Ψυχολογία

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη.

Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία σώματος προκαλεί κατάθλιψη.

Είναι επίσης άγνωστο αν η υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος που παρατηρείται στα άτομα με κατάθλιψη, αντανακλά μειωμένη ικανότητα μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος, αυξημένη παραγωγή θερμότητας λόγω μεταβολικών διεργασιών ή συνδυασμό των δύο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 20.000 ανθρώπους που φορούσαν συσκευή μέτρησης της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ ανέφεραν επίσης καθημερινά τη θερμοκρασία του σώματός τους και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Η επτάμηνη μελέτη ξεκίνησε στις αρχές του 2020 και περιλάμβανε δεδομένα από 106 χώρες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, συνδέονταν με υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος. Τα δεδομένα για τη θερμοκρασία του σώματος έδειξαν επίσης μια τάση προς υψηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης σε άτομα των οποίων η θερμοκρασία είχε μικρότερη διακύμανση κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου.

Τα ευρήματα ρίχνουν φως στο πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια νέα μέθοδος θεραπείας της κατάθλιψης, δήλωσε η Ashley Mason, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Weill του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.

Μικρός αριθμός μελετών έχουν δείξει ότι η χρήση υδρομασάζ ή σάουνας μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης, πιθανώς μέσω της ενεργοποίησης της διαδικασίας αυτοψύξης του σώματος, για παράδειγμα μέσω της εφίδρωσης.

«Κατά ειρωνικό τρόπο, η θέρμανση των ανθρώπων μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του σώματος που διαρκεί περισσότερο από την απλή άμεση ψύξη των ανθρώπων, όπως μέσω ενός παγωμένου ντους», δήλωσε η Mason, η οποία είναι επίσης κλινική ψυχολόγος στο Κέντρο Ολιστικής Υγείας Osher του Πανεπιστημίου.

«Τι θα γίνει αν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος των ανθρώπων με κατάθλιψη για να χρονομετρήσουμε σωστά τις θεραπείες που βασίζονται στη θερμότητα;

Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που εξετάζει τη συσχέτιση της θερμοκρασίας του σώματος -η οποία αξιολογείται τόσο με μεθόδους αυτοαναφοράς όσο και με φορητούς αισθητήρες- και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ένα γεωγραφικά ευρύ δείγμα.

Δεδομένων των αυξανόμενων ποσοστών κατάθλιψης, είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες μιας νέας θεραπευτικής οδού» κατέληξε.

Ψυχολογία

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

Στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Max Planck επιστήμονες μελέτησαν την αντίδραση της κόρης των ματιών των συμμετεχόντων σε σχετική μελέτη. Στους υγιείς συμμετέχοντες, οι κόρες των ματιών διαστέλλονταν κατά τη διάρκεια της εργασίας εν αναμονή μιας ανταμοιβής, αντίδραση που ήταν λιγότερο έντονη στους συμμετέχοντες με κατάθλιψη. «Η μειωμένη αντίδραση της κόρης ήταν ιδιαίτερα αισθητή στους ασθενείς που […]

20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

24.09.2023

Διώξτε αποτελεσματικά το στρες και αποφορτιστείτε – Έτσι θα το πετύχετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε