Ψυχολογία

Μισοφωνία: Όταν οι ήχοι προκαλούν εκνευρισμό

 Ο ήχος του κομπολογιού, ή των κλειδιών που παίζει κάποιος στα χέρια του σας προκαλούν θυμό, άγχος, δυσφορία, που δεν την αντέχετε;

Μήπως όταν η διπλανή σας στο γραφείο μασάει τσίχλα, ή τρώει κάτι κριτσανιστό, έχετε έντονη επιθυμία να της ρίξετε μπουνιά;

Μην ανησυχείτε. Δεν είστε μόνοι.

Πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν το άκουσμα συγκεκριμένων ήχων και αντιδρούν με σωματικά ή ψυχικά συμπτώματα.

Η πλειονότητα, φεύγει τρέχοντας από την πηγή του ήχου που τους προκαλεί εκνευρισμό, άγχος, δυσφορία, θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Πάσχετε από Μισοφωνία! 

«Δεν το αντέχω, όταν ακούω κάποιον να μασουλάει ποπ κορν με το στόμα ανοιχτό.

Εννοώ ότι πραγματικά δεν το αντέχω», γράφει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Barron H. Lerner, καθηγητής Ιατρικής και Πληθυσμιακής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Πάσχω από μισοφωνία, μία διαταραχή κατά την οποία ορισμένοι ήχοι προκαλούν εκρήξεις οργής ή αηδίας.

Παρότι περιγράφηκε σχετικά πρόσφατα, η μισοφωνία έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από ιστοσελίδες, σελίδες στο facebook και συνέδρια, όπου καταφθάνουν στρατιές από απελπισμένους ασθενείς

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να εκνευριστούν σε ύψιστο βαθμό και να βγουν εκτός εαυτού όταν ακούν ορισμένους κοινούς ήχους, όπως π.χ. όταν ο διπλανός τους παίζει αφηρημένος με το στιλό του, μασουλάει ποπκόρν ή ρουφάει τη σούπα του.

Γιατί κάποιοι είναι τόσο ευαίσθητοι απέναντι σε ήχους  που δεν ενοχλούν άλλους;

Η απάντηση κρύβεται σε μια διαταραχή που ονομάζεται μισοφωνία (misophonia) και η οποία τους προκαλεί εκρήξεις θυμού, άγχος και, μερικές φορές, κρίσεις πανικού.

 Ο όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις μίσος και φωνή υποδηλώνοντας ότι ορισμένοι ήχοι προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.

Σε αντίθεση με τη φωνοφοβία κατά την οποία ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα, η μισοφωνία χαρακτηρίζεται από αισθήματα άγχους, αγωνίας, και μερικές φορές θυμού ή οργής.

Συχνά οι ήχοι που προκαλούν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα προέρχονται από το στόμα, όπως όταν κάποιος μασάει κάτι ή ένα μωρό κλαίει, άλλες φορές από ένα αυτοκίνητο ή αεροπλάνο ή ακόμα και από τα ζώα.

Τις ψυχολογικές αντιδράσεις συνοδεύουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, τα χέρια, το κεφάλι, ή ολόκληρο το σώμα, αύξηση του μυϊκού τόνου, εφίδρωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και υπεραιμία.

Βιολογική βάση

Πρόσφατα, μια μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology βρήκε ότι ο εκνευρισμός απέναντι σε κοινούς ήχους δεν οφείλεται σε κάποια παραξενιά της στιγμής αλλά έχει βιολογική βάση.

Ο επικεφαλής της μελέτης Sukhbinder Kumar από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης του Νιούκαστλ ανέφερε ότι το εύρημα είναι καλό νέο για τους πάσχοντες.

Η μελέτη αποκάλυψε για πρώτη φορά συγκεκριμένες διαφορές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου των πασχόντων υποδηλώνοντας ότι ο εκνευρισμός τους απέναντι σε αθώους ήχους δεν είναι μια ακραία, ψυχική αντίδραση.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι  συναισθηματικά ασταθείς αλλά υπάρχει μια αντικειμενική αιτία για την έντονη ενόχληση και τον εκνευρισμό ή θυμό που επιδεικνύουν, κάτι που μερικέ φορές καταλήγει σε καυγάδες.

Ο αριθμός των πασχόντων δεν είναι γνωστός, διότι μόλις το 2001 αναγνωρίσθηκε η μισοφωνία ως διαταραχή.

 Η πάθηση μπορεί να αφορά και παιδιά

Πρόσφατα, μια μελέτη που περιέλαβε 200 πάσχοντες έδειξε ότι η μέση ηλικία κατά την οποία ο πάσχων αντιλαμβάνεται ότι εκνευρίζεται πολύ από ορισμένους κοινούς ήχους ήταν η ηλικία των 12 ετών.

Ορισμένοι είπαν ότι κάθε φορά που ακούν ορισμένους ήχους η προσοχή τους αιχμαλωτίζεται πλήρως από αυτούς και δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο μέχρι να σταματήσουν να τους ακούν.

Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την επινόηση θεραπειών καθώς και να οδηγήσουν στην αναζήτηση διαφορών στον εγκέφαλο των πασχόντων από άλλες διαταραχές που επίσης σχετίζονται με μη φυσιολογικές συναισθηματικές αντιδράσεις.

Εγκεφαλική διασύνδεση

Οι ερευνητές υπέβαλαν σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου (fMRI) 20 πάσχοντες από μισοφωνία και 22 υγιείς συνομηλίκους τους και τους εξέθεσαν σε διάφορους καθημερινούς ήχους, καταγράφοντας τις περιοχές του εγκεφάλου που αντιδρούσαν.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι στους πάσχοντες από μισοφωνία οι ήχοι προκαλούσαν υπερβολική αντίδραση του κέντρου επεξεργασίας των συναισθημάτων, το οποίο βρίσκεται σε μια δομή που λέγεται πρόσθιος φλοιός της νήσου.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι πάσχοντες είχαν τον πρόσθιο φλοιό της νήσου συνδεδεμένο με δύο άλλες δομές του εγκεφάλου, την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο, με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι υγιείς εθελοντές.

Επειδή η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος παίζουν ρόλο στην ανάκληση στη μνήμη των εμπειριών του παρελθόντος, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μισοφωνία ενδεχομένως  να σχετίζεται με πολύ αρνητικά βιώματα που είχαν οι ασθενείς νωρίτερα στη ζωή τους.

Επιπρόσθετα, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν πως στα άτομα με μοσοφωνία η εγκεφαλική δραστηριότητα παραγόταν με διαφορετικό τρόπο στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες θα καταστελλόταν κάθε μη φυσιολογική αντίδραση στους ήχους.

Επιπλέον, στους πάσχοντες οι ήχοι προκαλούσαν σωματικά συμπτώματα, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και ιδρώτα.

Τα συμπτώματα αυτά ωστόσο αναπτύχθηκαν με ορισμένους ήχους και όχι με όλους.

 «Η κυρίαρχη αντίδραση στα άτομα με μοσοφωνία ήταν θυμός και άγχος απέναντι σε ορισμένους ήχους, όχι απέχθεια», ανέφερε ο Kumar.

“Όλη αυτή η διαδικασία και ιδιαιτερότητα που έχουν αυτά τα άτομα, είναι αποκαλυπτική των ξεχωριστών πτυχών του χαρακτήρα τους.

 Η μισοφωνία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένδειξη ότι το άτομο αυτό είναι πιο δημιουργικό από τον μέσο όρο.”

«Δεν ξέρουμε γιατί αναπτύσσονται αυτά τα συμπτώματα με συγκεκριμένους ήχους και όχι με όλους, αλλά φαίνεται πως είναι θέμα συνδεσιμότητας και δομής του εγκεφάλου».

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά