Ψυχολογία

Avatar: Επαναστατική μέθοδος για την σχιζοφρένεια

Η χρήση των άβαταρ μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία πασχόντων από σχιζοφρένεια οι οποίοι ακούνε φωνές, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής», εστιάσθηκε σε ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν ανταποκριθεί στη φαρμακευτική αγωγή.

Υπολογίζεται ότι ο ένας στους τέσσερις πάσχοντες από σχιζοφρένεια δεν ανταποκρίνεται καλά στα φάρμακα. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να τους βοηθήσει, αλλά συνήθως δεν καταλαγιάζει τις φωνές που ακούν.
Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι ασθενείς δημιουργούσαν άβαταρ που ταίριαζαν στις φωνές που άκουγαν.
Έπειτα από λίγες συνεδρίες (έως έξι) οι περισσότεροι είπαν ότι οι φωνές έχουν καταλαγιάζει, ενώ τρεις είπαν ότι δεν τις ακούνε πλέον.
Στην Πληροφορική, το άβαταρ είναι η γραφική απεικόνιση του alter ego ή χαρακτήρα του χρήστη. Τα Avatar έγιναν ευρύτερα γνωστά με την ομώνυμη ταινία του 2009.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές υπό τον δρα Τζούλιαν Λιφ, ομότιμο καθηγητή στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου. Ο δρ Λιφ μιλούσε με τους ασθενείς μέσω των άβαταρ που δημιουργούσαν στην οθόνη του υπολογιστή τους και βαθμιαία τους εκπαίδευσε να αντιστέκονται σε αυτά.
«Τους ενθάρρυνα λέγοντας “δεν χρειάζεται να το ανέχεσαι αυτό, πρέπει να πεις στο άβαταρ ότι λέει ανοησίες, δεν πιστεύεις όσα σου λέει και πρέπει να φύγει, να σε αφήσει ήσυχο, δεν σου χρειάζεται αυτό το βασανιστήριο”», εξήγησε ο δρ Λιφ.
«Ταυτοχρόνως, το άβαταρ άρχισε να τους “μιλάει”, λέγοντας “εντάξει, θα σε αφήσω ήσυχο, βλέπω ότι σου δημιουργώ πρόβλημα και πρέπει να σε βοηθήσω”. Στη συνέχεια άρχισε να τους “ενθαρρύνει” να κάνουν πράγματα που πραγματικά θα βελτιώσουν τη ζωή τους».

Στο τέλος της θεραπείας, οι ασθενείς ανέφεραν πως άκουγαν λιγότερο συχνά τις φωνές και τους ενοχλούσαν λιγότερο.
Επιπλέον, τα επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικού ιδεασμού είχαν μειωθεί – κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία ομάδα ασθενών στην οποία ο ένας στους δέκα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.
Στη μελέτη συγκρίθηκαν αρχικά 14 ασθενείς που έκαναν θεραπεία με τα άβαταρ και 12 άλλοι οι οποίοι ακολουθούσαν τη συνήθη αντιψυχωσική φαρμακευτική αγωγή και σποραδικά επισκέπτονταν τον ψυχίατρό τους.
Αργότερα, η θεραπεία με τα άβαταρ προσφέρθηκε και στη δεύτερη ομάδα ασθενών.
Ωστόσο, και τις έξι συνεδρίες με τα άβαταρ έκαναν μόνον οι 16 από τους 26 ασθενείς, διότι οι φωνές «διέταξαν» τους υπόλοιπους να την εγκαταλείψουν.

Τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσει μεγαλύτερη μελέτη με τα άβαταρ, σε 142 ασθενείς. Αυτή θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου King’s College, στο Λονδίνο.

«Εάν επιβεβαιωθεί ότι η θεραπεία με τα άβαταρ βοηθεί τους ασθενείς, θα μπορέσει να αρχίσει να διατίθεται ευρέως μέσα στην επόμενη διετία, διότι η απαιτούμενη τεχνολογία υπάρχει ήδη και πολλοί ψυχίατροι γνωρίζουν ήδη να χρησιμοποιούν άριστα τους ηλεκτρινικούς υπολογιστές», δήλωσε ο καθηγητής Τόμας Κρέιγκ, ο οποίος θα ηγηθεί της μεγαλύτερης μελέτης.

Πηγή:tanea.gr

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

Νέα μελέτη υποστηρίζει πως οι ώρες που τρώμε θα μπορούσαν να επηρεάζουν και το πόσο υγιώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας ακόμη και τη λειτουργία των μυών μας. Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό «ρολόι», γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό, που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Το φως της ημέρας και το σκοτάδι επηρεάζουν τη λειτουργία αυτού του εσωτερικού «ρολογιού» […]

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για κοσμητικούς λόγους αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας […]

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;