Ψυχολογία

Γιατί ντρεπόμαστε;

Ο εγκέφαλος των ντροπαλών και εσωστρεφών ατόμων ίσως να επεξεργάζεται τον κόσμο διαφορετικά από αυτό των εξωστρεφών ατόμων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Περίπου ένα 20% των ατόμων γεννιέται με ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας, που ονομάζεται Ευαισθησία Αισθητηριακής Αντίληψης και εκδηλώνεται ως μία τάση να είμαστε ανασταλτικοί, ή ακόμα και νευροψυχικοί.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μπορούμε να το δούμε στα παιδιά εκείνα που «αργούν να εξοικειωθούν» σε μία κατάσταση, που κλαίνε εύκολα, που θέτουν ασυνήθιστες ερωτήσεις ή έχουν έναν ιδιαίτερα βαθύ τρόπο σκέψης.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν πως αυτά τα πολύ ευαίσθητα άτομα δίνουν επίσης περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όταν προσπαθούν να επεξεργαστούν οπτικές πληροφορίες, συγκριτικά με τα άτομα εκείνα που δεν θεωρούνται πολύ ευαίσθητα.

Την έρευνα πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο Southwest και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, και τα δύο στην Κίνα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Ο ευαίσθητος τύπος

Τα άτομα που έχουν αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο χαρακτηριστικό, προτιμούν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να πάρουν μία απόφαση, είναι πιο ευσυνείδητα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους προκειμένου να προσαρμοστούν και βαριούνται πιο εύκολα με τις ανούσιες συζητήσεις.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ακόμα πως, συγκριτικά με άλλα άτομα, εκείνα που έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο ταμπεραμέντο ενοχλούνται περισσότερο από το θόρυβο και το πλήθος, τους πειράζει περισσότερο η καφεΐνη και τρομάζουν πολύ πιο εύκολα.

Οι ερευνητές στην εν λόγω μελέτη υποστηρίζουν πως η αισθητηριακή ευαισθησία στο θόρυβο, τον πόνο ή την καφεΐνη είναι επίπτωση μίας εγγενούς προτίμησης που έχουν οι άνθρωποι να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις εμπειρίες.

Αρχικά, χρησιμοποίησαν ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο για να διαχωρίσουν τους ευαίσθητους από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, οι 16 συμμετέχοντες συνέκριναν τη φωτογραφία μιας συγκεκριμένης οπτικής σκηνής με μία προηγούμενη σκηνή, προσπαθώντας να δουν εάν η σκηνή έχει αλλάξει. Οι σκηνές διαφοροποιούνταν ανάλογα με το αν οι αλλαγές ήταν εμφανείς ή διακριτικές και πόσο γρήγορα γίνονταν αντιληπτές. Εντωμεταξύ, οι ερευνητές κατέγραφαν τον εγκέφαλο του κάθε συμμετέχοντα με τη μέθοδο της λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI).

Τα ευαίσθητα άτομα παρατηρούσαν τις σκηνές με τις διακριτικές διαφορές για περισσότερη ώρα από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που συνδέονται με το συσχετισμό οπτικών εισερχόμενων δεδομένων με άλλα εισερχόμενα στον εγκέφαλο δεδομένα και την οπτική προσοχή. Οι εγκεφαλικές αυτές περιοχές δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την όραση αλλά και για μία βαθύτερη επεξεργασία εισερχομένων δεδομένων.

Ο ρόλος στην εξέλιξη

Το χαρακτηριστικό της ευαισθησίας παρατηρείται σε πάνω από 100 ακόμα είδη, από τη δροσόφυλλα (μύγα των καρπών) και τα ψάρια μέχρι τους σκύλους και τα πρωτεύονται θηλαστικά, δείχνοντας πως το είδος αυτό προσωπικότητας κάποιες φορές παρέχει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα.

Βιολόγοι αρχίζουν να συμφωνούν πως σε ένα είδος μπορούν να υπάρχουν δύο εξίσου επιτυχημένες «προσωπικότητες». Ο ευαίσθητος τύπος, που είναι πάντα μειονότητα, επιλέγει να παρατηρεί για μεγαλύτερο διάστημα πριν να δράσει, σαν να εξερευνά με τον εγκέφαλο και όχι με τα άκρα. Ο άλλος τύπος «πηγαίνει με θάρρος εκεί που δεν έχει πάει ποτέ κανείς άλλος,» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Η στρατηγική των ευαίσθητων ατόμων δεν είναι τόσο πλεονεκτική όταν οι πόροι είναι άφθονοι ή γρήγοροι, καθώς απαιτείται επιθετική δράση. Αποδεικνύεται όμως βολική όταν υπάρχει κίνδυνος, όταν οι ευκαιρίες είναι παρόμοιες και η επιλογή δύσκολη ή απαιτείται μία πιο έξυπνη προσέγγιση.
 

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά