Γυναίκα

Οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην εμμηνόπαυση

Οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην εμμηνόπαυση

Μία νέα έρευνα που είχε διάρκεια σχεδόν 20 ετών διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία των γυναικών.

Προηγούμενες έρευνες σε ποντίκια και άλλα πειραματόζωα είχαν παρατηρήσει ότι αυτά που έκαναν διατροφή με υψηλά λιπαρά, παρουσίαζαν συνολικά περισσότερα νεοπλάσματα σε σχέση με τα ποντίκια που κατανάλωναν χαμηλά λιπαρά.

Ορισμένες από τις παραπάνω έρευνες είχαν εξετάσει ειδικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ άλλες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο σε μοντέλα ποντικών με καρκίνο του μαστού.

Πρόσφατες έρευνες με ανθρώπους εθελοντές είχαν διαπιστώσει ότι η διατροφή με χαμηλά λιπαρά μπορεί να βελτιώσει τόσο τη γενικότερη υγεία όσο και τη διάρκεια ζωής στις γυναίκες με ιστορικό διάγνωσης καρκίνου του μαστού.

Ορμώμενοι από τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, ο Ρος Πρέντις και οι συνεργάτες του από το Women’s Health Initiative αποφάσισαν να εξετάσουν περισσότερο τα οφέλη μίας διατροφής με χαμηλά λιπαρά για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Η έρευνα

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 50.000 γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση για 20 χρόνια και εξέτασαν τις επιδράσεις της διατροφής με χαμηλά λιπαρά στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, καθώς και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition.

Αποτελέσματα μετά τα 20 χρόνια

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν τη μελέτη τους, η οποία είχε τίτλο Dietary Modification Trial, το 1993.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 48.835 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι ερευνητές είχαν δώσει διατροφή με χαμηλά λιπαρά και υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως στο 40% από αυτές, ενώ στις υπόλοιπες είχαν πει να συνεχίσουν την κανονική τους διατροφή.

Μετά από 8.5 χρόνια, η ανάλυση των δεδομένων από τις παραπάνω γυναίκες, δεν ανέδειξε κάποια διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, αναφορικά με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ή τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα μετά από 19.6 χρόνια από την αρχή της έρευνας παρατήρησαν τα παρακάτω:

Οι γυναίκες που παρουσίασαν καρκίνο του μαστού και ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλά λιπαρά «με υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως» είχαν 15-35% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια.

Οι γυναίκες που έκαναν διατροφή με χαμηλά λιπαρά είχαν 13-25% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ινσουλινοεξαρτωμένου διαβήτη.

Οι γυναίκες που δεν είχαν υπέρταση ή ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην αρχή της έρευνας είχαν 15-30% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο κατά τη διάρκεια των 20 ετών της έρευνας.

«Το Dietary Modification Trial προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση σχετικά με τη διατροφή και την πρόληψη των χρονίων νόσων», είπε ο Πρέντις.

«Τα τελευταία δεδομένα υποστηρίζουν το ρόλο της διατροφής στη γενικότερη υγεία και δείχνουν ότι η μία δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως μπορεί να προσφέρει οφέλη χωρίς αυτά να συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες», πρόσθεσε.

Ισχυρά σημεία και περιορισμοί της έρευνας

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η έρευνά τους είχε αρκετά ισχυρά σημεία, παραδέχονται, ωστόσο, ότι είχε και κάποιους περιορισμούς.

Το γεγονός ότι η έρευνα ήταν τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη και είχε μεγάλη διάρκεια ενισχύει σημαντικά την αντικειμενικότητα της έρευνας και ισχυροποιεί τις παρατηρήσεις της.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι γενικά σπάνια στις έρευνες σχετικά με τη διατροφή.

Ωστόσο, η έρευνα είχε και κάποιους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι περιορίστηκαν γενικά τα λιπαρά και όχι συγκεκριμένα τα ακόρεστα ή τα κορεσμένα.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν είχαν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, αλλά είχαν παροτρύνει τις γυναίκες να καταναλώνουν περισσότερα σιτηρά.

Οι παραπάνω περιορισμοί αφήνουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα που πρέπει να εξεταστούν από μελλοντικές έρευνες.

Ωστόσο, «ο περιορισμός της κατανάλωσης λιπών σε συνδυασμό με την αύξηση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και σιτηρών προσέφερε οφέλη που σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, της στεφανιαίας νόσου και του διαβήτη χωρίς να παρατηρηθεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια», κατέληξαν οι ερευνητές.

Γυναίκα

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;
13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες
28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;
27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο
26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο
12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού