος… Ενώ, όμως, οι περισσότερες γυναίκες αναγκάζονται να συμβιβαστούν και να συνυπάρξουν με μια ήπια ενόχληση, καταφεύγοντας σε άφθονα παυσίπονα, ένα 15% νιώθει την ένταση του πόνου σε τέτοιο βαθμό, που καθιστά αδύνατη ακόμη και την εκτέλεση των απλών, καθημερινών τους υποχρεώσεων, καθηλώνοντας τις στο κρεβάτι και εξοικειώνοντάς τις με αυτό το περιοδικό μαρτύριο.

Το πιεστικό πρόγραμμα της καθημερινότητας μας, αντανακλά σε επιπλέον σωματικό και ψυχικό στρες, κάνοντας τις κράμπες αυτών των ημερών ακόμη πιο επώδυνες…

Όλος αυτός ο πόνος, όταν δεν έχει άλλα οργανικά αίτια, στην ιατρική ορολογία αποκαλείται «πρωτοπαθής δυσμηνόρροια». Για τις περισσότερες γυναίκες, ο πόνος ξεκινά σαν ένα ενοχλητικό καμπανάκι, συνήθως μια εβδομάδα πριν από την περίοδο, που τις προετοιμάζει για την άφιξη αυτών των δύσκολων ημερών του μήνα και λέγεται «προεμμηνοροϊκό σύνδρομο». Το προεμμηνοροϊκό σύνδρομο είναι ένα σύνολο συναισθηματικών και σωματικών συμπτωμάτων, που συνδέονται με την ωορρηξία.  Τα συμπτώματα ξεκινούν γύρω στην 14η ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου και μπορούν να διαρκέσουν έως και 7 ημέρες μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Ας δούμε, όμως, πιο συγκεκριμένα, από τι προκαλείται ο πόνος στην πλάτη και στη μέση, που μπορεί να σας καταστήσει πιο δυσκίνητες.

Πόνος στη μέση

Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη και στη μέση, είναι μυϊκής φύσεως, οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές συνδέεται άμεσα και με τις συσπάσεις της μήτρας. Κάθε μήνα το ενδομήτριο, η εσωτερική επένδυση της μήτρας δηλαδή, παχαίνει, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για εγκυμοσύνη. Παράλληλα, αυτή η επένδυση παράγει και τις προσταγλανδίνες, τις χημικές ουσίες που κατά κύριο λόγο είναι υπεύθυνες για τη σύσπαση της μήτρας αλλά και για τον πόνο, τις κράμπες και τη δυσφορία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Εφόσον δεν προκύπτει εγκυμοσύνη, τα επίπεδα οσιτρογόνων και προγεστερόνης πέφτουν  και ωθούν το σώμα ν’ αποβάλλει αυτή την επένδυση μέσω της περιόδου. Εάν η μήτρα συστέλλεται πολύ δυνατά, τότε δημιουργεί πίεση στα κοντινά αιμοφόρα αγγεία, διακόπτοντας την οξυγόνωση των κοντινών μυών, γεγονός που προκαλεί τον έντονο πόνο στην κοιλιά και αντανακλά χαμηλά στην πλάτη, τη μέση ακόμα και τους μηρούς. Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα προσταγλανδίνης, ενδέχεται να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, έντονες ημικρανίες ή και διάρροια.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Αν και οι περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν στην άμεση χρήση παυσίπονων με ιβουπροφένη, υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης, που βελτιώνουν τον τρόπο ζωής σας και μακροπρόθεσμα. Ο πόνος περιόδου αθροιστικά λειτουργεί και σαν ένα γενικό test φυσικής και ψυχολογικής μας κατάστασης. Γι’ αυτό τον λόγο, το σύστημα του σώματος αναζητά βοήθεια και συγκεκριμένους τρόπους ενδυνάμωσης.

  • Πλούσια σε βιταμίνες διατροφή

Ένας καθοριστικός παράγοντας για τη διαχείριση του πόνου είναι η διατροφή μας. Μια δραστική λύση για τον πόνο που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και κυρίως βιταμίνη Β και μαγνήσιο.

Όλες οι βιταμίνες που χρειάζεστε μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα, όπως το καστανό ρύζι, η παπάγια, οι μπανάνες, τα καρύδια, το πράσινο τσάι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το κοτόπουλο.

Το καστανό ρύζι και η παπάγια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στο φούσκωμα και ανακουφίζει την πίεση από την πλάτη σας.

Τα φυλλώδη λαχανικά και το κοτόπουλο είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, που βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα καρύδια, τα αποξηραμένα φρούτα με βιταμίνη Κ και το πράσινο τσάι περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και τον πόνο στη μέση σας.

Με την ενσωμάτωση υγιεινών συστατικών στη διατροφή σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καθαριστεί εσωτερικά, βρίσκοντας τη δύναμη να σταματήσει τον πόνο.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας τα νέα είναι καλά! Η μαύρη σοκολάτα είναι μια από τις καλύτερες λύσεις τόσο για τις κοιλιακές κράμπες όσο και για την οσφυαλγία!

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο χαμηλής έντασης, τότε λίγη μαύρη σοκολάτα είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα παυσίπονα – για να μην πούμε πιο νόστιμη! Η σκοτεινή σοκολάτα περιέχει μεγάλη ποσότητα κακάου, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές ιδιότητες. Η χαλάρωση των μυών αλλά και η παραγωγή ενδορφινών, που φτιάχνουν τη διάθεση θα λειτουργήσουν με ένα πολύ θετικό τρόπο για τις δύσκολες στιγμές αυτών των ημερών!

Συνδυαστικά, δεν πρέπει να παραλείπετε τις γενναίες ποσότητες νερού, γιατί η ενυδάτωση βελτιώνει και την οξυγόνωση του οργανισμού. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, κρασιού και καφεΐνης και μειώστε όσο μπορείτε το κάπνισμα γι’ αυτό το επίπονο διάστημα.

  • Τακτική άσκηση

Είναι γνωστό πως η άσκηση ενδυναμώνει τους μύες και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, εξασφαλίζοντας καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση. Σε σχέση με τις δύσκολες μέρες, όσο βαριά κι αν νιώθετε, πρέπει να προσπαθείτε να εντάξετε κάποιες απλές ασκήσεις, καθώς αυτό μειώνει τις κοιλιακές κράμπες και κάνει τους μύες της πλάτης πιο ανθεκτικούς και τονωμένους. Από τις πιο ενδεδειγμένες ασκήσεις είναι η αεροβική γυμναστική, το περπάτημα, η κολύμβηση και φυσικά η yoga. Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης, βοηθούν την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου με ήπιο αλλά συστηματικό τρόπο.

Τα συχνά τεντώματα και το stretching της πλάτης είναι ένας ακόμη πιο εύκολος τρόπος για να ξεμπλοκάρετε την πλάτη και τη μέση σας, αφού ανακουφίζουν άμεσα τους σφιγμένους μύες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι να ξαπλώσετε να φέρετε τα γόνατά σας στο στήθος και να τα κρατήσετε εκεί σφιχτά, για να μειώσετε την πιθανότητα να εμφανίζετε κράμπες.

  • Αιθέρια Έλαια και βότανα

Το τοπικό μασάζ με αποστάγματα από αιθέρια έλαια, είναι ένας φυσικός τρόπος χαλάρωσης, βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και ευεξίας για την πάσχουσα περιοχή της μέσης. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο έλαιο της μέντας (peppermint), που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δροσίζει άμεσα το πονεμένο σημείο, ή και το λιβάνι (Frankincense) για τη ζωηρή, χαλαρωτική του μυρωδιά. Ένα άλλο πολύ ευεργετικό εκχύλισμα είναι αυτό της λυγαριάς (chasteberry), γνωστό για τη ρύθμιση του γυναικείου ορμονικού συστήματος και τη δυσμηνόρροια.

Γυναίκα

03.08.2022

Γυναίκες προσοχή: Το σημάδι στον ύπνο που μπορεί να σηματοδοτεί ότι έχετε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων

Οι κίνδυνοι υπνικής άπνοιας

29.07.2022

Υπέρταση: Γιατί τείνει να εμφανίζεται σε πιο μικρή ηλικία στις γυναίκες;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει να εμφανίζεται σε πιο μικρή ηλικία στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και στη συνέχεια να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό. Η αιτία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία και οι αρτηρίες των γυναικών γερνάνε πιο γρήγορα από ό,τι των ανδρών. Η ανακάλυψη αυτή, που […]

Μελέτη: Τα εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης μπορούν να προκαλέσουν ψυχικές επιπλοκές
25.07.2022

Μελέτη: Τα εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης μπορούν να προκαλέσουν ψυχικές επιπλοκές

Αυτές είναι οι τροφές που αυξάνουν τη γονιμότητα
20.07.2022

Αυτές είναι οι τροφές που αυξάνουν τη γονιμότητα

Ι.Παλιοσπύρου: To επαγγελματικό μακιγιάζ και το θεαματικό αποτέλεσμα
20.07.2022

Ι.Παλιοσπύρου: To επαγγελματικό μακιγιάζ και το θεαματικό αποτέλεσμα

Αυτοί είναι οι 4+1 λόγοι που εμφανίζεται ξαφνικά τριχοφυΐα στο πηγούνι
19.07.2022

Αυτοί είναι οι 4+1 λόγοι που εμφανίζεται ξαφνικά τριχοφυΐα στο πηγούνι

Αυτί του κολυμβητή (ωτίτιδα): Τα συμπτώματα και πώς να το αντιμετωπίσετε
19.07.2022

Αυτί του κολυμβητή (ωτίτιδα): Τα συμπτώματα και πώς να το αντιμετωπίσετε

Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας για γυναίκες 21 έως 65 ετών
19.07.2022

Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας για γυναίκες 21 έως 65 ετών

Η χρήση καλύμματος στο καρότσι του μωρού σας μπορεί να είναι επικίνδυνη
15.07.2022

Η χρήση καλύμματος στο καρότσι του μωρού σας μπορεί να είναι επικίνδυνη

Πότε το παιδί σας χρειάζεται αξιολόγηση από λογοθεραπευτή;
14.07.2022

Πότε το παιδί σας χρειάζεται αξιολόγηση από λογοθεραπευτή;

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
4

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Περισσότερα

17.08.2022

Things to Understand About A Paper Writing Service

16.08.2022

Συγκλονιστική μαρτυρία Ελληνίδας παιδοχειρουργού για εμβόλια κατά COVID-19: «Κάνουν ζελέ τους ιστούς των παιδιών»!

Η πιο σοβαρή, τεκμηριωμένη και υπεύθυνη καταγγελία για το τι προκαλούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 στα παιδιά, έρχεται από την παιδοχειρουργό Βασιλική Σουλειμάνοβα του Νοσοκομείου της Λάρισας, η οποία μιλώντας σε ανοικτό ακροατήριο στην Χαλκίδα, κατέθεσε πραγματικά ανατριχιαστικά πράγματα.  Να σημειώσουμε πως αυτά που λέει μας τα έχουν πει ιδιωτικώς πολύ ιατροί, τουλάχιστον δυο […]

Αμερικανός βιολόγος αφήνει αιχμές για νέα πανδημία: «Κάνουν πειράματα με ιό που μπορεί να σκοτώσει εκατ. εάν απελευθερωθεί»
16.08.2022

Αμερικανός βιολόγος αφήνει αιχμές για νέα πανδημία: «Κάνουν πειράματα με ιό που μπορεί να σκοτώσει εκατ. εάν απελευθερωθεί»

2+1 πράγματα που σε παχαίνουν καθημερινά και δεν το καταλαβαίνεις!
16.08.2022

2+1 πράγματα που σε παχαίνουν καθημερινά και δεν το καταλαβαίνεις!

Ξηροί αγκώνες: Τι δείχνουν για την υγεία σου;
16.08.2022

Ξηροί αγκώνες: Τι δείχνουν για την υγεία σου;

Έρχονται νέα εμβόλια: «Αναζωπύρωση πανδημίας αν έρθει η Κένταυρος» λέει ο Δ.Σαρηγιάννης
16.08.2022

Έρχονται νέα εμβόλια: «Αναζωπύρωση πανδημίας αν έρθει η Κένταυρος» λέει ο Δ.Σαρηγιάννης

Νέα έρευνα: Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού προλαμβάνει την αφυδάτωση & την καρδιακή ανεπάρκεια
15.08.2022

Νέα έρευνα: Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού προλαμβάνει την αφυδάτωση & την καρδιακή ανεπάρκεια

Ιταλός γιατρός: «Δεν είχαμε το θάρρος να ομολογήσουμε ότι οι 160 θάνατοι την ημέρα ήταν σε εμβολιασμένους»!
15.08.2022

Ιταλός γιατρός: «Δεν είχαμε το θάρρος να ομολογήσουμε ότι οι 160 θάνατοι την ημέρα ήταν σε εμβολιασμένους»!

Α.Μπουρλά: Nόσησε από Covid-19 ο τετραπλά εμβολιασμένος επικεφαλής της Pfizer!
15.08.2022

Α.Μπουρλά: Nόσησε από Covid-19 ο τετραπλά εμβολιασμένος επικεφαλής της Pfizer!

Ξέρατε πως οι πιλότοι πρέπει να τρώνε διαφορετικό φαγητό;
15.08.2022

Ξέρατε πως οι πιλότοι πρέπει να τρώνε διαφορετικό φαγητό;