Υγεία

Tυρί: Oι πιο πολλοί από εμάς το αποθηκεύουν λάθος – Δείτε γιατί

Tυρί: Oι πιο πολλοί από εμάς το αποθηκεύουν λάθος – Δείτε γιατί

Το τυρί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μεσογειακή διατροφή. Είτε επάνω σε κράκερ, είτε στα μακαρόνια ή τη σαλάτα, αν είστε από αυτούς που το καταναλώνουν φανατικά, τότε σίγουρα όταν στέκεστε μπροστά από τη βιτρίνα των τυριών ενός σουπερμάρκετ, αγοράζετε με το κιλό κάποιο από τα είδη του.

Ωστόσο, πρόκειται για μια τροφή αρκετά ευαίσθητη, που χρειάζεται ειδική μεταχείριση, για το λόγο αυτό, πρέπει να συντηρείται πάντοτε σε κατάλληλη θερμοκρασία και περιβάλλον, ώστε να αντέξει στο χρόνο, να έχει υπέροχη γεύση και να την απολαμβάνετε με ασφάλεια.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνετε είναι η επιλογή του περιτυλίγματος

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Good Housekeeping Institute, η πλαστική μεμβράνη είναι μια λύση για να μην ξεραθεί το τυρί που έχετε αγοράσει, παρόλα αυτά, έχει την τάση να «αιχμαλωτίζει» υγρασία (από τον ιδρώτα που αφήνει το προϊόν) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γρηγορότερη δημιουργία μούχλας στην επιφάνεια του.

Αν όμως αυτή η μεμβράνη είναι ακατάλληλη, τότε ποιος είναι ο σωστός τρόπος συντήρησης του στο ψυγείο;

Καταλληλότερο είναι το ειδικό κερωμένο χαρτί, που δεν κρατάει τόση υγρασία και προστατεύει το τυρί από το να ξεραθεί, ενώ ως προς τη θερμοκρασία του, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τα σκληρά τυριά πρέπει να αποθηκεύονται στους 8C με 15C, ενώ τα μαλακά τυριά στους 5C με 8C.

Έξυπνο τρικ για να μη μουχλιάσει ποτέ ξανά το τυρί στο ψυγείο σας

Πόσες φορές έχεις ξεχάσει ακάλυπτο το τυρί στο ψυγείο και έχει καταλήξει στα σκουπίδιαΑυτό πλέον δεν θα ξανασυμβεί αν ακολουθήσεις την παρακάτω απλή συμβουλή: Βάλε το τυρί σε ένα πλαστικό σακουλάκι. Πρόσθεσε 1-2 κύβους ζάχαρη και κλείσε καλά το σακουλάκι με ένα λαστιχάκι!

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα τυριά συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου και έως την ημερομηνία λήξεως εφ’ όσον δεν ανοιχτεί η συσκευασία. Αν τα ανοίξουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε:

*Τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία. Τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν σε τάπερ, κατά προτίμηση γυάλινα (αν χρησιμοποιήσουμε πλαστικό τάπερ θα πρέπει να βάλουμε στον πάτο χαρτί κουζίνας που είναι καλό να αλλάζουμε κάθε 1 ή 2 μέρες), και είναι σκόπιμο να βρίσκονται στα ψηλά ράφια του ψυγείου, κυρίως τα λευκά που είναι και πιο ευπαθή και χρειάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες.

*Τα τυριά δεν πρέπει να ανακατεύονται στα τάπερ, αν για παράδειγμα βάλουμε το ροκφόρ μαζί με την γκούντα είναι πιθανό να αποκτήσει σύντομα και η γκούντα τη μούχλα του ροκφόρ. Ούτε όμως πρέπει να φυλάμε μαζί τα μαλακά τυριά (π.χ. φέτα) που έχουν υψηλή οξύτητα με τα σκληρά τυριά (π.χ. κεφαλογραβιέρα) αφού το πιθανότερο είναι πως θα χαλάσουν ή θα αλλοιωθεί η γεύση όλων νωρίτερα από ότι θα περιμέναμε.

*Τα τυριά που έχουν εξωτερικό περίβλημα ή κόρα (π.χ. γκούντα, γραβιέρα κλπ.) δεν πρέπει να τα καθαρίζουμε όσο τα φυλάμε στο ψυγείο μας παρά μόνο όταν πρόκειται να τα φάμε, αν η κόρα δεν τρώγεται βέβαια μαζί με το εσωτερικό (π.χ. παρμεζάνα). Επίσης δεν είναι σκόπιμο να βγάζουμε τα τυριά που πωλούνται σε ειδικές συσκευασίες (π.χ. μοτσαρέλα, σεβρ κλπ.) από αυτές παρά μόνο όταν έχουμε σκοπό να τα καταναλώσουμε.

*Όταν αγοράζουμε τυριά μας τα τυλίγουν μέσα σε ένα ειδικό χαρτί. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να τα βγάζουμε από αυτό όταν μπαίνουν στο ψυγείο, γιατί αλλιώς η ψύξη δεν διαπερνά εύκολα το χαρτί και υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν γρηγορότερα αλλά και να αποκτήσουν πολύ δυνατή γεύση και μυρωδιά. Αν θέλουμε να τα τυλίξουμε με κάτι για όσο διάστημα είναι στο ψυγείο μπορούμε να επιλέξουμε αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη για τρόφιμα.

*Τα λευκά τυριά, που είναι και αλμυρά, μπορούμε να τα ξαλμυρίζουμε σε νερό ή γάλα πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Μπορούμε όμως και να τα διατηρούμε μέσα σε γάλα ώστε να παρατείνουμε τη διάρκεια «ζωής» τους. Επίσης, τη φέτα μπορούμε να τη διατηρήσουμε μέσα σε άλμη που φτιάχνουμε μόνοι μας ως εξής: Βράζουμε 80 γραμμάρια αλάτι μαζί με 1 λίτρο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν το τοποθετούμε στο ψυγείο σε καθαρό δοχείο και όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου τοποθετούμε μέσα τη φέτα.

Προσοχή: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνουμε αυτά τα τυριά αν έχουν «μυρίσει» ή κιτρινίσει.

*Το τυρί που έχουμε σκοπό να τρίψουμε, π.χ. για να το προσθέσουμε στα μακαρόνια, καλό είναι το διατηρούμε ολόκληρο γιατί έτσι συντηρείται για περισσότερο διάστημα και σε καλύτερη κατάσταση και να το τρίβουμε όταν έχουμε σκοπό να το καταναλώσουμε.

*Το τριμμένο τυρί μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να βγάζουμε κάθε φορά όσο θέλουμε να καταναλώσουμε.

Υγεία

08.03.2021

Βελτίωση της μνήμης: Mε αυτό το είδος άσκησης θα ενισχύσετε την λειτουργία του εγκεφάλου

Την ώρα που η σωματική αδράνεια αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, η σωματική άσκηση μπορεί να… προστατεύσει τη μνήμη μας! Αυτό είναι το συμπέρασμα των ερευνητών του τμήματος Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου McMaster, με την έρευνα να καταδεικνύει, μάλιστα, ότι η ένταση της άσκησης παίζει σημαντικό ρόλο. Οι ερευνητές ζήτησαν από ηλικιωμένους που έκαναν καθιστική ζωή να […]

08.03.2021

Πατάτες: Eγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο για την υγεία αν δεν τις συντηρείτε σωστά

Έχετε σίγουρα ακούσει ότι οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, αλλά, τελικά, είναι τόσο κακό αν αυτό δεν τηρηθεί; Άλλωστε, αν διατηρείτε τις πατάτες κάπου με υγρασία, ή με αρκετό φως δεν πρόκειται να επηρεάσει τη γεύση τους. Αυτό είναι σωστό, αλλά μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σας. Όταν διατηρείτε […]

Ζάλη: Ποιά είναι τα πιθανά αίτια και πώς να το αντιμετωπίσετε
08.03.2021

Ζάλη: Ποιά είναι τα πιθανά αίτια και πώς να το αντιμετωπίσετε

ΣΕΨ: Τοποθέτηση σχετικά με το ερώτημα του ΚΕΣΥ για δημιουργία ειδικοτήτων στην Ψυχολογία
05.03.2021

ΣΕΨ: Τοποθέτηση σχετικά με το ερώτημα του ΚΕΣΥ για δημιουργία ειδικοτήτων στην Ψυχολογία

Πως να προστατέψουμε τα ματιά μας από τις επιπτώσεις του απαγορευτικού και της συνεχούς χρήσης ηλεκτρονικών
05.03.2021

Πως να προστατέψουμε τα ματιά μας από τις επιπτώσεις του απαγορευτικού και της συνεχούς χρήσης ηλεκτρονικών

Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων των Μεγάλων Αρθρώσεων
05.03.2021

Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων των Μεγάλων Αρθρώσεων

Ηλεκτρολύτες: Η σημασία τους για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού
05.03.2021

Ηλεκτρολύτες: Η σημασία τους για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού

Πώς να κόψεις το τσιγάρο χωρίς να το «ρίξεις» στο φαΐ
05.03.2021

Πώς να κόψεις το τσιγάρο χωρίς να το «ρίξεις» στο φαΐ

Κράμπες: Tί μπορεί να σημαίνουν για την υγεία και πώς να τις καταπολεμήσετε
05.03.2021

Κράμπες: Tί μπορεί να σημαίνουν για την υγεία και πώς να τις καταπολεμήσετε

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της κροταφογναθικής διάρθρωσης
05.03.2021

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της κροταφογναθικής διάρθρωσης

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Υγεία
4

Με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς για το 2021

Περισσότερα

08.03.2021

Ειδικές δερματοπάθειες στην κύηση

Τα δερματολογικά προβλήματα είναι συνηθισμένα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός από τις γνωστές δερματοπάθειες, που μπορεί να εμφανιστούν τη συγκεκριμένη περίοδο, υπάρχει μια ομάδα φλεγμονωδών νοσημάτων του δέρματος που αφορά αποκλειστικά στην εγκυμοσύνη. Οι ειδικές δερματοπάθειες της κύησης είναι κυρίως τέσσερις: -το πεμφιγοειδές της κύησης, -το πολύμορφο εξάνθημα της κύησης, -η κνήφη της κύησης, και, […]

08.03.2021

Αυτοάνοση Πνευμονική Νόσος: Γιατί είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται εγκαίρως

Άνδρας που διαγνώστηκε με ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν 5 χρόνια επισκέπτεται το ρευματολόγο του για το ετήσιο τσεκ-απ. Ευτυχώς, η αρθρίτιδά του έχει ρυθμιστεί καλά με τα φάρμακα. Μπορεί να περπατήσει και να επιτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να νιώθει πόνο. Ωστόσο, τους τελευταίους 6 μήνες νιώθει δύσπνοια όταν ανεβαίνει σκάλες, ενώ παρουσιάζει επίσης ξηρό […]

5 Συμπτώματα οσφυϊκής δισκοκήλης που καθιστούν επείγουσα την αντιμετώπισή της
08.03.2021

5 Συμπτώματα οσφυϊκής δισκοκήλης που καθιστούν επείγουσα την αντιμετώπισή της

Εμβολισμός μητριαίων αρτηριών για την αντιμετώπιση συμπτωματικών ινομυωμάτων
08.03.2021

Εμβολισμός μητριαίων αρτηριών για την αντιμετώπιση συμπτωματικών ινομυωμάτων

Καλοήθεις νεοπλασματικές και μη κύστεις ωοθηκών
08.03.2021

Καλοήθεις νεοπλασματικές και μη κύστεις ωοθηκών

Νέες Οδηγίες για τα εμβόλια της COVID-19 στην Ιταλία και τη Γερμανία: Ποιοι θα λαμβάνουν μόνο μία δόση
08.03.2021

Νέες Οδηγίες για τα εμβόλια της COVID-19 στην Ιταλία και τη Γερμανία: Ποιοι θα λαμβάνουν μόνο μία δόση

Ιβερμεκτίνη: Αρνητικά τα αποτελέσματα για το φάρμακο στην αντιμετώπιση της ήπιας COVID-19
08.03.2021

Ιβερμεκτίνη: Αρνητικά τα αποτελέσματα για το φάρμακο στην αντιμετώπιση της ήπιας COVID-19

COVID-19: Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα παιδιά;
08.03.2021

COVID-19: Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα παιδιά;

«Γυναικεία Ανάσα» Διαδικτυακή Εκδήλωση της Ε. Π.Ε. αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
08.03.2021

«Γυναικεία Ανάσα» Διαδικτυακή Εκδήλωση της Ε. Π.Ε. αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Διφθερίτιδα: Ποιές επιπτώσεις έφερε ο κορωνοϊός στην αντιμετώπιση της νόσου;
08.03.2021

Διφθερίτιδα: Ποιές επιπτώσεις έφερε ο κορωνοϊός στην αντιμετώπιση της νόσου;