Γυναίκα

Οι γυναίκες έχουν 32% πιθανότητες να πεθάνουν μετά από εγχείρηση από άνδρα χειρουργό

Αποκαλύπτει νέα μελέτη
Οι γυναίκες έχουν 32%  πιθανότητες να πεθάνουν μετά από εγχείρηση από άνδρα χειρουργό

Οι γυναίκες που χειρουργούνται από άνδρα χειρουργό είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν, να εμφανίσουν επιπλοκές και να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο από ό,τι όταν μια γυναίκα κάνει τη διαδικασία, αποκαλύπτει έρευνα.

Οι γυναίκες έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κακή έκβαση και 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, όταν ένας άνδρας και όχι μια γυναίκα κάνει την επέμβαση, σύμφωνα με μια μελέτη σε 1,3 εκατομμύρια ασθενείς.

Τα ευρήματα έχουν πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με το γεγονός ότι η χειρουργική επέμβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας εξαιρετικά ανδροκρατούμενος τομέας της ιατρικής, και οι ισχυρισμοί ότι οι «σιωπηρές σεξουαλικές προκαταλήψεις» μεταξύ των ανδρών χειρουργών μπορεί να εξηγήσουν γιατί οι γυναίκες διατρέχουν τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο όταν κάνουν μια επέμβαση.

«Στο δείγμα μας 1,3 εκατομμυρίων ασθενών που περιελάμβαναν σχεδόν 3.000 χειρουργούς, διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από άντρες χειρουργούς είχαν 15% μεγαλύτερες πιθανότητες χειρότερων εκβάσεων από τις γυναίκες που έλαβαν θεραπεία από γυναίκες χειρουργούς», δήλωσε η Δρ Angela Jerath, αναπληρώτρια καθηγήτρια και κλινική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά και συν-συγγραφέας των ευρημάτων.

«Αυτό το αποτέλεσμα έχει πραγματικές ιατρικές συνέπειες για τις γυναίκες ασθενείς και εκδηλώνεται με περισσότερες επιπλοκές, επανεισαγωγές στο νοσοκομείο και θάνατο για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.

«Έχουμε αποδείξει στο έγγραφό μας ότι αποτυγχάνουμε σε ορισμένες γυναίκες ασθενείς και ότι κάποιες πέφτουν άσκοπα σε ρωγμές με δυσμενείς, και μερικές φορές μοιραίες, συνέπειες», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό JAMA Surgery .

Η Jerath τόνισε ότι: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά γιατί δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά φύλου στα αποτελέσματα των ασθενών ανεξάρτητα από το φύλο του χειρουργού.

«Σε μακροοικονομικό επίπεδο τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά.

Όταν μια γυναίκα χειρουργός χειρουργεί, τα αποτελέσματα των ασθενών είναι γενικά καλύτερα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, ακόμη και μετά από προσαρμογή για διαφορές στη χρόνια κατάσταση υγείας, την ηλικία και άλλους παράγοντες, όταν υποβάλλονται στις ίδιες επεμβάσεις“.

Η Jerath και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα αρχεία 1.320.108 ασθενών στο Οντάριο που υποβλήθηκαν σε 21 κοινές χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από 2.937 χειρουργούς μεταξύ 2007 και 2019.

Αυτές κυμαίνονταν από:

-αντικαταστάσεις ισχίου και γόνατος και,

-χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους,

μέχρι :

-αφαίρεση σκωληκοειδούς ή,

-χοληδόχου κύστης,

και πιο περίπλοκες όπως:

-η παράκαμψη της καρδιάς,

-η αποκατάσταση ανευρύσματος και,

-η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο.

Για καθεμία από τις 1,3 εκατομμύρια επεμβάσεις  ανέλυσαν:

-το φύλο κάθε ασθενή και λεπτομέρειες για το πώς είχε πάει η επέμβαση και επίσης το φύλο του χειρουργού που την πραγματοποίησε.

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έκαναν μια επέμβαση είχαν τα ίδια αποτελέσματα ανεξάρτητα από το αν ο χειρουργός τους ήταν άνδρας ή γυναίκα.

 Ωστόσο, οι γυναίκες είχαν καλύτερα αποτελέσματα εάν η διαδικασία είχε πραγματοποιηθεί από γυναίκα χειρουργό σε σύγκριση με έναν άνδρα χειρουργό.

Δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των φύλων στον τρόπο με τον οποίο έγινε η επέμβαση είτε για άνδρες είτε για γυναίκες που χειρουργήθηκαν από γυναίκα χειρουργό.

Η Jerath πρόσθεσε ότι ενώ «υπάρχουν μερικοί εξαιρετικοί άνδρες χειρουργοί που έχουν σταθερά καλά αποτελέσματα, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι αυτή η ανάλυση σηματοδοτεί κάποια πραγματική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών χειρουργών συνολικά, όπου η πρακτική μπορεί να επηρεάσει τα γενικά αποτελέσματα των ασθενών».

Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη ήταν η πρώτη του είδους της που εξέτασε τη σχέση μεταξύ του φύλου του ασθενούς, του φύλου του χειρουργού τους και των αποτελεσμάτων της χειρουργικής επέμβασης.

Εξέτασαν τρεις τύπους «δυσμενούς μετεγχειρητικής έκβασης»:

-θάνατο,

-επανεισαγωγή στο νοσοκομείο και,

-επιπλοκές εντός 30 ημερών.

Διαπίστωσαν ότι για τις γυναίκες, η θεραπεία από έναν άνδρα χειρουργό συσχετίστηκε με 15% αυξημένη πιθανότητα κακής έκβασης από ό,τι αν λάμβανε θεραπεία από γυναίκα χειρουργό.

Ωστόσο, οι άνδρες δεν αντιμετώπισαν διαφορές είτε τους αντιμετώπιζε άνδρας είτε γυναίκα χειρουργό.

Ομοίως, οι γυναίκες που χειρουργήθηκαν από άνδρα χειρουργό είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνες των οποίων η επέμβαση είχε γίνει από γυναίκα.

Για παράδειγμα:

– ενώ το 1,4% των γυναικών που έκαναν καρδιοθωρακική επέμβαση με άνδρα χειρουργό πέθαναν,

-λιγότερες – 1%-  ήταν οι σοβαρές επιπτώσεις όταν εμπλεκόταν γυναίκα χειρουργός.

Τόσο στη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο όσο και στην αγγειοχειρουργική:

-ενώ το 1,2% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε οποιοδήποτε είδος επέμβασης με άνδρα χειρουργό πέθαναν, και πάλι αυτό το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο μεταξύ εκείνων των οποίων ο χειρουργός ήταν γυναίκα – 0,9% – με 33% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Συνολικά:

οι γυναίκες ασθενείς είχαν επίσης 16% μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών,

-11% μεγαλύτερο κίνδυνο επανεισδοχής, και ,

-είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στο νοσοκομείο περισσότερο.

Οι γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, επανεισδοχής ή επιπλοκών όταν ένας άνδρας έκανε την επέμβαση σε πολλούς από τους 21 τύπους χειρουργικών επεμβάσεων που αναλύθηκαν.

Για παράδειγμα:

-ενώ το 20,2% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική καρδιοθωρακική (στήθος) από άνδρα χειρουργό υπέστη κάποιας μορφής ανεπιθύμητη ενέργεια,

-ένα χαμηλότερο ποσοστό – 18% – το έκανε αν ο χειρουργός τους ήταν γυναίκα.

Το ίδιο μοτίβο παρατηρήθηκε στη γενική χειρουργική, τη χειρουργική εγκεφάλου και την ορθοπεδική χειρουργική.

“Οι τεχνικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών χειρουργών είναι απίθανο να εξηγήσουν τα ευρήματα, καθώς και τα δύο φύλα υποβάλλονται στην ίδια τεχνική ιατρική εκπαίδευση», είπε η Jerath.

“Οι «σιωπηρές σεξουαλικές προκαταλήψεις», στις οποίες οι χειρουργοί «ενεργούν βάσει υποσυνείδητων, βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις, στερεότυπα και συμπεριφορές, μπορεί να είναι μια πιθανή εξήγηση”, πρόσθεσε.

Οι διαφορές στην επικοινωνία ανδρών και γυναικών και στις διαπροσωπικές δεξιότητες που είναι εμφανείς στις συζητήσεις των χειρουργών με ασθενείς πριν από την επέμβαση μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας”,  επεσήμανε η Jerath.  .

 Και «διαφορές μεταξύ του τρόπου εργασίας, της λήψης αποφάσεων και της κρίσης ανδρών και γυναικών γιατρών».

Η Fiona Myint, αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών της Αγγλίας, τόνισε ότι το 86% των συμβούλων (ανώτερων) χειρουργών στη Βρετανία ήταν άνδρες.

«Η χειρουργική επέμβαση απέχει ακόμα πολύ από την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των φύλων στο εργατικό της δυναμικό. 

Οι γυναίκες αποτελούν το 41% ​​των χειρουργών πρώιμου σταδίου, αλλά μόνο το 30% των ανώτερων ασκουμένων και το 14% των συμβούλων», είπε.

Η γονεϊκότητα, η «έλλειψη ευελιξίας στα προγράμματα εκπαίδευσης [χειρουργικής] και οι εναλλαγές» και οι «αρνητικές συμπεριφορές σε λιγότερο από την εκπαίδευση πλήρους απασχόλησης» όλα εξηγούν γιατί πολλές γυναίκες δεν γίνονται σύμβουλοι χειρουργοί”, πρόσθεσε”.

Η Scarlett McNally, η οποία είναι σύμβουλος ορθοπεδικός για 20 χρόνια, είπε ότι υπάρχουν «ολοένα και περισσότερα στοιχεία μιας διαφορετικής εμπειρίας για τις γυναίκες χειρουργούς, με πολλές να αναβάλλονται από τη χειρουργική επέμβαση και να αναφέρουν ιστορικές «μικροεπιθέσεις»».

Επιπλέον, οι γυναίκες ασθενείς μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα μιλώντας με μια γυναίκα χειρουργό πριν από την επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που πρέπει να κάνουν για να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους για καλό αποτέλεσμα, όπως:

η διακοπή του καπνίσματος για να διασφαλιστεί ότι θα γίνει ένα οστικό μόσχευμα“, πρόσθεσε η Scarlett McNally.

Η McNally ανέφερε επίσης την “ασυνείδητη προκατάληψη” – υποθέσεις μεταξύ ανώτερων χειρουργών, νοσηλευτών, διοικητικών στελεχών και ασθενών ότι οι φοιτήτριες ιατρικής ή οι νέοι γιατροί δεν θα θέλουν να ακολουθήσουν μια καριέρα στη χειρουργική – ως παράγοντα.

«Η ύπαρξη περισσότερων γυναικών χειρουργών θα βελτίωνε τα αποτελέσματα όλων των ασθενών», είπε.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών της Αγγλίας είπε ότι τα ευρήματα ήταν:

«Ενδιαφέροντα.

Απαιτείται πολύ πιο λεπτομερής έρευνα για την επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και τις σχέσεις γιατρού-ασθενούς».

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://www.theguardian.com/society/2022/jan/04/women-more-likely-die-operation-male-surgeon-study

Γυναίκα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι
14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;
13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες
28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;
27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο
26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο
12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε