Στόχος κάθε δίαιτας πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με την Tina Martini, ειδική σε θέματα ευζωίας και συγγραφέα του βιβλίου «Delicious Medicine: The Healing Power of Food», διατροφικά σχήματα όπως η κετογονική δίαιτα, η δίαιτα Paleo, η δίαιτα Whole30 και η δίαιτα Dukan δεν αποτελούν μακροπρόθεσμες λύσεις για την απώλεια λίπους και τη διατήρηση του βάρους.
«Οι περισσότεροι καταλήγουν με μεγαλύτερο βάρος από αυτό που είχαν όταν ξεκίνησαν τη δίαιτα» λέει χαρακτηριστικά.
Οι παρακάτω δίαιτες έχουν επιπτώσεις που μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε όταν κάνετε τη δίαιτα και πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια από αυτές.
Keto: Απαγορεύει τους υδατάνθρακες προκειμένου το σώμα να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό συνεπάγεται τη μειωμένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, που περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, και την αντικατάστασή τους από λιπαρά και πρωτεΐνες.
Η διαδικασία της κέτωσης είναι επικίνδυνη και μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία, όπως απώλεια ενέργειας, ενοχλήσεις στο στομάχι, ναυτία και έκπτωση της νοητικής λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση για τις 41 καλύτερες δίαιτες, η κετογονική έλαβε την 38 θέση.
Whole30: Βασίζεται στην εξάλειψη του αλκοόλ, της ζάχαρης, των σπόρων, των οσπρίων, των γαλακτοκομικών και των πρόσθετων από τη διατροφή ενός ατόμου για 30 ημέρες, και διαφημίζεται ως μια συνολική αλλαγή του τρόπου ζωής.
Η επανεισαγωγή στη διατροφή των απαγορευμένων τροφών, πρέπει να γίνεται σταδιακά από την 31η μέρα και μετά με βάση τις ανάγκες του σώματος, τις οποίες πρέπει να αναγνωρίσει κανείς, άγνωστο όμως πώς… Το βασικότερο μειονέκτημα της δίαιτας είναι η υπερβολική κατανάλωση κρέατος, η οποία συνδέεται με αρκετές μορφές καρκίνου.
Dukan: Αν η τελευταία θέση στη λίστα με τις 41 δίαιτες δεν είναι αρκετή για να σας πείσει, η Martini επισημαίνει ότι τα πάντα σε αυτή τη δίαιτα δείχνουν έλλειψη ισορροπίας. Χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη βασίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση καθαρής πρωτεΐνης και στη συνέχεια στη σταδιακή εισαγωγή λαχανικών και ελάχιστων υδατανθράκων.
Δίαιτα Atkins: Η δίαιτα Atkins εστιάζει στον έλεγχο της ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης υδατανθράκων και συνεπώς στα επίπεδα ινσουλίνης του αίματος. Η μεγάλη πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων προκαλεί ραγδαία αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα και αμέσως μετά τα επίπεδα πέφτουν απότομα.
Η απότομη αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα ωθεί τον οργανισμό σε μέγιστη αποθήκευση ενέργειας και επιπλέον μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα ο οργανισμός να κινητοποιήσει λίπος από τις αποθήκες του σώματος για να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας.
Στη δίαιτα Atkins προσλαμβάνονται μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους σε καθημερινή βάση και πολύ περιορισμένες ποσότητες υδατανθράκων.
Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται να καταναλωθούν άσπρη ζάχαρη, γάλα, γιαούρτι, άσπρο ρύζι, άσπρο αλεύρι, ζυμαρικά, άσπρο ψωμί, φρούτα και λαχανικά. Επιτρέπεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών, οστρακοειδών, τυριών πλήρων σε λιπαρά, βουτύρου και μαργαρίνης σε απεριόριστες ποσότητες.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η απαγόρευση φρούτων και λαχανικών αντίκειται στις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Ο αποκλεισμός του ψωμιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων από τη διατροφή κρίνεται ανεπίτρεπτος, ενώ η αυξημένη πρόσληψη λίπους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μακροπρόθεσμες επιπλοκές.