Φάρμακα

Η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική κατά της Όμικρον;

Νέα μελέτη
Η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική κατά της Όμικρον;

Η υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο κατά της ελονοσίας που αμφισβητείται ως θεραπεία για τον COVID παρά την έλλειψη ισχυρών στοιχείων, δημιουργεί ανανεωμένο ενδιαφέρον ως πιθανή θεραπεία για την μετάλλαξη Όμικρον.

Η συζήτηση πυροδοτήθηκε από μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό, η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα αντισώματα από τα εμβόλια εμποδίζουν την είσοδο του μικρού στα κύτταρα. 

Οι ερευνητές συμπεραίνουν, όπως πολλοί άλλοι, ότι τα αντισώματα (οι πρωτεΐνες που εξουδετερώνουν τον ιό) έναντι προηγούμενων παραλλαγών, ή που προκαλούνται από εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του όμικρον. 

Αυτό που είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι η μελέτη διαπιστώνει ότι η omicron μπορεί να έχει αλλάξει τον τρόπο που εισέρχεται στα κύτταρα.

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID, είναι επικαλυμμένος σε μια λιπιδική διπλή στιβάδα (μια λεπτή μεμβράνη από δύο στρώματα) ακριβώς όπως τα κύτταρά μας.

Όταν ο ιός εισέρχεται στα κύτταρά μας, οι διπλές στοιβάδες συγχωνεύονται σαν σταγονίδια ελαίου στην επιφάνεια του νερού, που ονομάζεται «σύντηξη μεμβράνης».

Η σύντηξη μεμβράνης λαμβάνει χώρα αφού η πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 έχει προσκολληθεί στον υποδοχέα ACE2 στην κυτταρική επιφάνεια, αλλά μπορεί να συμβεί σε δύο διαφορετικά σημεία (βλ. διάγραμμα παρακάτω).

Η σύντηξη μεμβράνης μπορεί να συμβεί στην επιφάνεια του κυττάρου ή μπορεί να συμβεί αφού ο ιός SARS-CoV-2 έχει τυλιχθεί σε ένα ενδοσώμα.

Οι δύο τρόποι με τους οποίους ο κορωνοϊός εισέρχεται στα κύτταρά σας

Πώς συντήκεται ο κορωνοϊός με ένα κύτταρο.
Η σύντηξη SARS-CoV-2 μπορεί να ενεργοποιηθεί με μία ή και τις δύο οδούς. Η Omicron μπορεί να προτιμήσει τον πρώτο τρόπο, μέσω των ενδοσωμάτων. 

Ένα ενδοσώμα εμφανίζεται όταν η μεμβράνη του κυττάρου διπλώνει πίσω στον εαυτό της, δημιουργώντας μια φυσαλίδα εξωτερικού υλικού μέσα στο κύτταρο προκειμένου να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά.

Κανονικά το κύτταρο θα ταξινομήσει στη συνέχεια το υλικό και θα διατηρήσει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά ενώ απορρίπτει άλλα,

Ωστόσο, πολλοί ιοί εκμεταλλεύονται τα ενδοσώματα ως τρόπο εισόδου στα κύτταρα.

Αυτό σημαίνει ότι ο SARS-CoV-2 έχει δύο τρόπους να εισέλθει στα κύτταρα:

-από την επιφάνεια ή,

-μέσω ενός ενδοσώματος.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης δείχνει ότι η omicron έχει εντοπίσει μεταλλάξεις που βελτιώνουν την ικανότητά του να εισέρχεται στα κύτταρά μας μέσω των ενδοσωμάτων – και εδώ είναι που παίζει ρόλο η υδροξυχλωροκίνη.

Η υδροξυχλωροκίνη (HCQ) είναι ένα φάρμακο που συσσωρεύεται στα ενδοσώματα και μειώνει την οξύτητά τους, γεγονός που διαταράσσει τη λειτουργία τους. 

Κάνοντας τα ενδοσώματα λιγότερο όξινα μειώνεται η σύντηξη της μεμβράνης, μειώνοντας έτσι την ικανότητα του SARS-CoV-2 να εισέρχεται στα κύτταρα.

Έτσι το HCQ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιικό.

Αυτός είναι πιθανώς ο τρόπος με τον οποίο το HCQ δρα ως αντιελονοσιακό και αντιφλεγμονώδες φάρμακοαν και ορισμένοι ερευνητές το αμφισβητούν αυτό ).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η νέα μελέτη δεν ελέγχει την επίδραση του HCQ στην omicron.

-Η υδροξυχλωροκίνη είχε μια δύσκολη πανδημία

Το HCQ έχει γίνει διαβόητο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πρώτη μελέτη που ισχυρίζεται ότι το HCQ είναι αποτελεσματικό κατά του COVID επικρίθηκε από την εμπειρογνώμονα για επιστημονικές απάτες Elisabeth Bik, η οποία αμφισβήτησε την ηθική, τα χρονοδιαγράμματα για τις δοκιμές, την έλλειψη τυχαιοποίησης για τους ασθενείς και τα ελλιπή δεδομένα.

Ο Didier Raoult, ο κύριος συγγραφέας του έργου, υπέβαλε στη συνέχεια ποινική μήνυση κατά της Bik για ηθική παρενόχληση, εκβιασμό και εκβιασμό.

Κατά τη διάρκεια του συμβάντος αυτού, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προώθησε το HCQ – υποθέτω ότι υποστηρίζει έναν Γάλλο συνάδελφό του, ενώ η χρήση του ναρκωτικού υποστηρίχθηκε και από τον Ντόναλντ Τραμπ, για λόγους που είναι σαφείς μόνο στον Ντόναλντ Τραμπ.

Το πιο περίεργο είναι ότι μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet πρότεινε ότι η θεραπεία με HCQ στην πραγματικότητα αύξησε τους θανάτους, αν και αυτή η τελευταία μελέτη έχει κατηγορηθεί και για απάτη δεδομένων .

Σε όλο αυτό, άλλοι ερευνητές δεν κατάφεραν να βρουν κανένα θετικό όφελος για το HCQ , ή ισχυρές ενδείξεις για παρενέργειες.

Το HCQ υπήρξε μέχρι στιγμής ένα παράδειγμα επιστήμης στα χειρότερα της.

Θα είναι όμως αποτελεσματική η υδροξυχλωροκίνη έναντι της όμικρον; 

Αγωνίζομαι να δω τα οφέλη της θεραπείας των λοιμώξεων από το όμικρον με HCQ.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι ερευνητές έδειξαν ότι η όμικρον εισέρχεται στα κύτταρα μέσω των ενδοσωμάτων περισσότερο από άλλες παραλλαγές, αλλά δεν δείχνουν ότι η όμικρον περιορίζεται στη χρήση ενδοσωμάτων.

Μπορεί ακόμα να εισέλθει από την επιφάνεια του κυττάρου.

Η χρήση του HCQ για να σταματήσει την είσοδο της όμικρον μέσω των ενδοσωμάτων, θα περιόριζε οριακά μόνο τον ιό από την είσοδο στα κύτταρα.

Για να δείξουν ότι το HCQ είναι αποτελεσματικό έναντι της όμικρον, οι επιστήμονες πρέπει να μολύνουν τα κύτταρα με την όμικρον παρουσία και απουσία HCQ και δείχνει σημαντική μείωση της μολυσματικότητας.

Εάν αυτό δείχνει ότι το HCQ είναι αποτελεσματικό έναντι της όμικρον, θα ήταν λογικό να δοκιμάσετε το HCQ σε μια κλινική δοκιμή.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Μάρτιο του 2020, όταν το HCQ προτάθηκε για πρώτη φορά ως θεραπεία, έχουμε πολλά φάρμακα για τη θεραπεία του COVID, συμπεριλαμβανομένων:

-αντιιικών, όπως molnupiravir και remdesivir,

-αντιφλεγμονωδών, όπως δεξαμεθαζόνη και,

-θεραπειών με αντισώματα.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://theconversation.com/does-a-new-study-really-show-that-hydroxychloroquine-might-be-effective-against-omicron-n

Φάρμακα

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»
11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!
08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!
05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά
28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»
23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε
21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία
16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια
10.11.2023

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού