Γυναίκα

Αισθητική Γυναικολογία: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει;

Αισθητική Γυναικολογία: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει;

Σημαντική αύξηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στις χειρουργικές και μη χειρουργικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση λειτουργικών και αισθητικών γυναικολογικών προβλημάτων αλλά και για τη σεξουαλική ευημερία των γυναικών.

Παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες διαφόρων ηλικιών αναζητούν λύση στα ουρογυναικολογικά, αισθητικά και σεξουαλικά προβλήματα που τις ταλαιπωρούν, πολλές υπομένουν σιωπηλά τις επιπτώσεις στο σώμα τους.

«Τα ταμπού και η λάθος πληροφόρηση ή η έλλειψη ενημέρωσης για τις δυνατότητες αντιμετώπισης, έχουν ως αποτέλεσμα να κρύβονται απλά καθημερινά προβλήματα κάτω από το χαλί μέχρι τη στιγμή που επιδεινώνονται και η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση» αναφέρει ο Dr. Βασίλειος Γ. Κουφομιχαήλ Μαιευτήρας -Χειρουργός Γυναικολόγος Ms,c. Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την Ουρογυναικολογία και την Αισθητική Γυναικολογία.

Πέρα όμως από τα ουρογυναικολογικά προβλήματα που η αντιμετώπισή τους από ένα σημείο και πέρα είναι μονόδρομος, υπάρχουν και τα αισθητικά προβλήματα στην αναπαραγωγική περιοχή τα οποία απασχολούν τις γυναίκες, ακόμα και αν οι ίδιες αποφεύγουν να μιλήσουν ή να αναζητήσουν βοήθεια.

Ευτυχώς, πολλές πλέον προσπερνούν το αίσθημα της ντροπής που νιώθουν για κάποιες ατέλειες και απορρίπτουν εγκατεστημένες νοοτροπίες ετών μιλώντας στο γιατρό τους για όσα τις περιορίζουν, ή απλά δεν τους αρέσουν στην αναπαραγωγική περιοχή.

Η αισθητική γυναικολογία έχει τις απαντήσεις σε λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα απαλλάσσοντας τη γυναίκα από συνηθισμένες καθημερινές ενοχλήσεις όπως:

-η ακράτεια ούρων, έως σοβαρότερες καταστάσεις π.χ.

-η πρόπτωση γεννητικών οργάνων, ή,

-διαμορφώνοντας την εσωτερική και εξωτερική ανατομία για καλύτερη εμφάνιση και λειτουργικότητα της ευαίσθητης περιοχής.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα

  • Χαλάρωση του κόλπου και του πυελικού εδάφους.
  • Ακράτεια ούρων.
  • Ξηρότητα.
  • Χρόνιοι ερεθισμοί.
  • Συχνές ουρολοιμώξεις.
  • Δυσφορία στη σεξουαλική επαφή.
  • Μικρά ή μεγάλα χείλη αιδοίου.
  • Χρώμα γεννητικών οργάνων.

Οι κύριες αιτίες αυτών των προβλημάτων

  • Εγκυμοσύνη και φυσιολογικός τοκετός.
  • Παχυσαρκία.
  • Ηλικία.
  • Ορμονικές αλλαγές.
  • Έντονη γυμναστική και ορισμένα αθλήματα όπως το τρέξιμο.
  • Συγγενή ελαττώματα.

“Γίνεται αντιληπτό ότι τα προβλήματα αυτά και οι αιτίες που τα προκαλούν είναι πολύ συχνά, καθημερινά και αφορούν τις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Και είναι πράγματι απορίας άξιον πως οι δυσλειτουργικές αυτές καταστάσεις περιβάλλονται συχνά από ταμπού, μύθους και ντροπή όταν τα περισσότερα από τα προβλήματα έχουν ως αφετηρία την πιο φυσιολογική ανθρώπινη διαδικασία, την εγκυμοσύνη”, επισημαίνει ο κ. Κουφομιχαήλ.

Η Αισθητική Γυναικολογία σπάει τα ταμπού

Οι δυνατότητες επίλυσης και αντιμετώπισης των αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων των γυναικείων γεννητικών οργάνων και του γυναικείου ουροποιητικού συστήματος, είναι πλέον καθιερωμένες εδώ και χρόνια, ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Ο εξειδικευμένος στην αισθητική γυναικολογία και ουρογυναικολογία γιατρός μπορεί να προσφέρει στη γυναίκα ανώδυνες και μη παρεμβατικές λύσεις, αλλά και νέες χειρουργικές μεθόδους:

Υαλουρονικό οξύ

Η ευρεία χρήση του υαλουρονικού οξέος στο πρόσωπο έχει αποδείξει ότι αποκαθιστά τις ιδιότητες των ιστών και γι’ αυτό το λόγο εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις:

-αναζωογόνησης του κόλπου,

-κολπικής ξηρότητας,

-χρόνιων ερεθισμών στην περιοχή,

-πόνου κατά την σεξουαλική επαφή και,

-αύξησης των χειλέων.

Το υαλουρονικό οξύ βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου με άμεσο αποτέλεσμα την βαθιά ενυδάτωση του κόλπου καθιστώντας την περιοχή πιο ελαστική, όπως στις νεαρότερες ηλικίες.

Η ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι ανώδυνη καθώς απαιτείται μόνο επάλειψη αναλγητικής κρέμας, χωρίς παρενέργειες και με αποτελέσματα που διαρκούν περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο συνδυασμός υαλουρονικού οξέος και λέιζερ θεωρείται η βασική μέθοδος αποκατάστασης της χαλάρωσης και της ατροφίας του κόλπου μετά τον τοκετό, ή την εμμηνόπαυση.

Θεραπεία με PRP

Η χρήση ενέσιμης θεραπείας PRP (PlateletRichPlasma), δηλαδή η αυτόλογη χορήγηση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια, είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αναζωογόνησης του κόλπου και γενικότερα της ουρογεννητικής περιοχής.

Ουσιαστικά πρόκειται για έγχυση αίματος και πλάσματος αίματος στην περιοχή, αφού έχει προηγηθεί επεξεργασία των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων της ίδιας της γυναίκας.

Σκοπός της θεραπείας είναι η κινητοποίηση των μηχανισμών του οργανισμού για την αναζωογόνηση των ιστών του κόλπου με την παραγωγή νέων αγγείων.

Η θεραπεία με PRP δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για επαναφορά της λειτουργικότητας της γεννητικής περιοχής, βελτιώνοντας την ατροφία και τη χαλάρωση του κόλπου, με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα που συνεπάγονται.

Λέιζερ

Η χρήση των λέιζερ στην αισθητική γυναικολογία είναι πλέον ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων της γεννητικής περιοχής.

Η αναζωογόνηση του κόλπου με λέιζερ έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στη χαλάρωση του κόλπου όσο και στην αντιμετώπιση των επακόλουθων ενοχλήσεων από την ατροφία του κόλπου, συμπτώματα που εμφανίζονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Με τα λέιζερ τελευταίας τεχνολογίας αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή κολλαγόνου με άμεσο αποτέλεσμα τη φυσική ενυδάτωση του κόλπου.

Πρόκειται για μία ασφαλή, δοκιμασμένη, αποτελεσματική και με διάρκεια μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται χωρίς γενική αναισθησία σε χώρο ιατρείου, σε 1-3 συνεδρίες ανάλογα με τον βαθμό του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, η χρήση των λέιζερ είναι πλέον μέθοδος ρουτίνας για τη βελτίωση της λειτουργικότητας της ευαίσθητης περιοχής σε γυναίκες που ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα:

ης χαλάρωσης και της ατροφίας του κόλπου, όπως:

-αίσθηση τσουξίματος και καύσου,

-ξηρότητα,

-δυσπαρευνία κατά την σεξουαλική επαφή ή,

-ακράτεια ούρων.

Επιπλέον, η χρήση των λέιζερ εφαρμόζεται και σε αισθητικά προβλήματα, όπως η αποκατάσταση του χρώματος στην ευαίσθητη περιοχή με λεύκανση αιδοίου και πρωκτού, προβλήματα τα οποία εμφανίζονται συχνά μετά τον τοκετό, ή λόγω ορμονικών διαταραχών.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σε μεγαλύτερου βαθμού προβλήματα, η χειρουργική αντιμετώπιση με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Η χειρουργική επέμβαση κολποπλαστικής, η χειρουργική επέμβαση μείωσης των χειλέων του αιδοίου, γνωστή ως αιδοιοπλαστική, αλλά και η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος τοποθέτησης ταινίας ελεύθερης τάσης για την ακράτεια ούρων, είναι χειρουργικές πράξεις που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων που εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες άνω των 45 ετών, αλλά και σε μικρότερες ηλικίες, αποκαθίσταται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο τοποθέτησης κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης.

Η ταινία η οποία είναι απόλυτα φιλική για το σώμα, στηρίζει την ουρήθρα σαν μία αιώρα, επαναφέροντας την λειτουργικότητα της ουρήθρας και τον έλεγχο της ούρησης.

Η τοποθέτησή της είναι αναίμακτη, ανώδυνη, διαρκεί περίπου ένα τέταρτο της ώρας και γίνεται με τοπική αναισθησία.

Κολποπλαστική

Πρόκειται για παρεμβάσεις στον κόλπο και το πυελικό έδαφος με στόχο τη σύσφιξη του κόλπου και την ενίσχυση των μυών που συγκρατούν τα εσωτερικά όργανα.

Τα αποτελέσματα της κολποπλαστικής είναι άμεσα ορατά και μόνιμα, καθώς αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα της ατροφίας και της χαλάρωσης της περιοχής, η ακράτεια ούρων ενώ επανέρχεται η σεξουαλική ευχαρίστηση.

Αιδοιοπλαστική

Η πιο συχνή αισθητική γυναικολογική επέμβαση είναι η αιδοιοπλαστική και συνίσταται στη χειρουργική διαμόρφωση των χειλέων του αιδοίου, ανάλογα με το μέγεθός τους, ενώ πολλές γυναίκες καταφεύγουν στην πλαστική κλειτορίδας, λόγω της υπερτροφίας του δέρματος στην κλειτορίδα.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις της αισθητικής γυναικολογίας είναι απλές με σχετικά γρήγορη ανάρρωση και αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων.

«Κάθε γυναίκα είναι μία και μοναδική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και το όποιο πρόβλημα υπάρχει.

Εξατομικευμένα και στοχευμένα.

Είναι στιγμή πια που τα ταμπού θα πρέπει να σταματήσουν να καθορίζουν τη ζωή μιας γυναίκας», καταλήγει ο δρ Βασίλης Κουφομιχαήλ.

Γυναίκα

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;
13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες
28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;
27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο
26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο
12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ