Γυναίκα

Τι είναι οι ευρυαγγείες και πώς θα απαλλαγείτε από αυτές

Τι είναι οι ευρυαγγείες και πώς θα απαλλαγείτε από αυτές

Δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζονται στα πόδια κάποιες πολύ μικρές, λεπτές αλλά εμφανείς γραμμές, συνήθως κόκκινες η μπλε, ανάλογα και με την επιδερμίδα, οι οποίες αλλάζουν την όψη της με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στα κρατούντα αισθητικά πρότυπα.

Αυτές οι λεπτές κόκκινες ή μπλε «κλωστές» είναι οι ευρυαγγείες, σχετίζονται όπως γνωρίζουμε πλέον σε άλλοτε άλλο βαθμό με τη φλεβική ανεπάρκεια και φαίνεται να «προτιμούν» τις γυναίκες, καθώς εμφανίζονται πολύ λιγότερο στους άντρες.

Για πολλές μάλιστα γυναίκες γίνονται αιτία να αντιδρούν, «κρύβοντας» τα πόδια τους όσο μπορούν ή αποφεύγοντας να πάνε στη θάλασσα.

Γιατί εμφανίζονται οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες (γνωστές και ως τηλαγγειεκτασίες) είναι πολύ μικρές φλέβες του δέρματος που βρίσκονται σε μόνιμη διαστολή (κάτι ανάλογο με τους κιρσούς).

Εντοπίζονται παντού στο σώμα.

Όταν εμφανίζονται στα κάτω άκρα (πόδια) σημαίνουν και φλεβική ανεπάρκεια και αυτό οφείλεται σε παλινδρόμηση του αίματος λόγω του ότι οι βαλβίδες οι οποίες υπάρχουν στις φλέβες και επιτρέπουν τη ροή του αίματος από κάτω προς τα πάνω δεν λειτουργούν σωστά“, εξηγεί ο κ. Δρ. Κωνσταντίνος Λαμπίδης – Αγγειοχειρουργός-Αγγειολόγος, Διευθυντής Κλινικής Αγγειακής-Ενδαγγειακής Χειρουργικής και Φλεβολογίας Metropolitan General.

Ο Dr Κωνσταντίνος Λαμπίδης

Έτσι, συσσωρεύεται αίμα σε αυτές τις μικρές φλέβες, με αποτέλεσμα μια διάταση που τις καθιστά πλέον ορατές κάτω από το δέρμα.

Αυτές οι διατεταμένες φλέβες είναι οι ευρυαγγείες και μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένες, διάσπαρτες ή σε δίκτυο με «αραχνοειδή» μορφή.

Όπως επισημάνθηκε, μοιάζουν με τους κιρσούς (που δημιουργούνται με ανάλογο τρόπο) αλλά διαφέρουν όσον αφορά τον εντοπισμό και το μέγεθός τους: οι ευρυαγγείες εντοπίζονται επιφανειακά και είναι πολύ μικρότερες.

Ωστόσο, είναι μεγάλη η συχνότητα της εμφάνισής τους“, σημειώνει ο κ. Λαμπίδης.

Πάνω από το 50% των γυναικών εμφανίζουν ευρυαγγείες και, επιπλέον, το ποσοστό εμφάνισής τους αυξάνεται με την ηλικία.

Σε όλες τις περιπτώσεις η εμφάνισή τους σημαίνει ότι η φλεβική κυκλοφορία στην περιοχή δεν είναι φυσιολογική, καθώς οι ευρυαγγείες αποτελούν ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας.

Αρκετές φορές συνυπάρχουν με κιρσούς οι οποίοι τις «ευνοούν» ακόμα περισσότερο γιατί εντείνουν την πίεση στις φλέβες των ποδιών, γεγονός που, με τη σειρά του, οδηγεί σε μεγαλύτερη φλεβική ανεπάρκεια“, επισημαίνει ο κ. Λαμπίδης.

Τι συμπτώματα έχουν οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες δεν συνοδεύονται συνήθως από ιδιαίτερα συμπτώματα.

Κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα «καψίματος» στην περιοχή, ή φαγούρα, ενώ σπανιότερα έχουν αναφερθεί αιμωδία (μούδιασμα) και «αίσθηση» της ροής του αίματος.

Οι ευρυαγγείες αντιμετωπίζονται κυρίως ως αισθητικό πρόβλημα που, σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται, ως ιδιαίτερα έντονο.

Πώς τίθεται διάγνωση;

Ο εξειδικευμένος ιατρός θα τις διαγνώσει εύκολα κατά την κλινική εξέταση, καθώς είναι άμεσα ορατές και πολλές φορές είναι και η αιτία της εξέτασης.

Στη συνέχεια όμως ο ιατρός θα προχωρήσει σε έλεγχο των υπολοίπων φλεβών του εξεταζόμενου ατόμου (τόσο των επιφανειακών όσο και των εν τω βάθει), καθώς οι ευρυαγγείες συνυπάρχουν συχνά με φλεβική ανεπάρκεια μεγαλύτερων φλεβών ή με κιρσούς“, λέει ο κ. Λαμπίδης.

Η διερεύνηση αυτή γίνεται υπερηχογραφικά με έγχρωμο Duplex –Triplex και βοηθάει τον ιατρό να εξακριβώσει την έκταση του προβλήματος και να ιεραρχήσει την αντιμετώπισή του που είναι: πρώτα οι μεγαλύτερες φλέβες, εφόσον έχουν πρόβλημα, και ύστερα οι μικρότερες.

Τρόποι αντιμετώπισης

1. (Μικρο)σκληροθεραπεία

Είναι ο πιο συχνός και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπιση των ευρυαγγειών.

Πρόκειται για την έγχυση ενός ειδικού φαρμάκου μέσα στις ευρυαγγείες, σε πυκνότητες που διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθός τους.

Το φάρμακο, του οποίου η έγχυση γίνεται με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας, προκαλεί έναν ερεθισμό στο εσωτερικό τοίχωμα των φλεβών που έχει ως αποτέλεσμα το προοδευτικό κλείσιμο και την απόφραξή τους με αποτέλεσμα την οριστική εξαφάνισή τους.

Picture 1

Κατά τη (μικρο)σκληροθεραπεία υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ειδικοί μεγεθυντικοί φακοί και πολύ λεπτές βελόνες, για να αντιμετωπιστούν ακόμα και πολύ λεπτές ευρυαγγείες με ελάχιστα επεμβατικό και σχεδόν ανώδυνο τρόπο“, εξηγεί ο κ. Λαμπίδης.

Η εφαρμογή της (μικρο)σκληροθεραπείας γίνεται σε συνεδρίες διάρκειας 45-50 λεπτών.

Σε κάθε συνεδρία αντιμετωπίζονται πολλές ευρυαγγείες, ωστόσο κάποιες από αυτές ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες της μιας θεραπείες για να κλείσουν αποτελεσματικά.

Ανάλογα πάντα με τον αριθμό των ευρυαγγειών, συνήθως απαιτούνται από 3 έως 5 συνεδρίες που γίνονται με συχνότητα μία κάθε 10 με 15 ημέρες.

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται η χρήση ελαστικής κάλτσας ή καλσόν για μία τουλάχιστον εβδομάδα μετά από κάθε συνεδρία.

Η μικρο-σκληροθεραπεία

Η (μικρο)σκληροθεραπεία είναι μία ελάχιστα επεμβατική και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία που, στα χέρια ενός έμπειρου ιατρού που θα την εφαρμόσει σωστά, μπορεί να εξαλείψει τις ευρυαγγείες σε ποσοστό έως και 95%.

Οι επιπλοκές της θεραπείας αν και υπαρκτές, στα χέρια έμπειρων ιατρών είναι σπάνιες και εξαρτώνται κυρίως από το είδος του φαρμάκου και την πυκνότητα της έγχυσης σε κάθε ευρυαγγεία, από τη συνεργασία του θεραπευόμενου ατόμου (χρήση ελαστικής κάλτσας)  αλλά και από άλλους παράγοντες”, επισημαίνει ο κ. Λαμπίδης.

2. Laser

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης των ευρυαγγειών είναι η θεραπεία τους με laser.

Κατ΄ αυτήν μια υψηλής έντασης δέσμη φωτός εστιάζεται στις ευρυαγγείες και προκαλεί τη θερμική καταστροφή τους οδηγώντας τελικά στην εξαφάνισή τους.

Αυτή η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα μέρη του σώματος αλλά έχει ευρεία εφαρμογή στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών του προσώπου, αποτελώντας την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισής τους.

Στις ευρυαγγείες των ποδιών η θεραπεία με laser χρησιμοποιείται κυρίως συμπληρωματικά προς τη σκληροθεραπεία και συνήθως μετά το τέλος της”, καταλήγει ο Δρ. Λαμπίδης.

Γυναίκα

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;
13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες
28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;
27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο
26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο
12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού