Good life

5 θέματα υγείας γύρω από την παραγωγή τροφίμων

1. Μήπως τα βιολογικά τρόφιμα θα μπορούσαν να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία

Η επιλογή βιολογικών τροφίμων σημαίνει ότι λιγότερα συνθετικά φυτοφάρμακα και τοξικά βαρέα μέταλλα φτάνουν στο πιάτο σας. Τα υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων έχουν συνδεθεί με τον επιπολασμό της ΔΕΠΥ και τη μειωμένη ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες. Μια μετα-ανάλυση του 2014 που δημοσιεύθηκε από το British Journal of Nutrition έδειξε ότι οι βιολογικά καλλιεργούμενες καλλιέργειες είναι πιθανό να περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα, καθώς και 48% λιγότερες πιθανότητες να περιέχουν κάδμιο, το οποίο μπορεί να συσσωρευτεί σε όργανα όπως τα νεφρά και το συκώτι. Μια μεγάλης κλίμακας γαλλική μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 70. 000 ενήλικες επί πέντε χρόνια διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά βιολογικά προϊόντα, γαλακτοκομικά και κρέας είχαν 25 τοις εκατό λιγότερους καρκίνους από ό,τι οι άνθρωποι που δεν έτρωγαν ποτέ βιολογικά προϊόντα. Οι τακτικοί καταναλωτές βιολογικών τροφίμων, ιδίως οι άνδρες, ανέφεραν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

2. Είναι τα φυτοφάρμακα προβληματικά

Ορισμένες έρευνες σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες ποσότητες είναι επιβλαβείς. Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτηπιθανώς προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο“. Η ένωση είναι η δραστική ουσία σε ορισμένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στον κόσμο. Μια μελέτη του 2018 σε 325 γυναίκες συνέδεσε την έκθεση σε φυτοφάρμακα με χειρότερα αποτελέσματα εγκυμοσύνης μεταξύ των γυναικών που υποβάλλονται σε θεραπεία για υπογονιμότητα.

3. Είναι το σπιτικό φαγητό πιο θρεπτικό

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση τοπικών τροφίμων αποδίδει σε θρεπτική αξία και ότι η μείωση του χρόνου μεταφοράς από το αγρόκτημα στο τραπέζι είναι καλύτερη για την υγεία μας. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δείχνει ότι τα λαχανικά μπορεί να χάσουν από 15 έως 77% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C μέσα σε επτά ημέρες από τη συγκομιδή τους. Ορισμένα σπανάκια μπορεί να χάσουν το 90 τοις εκατό μέσα σε 24 ώρες από τη συλλογή τους. Η τοπική διατροφή συμβάλλει επίσης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αν και το τι τρώτε είναι πολύ πιο σημαντικό από το από πού προέρχεται το φαγητό σας.

4. Η εποχιακή διατροφή παρέχει μεγαλύτερη διατροφική ποικιλία

Η επιλογή φρούτων και λαχανικών όταν είναι στην εποχή τους μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Η εποχικότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συγκομιδή και την κατανάλωση των προϊόντων όταν βρίσκονται στη φυσική τους κορύφωση. Λαχανικά όπως ραπανάκι, κουνουπίδι, λάχανο και σέλινο πρέπει να συγκομίζονται το χειμώνα.Ό πως και να έχει, η τακτική αλλαγή του πιάτου σας μπορεί να σας δώσει μια ποικιλία σημαντικών βιταμινών και μετάλλων που μπορεί να μην λαμβάνετε τρώγοντας τα ίδια λαχανικά και φρούτα κάθε χρόνο.

5. Λιγότερες ορμόνες στο κρέας

Τα προϊόντα κρέατος χωρίς πρόσθετες ορμόνες είναι διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ. Τα φυσικά οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η τεστοστερόνη και οι συνθετικές εκδοχές τους επηρεάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης των ζώων. Αρκετές χώρες επιτρέπουν τη χρήση τους στο βόειο και πρόβειο κρέας, αλλά η ΕΕ τα απαγορεύει εντελώς, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Συνολικά, η επιστημονική άποψη φαίνεται να συγκλίνει γύρω από το γεγονός ότι τα υπολείμματα ορμονών στο κρέας που τρώμε παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αφήνοντας την επιλογή στον καθένα.

Good life

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

06.02.2024

Αυτές είναι οι τέσσερις «ορμόνες της ευτυχίας» – Πώς μπορείτε να τις ενισχύσετε φυσικά

02.02.2024

Η πρωινή συνήθεια που μπορεί να πλήξει την υγεία του εγκεφάλου μας

15.01.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι κίνδυνος υπάρχει για τον εγκέφαλο εάν δεν βουρτσίζετε πρωί και βράδυ τα δόντια σας

11.01.2024

Δείτε ποια είναι τα 10 φυτά εσωτερικού χώρου που θα σας φτιάξουν τη διάθεση

20.12.2023

«Μιράν»: Γεμίστε το γιορτινό τραπέζι με μοναδικές γεύσεις

04.12.2023

Προσοχή στα κιλά των γιορτών: Τι μπορείτε να κάνετε για να μην παχύνετε

27.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε

20.11.2023

Πώς λειτουργεί η δίαιτα MIND για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου; – Οι τροφές που επιτρέπονται

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε