Διατροφή

Xυμός παντζαριού: Πως βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία;

Xυμός παντζαριού: Πως βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία;

Μελέτες έχουν βρει ότι ο χυμός παντζαριού συνεισφέρει θετικά στην υγεία αυξάνοντας την αντοχή κατά την άσκηση, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, μειώνοντας τη φλεγμονή και την υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αιτία για όλα αυτά είναι η μεγαλύτερη παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου από τον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω των νιτρωδών (ενώσεις αζώτου) που περιέχει το παντζάρι.

Τώρα, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journals of Gerontology: Medical Sciences από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wake Forest της Βόρειας Καρολίνα, η κατανάλωση χυμού παντζαριού πριν από την άσκηση κάνει πιο αποτελεσματική την εγκεφαλική λειτουργία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 26 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 55 ετών, που αρχικά δεν γυμνάζονταν, είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και δεν λάμβαναν περισσότερα από δύο αντιϋπερτασικά φάρμακα.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν τρεις φορές την εβδομάδα χυμό παντζαριού (και συγκεκριμένα ένα διατροφικό συμπλήρωμα που ονομάζεται Beet-It Sport Shot) μια ώρα πριν από ένα μέτριας έντασης πρόγραμμα άσκηση που περιελάμβανε 50 λεπτά βάδισμα σε στατικό διάδρομο. Η μελέτη κράτησε έξι εβδομάδες.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν χυμό παντζαριού που περιείχε 560 mg νιτρώδη άλατα ενώ οι υπόλοιποι έπιναν μια παραλλαγή του με ελάχιστη περιεκτικότητα σε νιτρώδη. Όπως ήταν φυσικό, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πρώτη ομάδα είχε υψηλότερα επίπεδα νιτρωδών στο αίμα τους μετά τη γυμναστική.

Μονοξείδιο του αζώτου

Τα παντζάρια περιέχουν αρκετά νιτρώδη που ο οργανισμός μετατρέπει στη συνέχεια σε μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ: νιτρικό οξείδιο) το οποίο βοηθάει στη διαστολή των αρτηριών.

Προηγούμενη έρευνα από το ίδιο πανεπιστήμιο έδειξε ότι η αποξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη είναι υπεύθυνη για την μετατροπή των νιτρωδών σε μονοξείδιο του αζώτου, μια διαδικασία που επηρεάζει τη ροή του αίματος και την πήξη μειώνοντας τη θρόμβωση.

Το μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο σημειωτέον παράγεται και ύστερα από έκθεση στον ήλιο, συνεισφέρει στην καλή λειτουργία των αρτηριών και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

«Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα ισχυρό μόριο που πηγαίνει σε περιοχές του σώματος που χρειάζονται οξυγόνο και ο εγκέφαλος χρειάζεται αρκετό οξυγόνο για να λειτουργεί σωστά», ανέφερε ο W. Jack Rejeski, καθηγητής Υγείας και Άθλησης στο Πανεπιστήμιο Wake Forest.

Σύμφωνα με τον Rejeski, όταν αθλούμαστε ο σωματοκινητικός φλοιός του εγκεφάλου, ο οποίος επεξεργάζεται τις πληροφορίες από τους μυς, κάνει την επιλογή των μηνυμάτων που λαμβάνει από το σώμα. Η γυμναστική ενισχύει τον σωματοκινητικό φλοιό. Ο συνδυασμός χυμού παντζαριού και γυμναστικής παρέχει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο και ενδυναμώνει τον σωματοκινητικό φλοιό.

Τελικά, η κατανάλωση χυμού παντζαριού πριν την άσκηση συντελεί σε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, η οποία μοιάζει με αυτή που παρατηρείται στα νεαρά άτομα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μελέτη δεν χρηματοδοτήθηκε από κάποια εταιρεία παραγωγής διατροφικών συμπληρωμάτων αλλά από το National Institutes of Health των ΗΠΑ.

Τι έχει βρει η έρευνα για τα παντζάρια

Η έρευνα έχει διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια ότι τα παντζάρια έχουν μια σειρά από θετικά αποτελέσματα για την υγεία και την άσκηση. Αυτά είναι τα εξής:

  • Ο χυμός των παντζαριών μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 από το Wake Forest που δημοσιεύτηκε στο Nitric Oxide: Biology and Chemistry. Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που έφερε στον προσκήνιο τα παντζάρια.
  • Καθημερινή κατανάλωση παντζαριών βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση και την αρτηριακή πίεση σε ηλικιωμένους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μελέτη πάλι του Wake Forest που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of American College of Cardiology-Heart Failure το 2016.
  • Η κατανάλωση ολόκληρων παντζαριών βελτίωσε την απόδοση σε ασκούμενους ενήλικες, σύμφωνα με μελέτη του 2012 στο περιοδικό Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
  • Ο χυμός παντζαριών βοηθά τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια να αυξάνουν τον χρόνο άσκησης, σύμφωνα με μελέτη του Wake Forest 2015 που δημοσιεύτηκε στο Nitric Oxide: Biology and Chemistry.
  • Η αρτηριακή πίεση μειώθηκε μετά την κατανάλωση χυμού παντζαριών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension το 2008.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού