Good life

Βούρτσισμα δοντιών: Πόση ώρα πρέπει να περιμένετε αφού έχετε πιει αυτά τα 4 ροφήματα;

Το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος δύο φορές την ημέρα μπορεί να ακούγεται απλή υπόθεση, αλλά είναι εύκολο να κάνετε λάθη από άγνοια.

Εκτός από τα κοινά λάθη, όπως το να ξεχνάτε να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας, να βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ σκληρά ή να μην αλλάζετε ποτέ την οδοντόβουρτσα σας, υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό πράγμα που θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για το σμάλτο των δοντιών, δηλαδή την εξωτερική τους στρώση.

Συγκεκριμένα εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση τεσσάρων συγκεκριμένων ποτών, μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή ζημιά.

Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αφότου έχετε πιει καφέ, χυμό πορτοκάλι, αναψυκτικό, ή νερό με εσπεριδοειδή

Και τα τέσσερα αυτά ποτά είναι ιδιαίτερα όξινα και μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών σας. Εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας εντός μίας ώρας από την κατανάλωση ενός από αυτά τα ποτά, είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσετε διάβρωση του σμάλτου, δήλωσε η Madison Kaplan, εγγεγραμμένη οδοντίατρος στην Καλιφόρνια. «Παρόλο που το σμάλτο είναι μία από τις σκληρότερες δομές του σώματός σας, με παρόμοια περιεκτικότητα σε ασβέστιο όπως και τα οστά, η φυσική δράση του βουρτσίσματος μπορεί να αποδυναμώσει τη δομή των δοντιών. Οι τρίχες τρίβουν το οξύ πάνω στο πορώδες σμάλτο των δοντιών, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη με την πάροδο του χρόνου», λέει η δρ. Kaplan.

Η βλάβη του σμάλτου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για τα δόντια

Το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων ποτών θα βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας. Σύμφωνα με την Colgate, «το σμάλτο προστατεύει τις εσωτερικές, πιο εύθραυστες περιοχές των δοντιών σας, γνωστές ως οδοντίνη και πολτός. Είναι η πρώτη και πιο σημαντική γραμμή άμυνας κατά της φθοράς των δοντιών. Εάν το σμάλτο σας είναι κατεστραμμένο, θα μπορούσατε να αναπτύξετε κοιλότητες, ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο , ακόμη και λοίμωξη των δοντιών».

Πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα πριν το βούρτσισμα

Εάν έχετε καταναλώσει όξινα ποτά ή τρόφιμα, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) συνιστά να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα προτού βουρτσίσετε τα δόντια σας. Η διάβρωση του οξέος μπορεί να συμβεί εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας όταν το στόμα σας είναι ακόμα σε όξινη κατάσταση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Physics Conference Series. Το 2004, μια άλλη αξιοσημείωτη μελέτη έδειξε ότι τα δόντια μπορούν να προστατευθούν καλύτερα εάν αποφεύγουμε το βούρτσισμα για 30 έως 60 λεπτά αφότου έχουμε καταναλώσει κάτι με “διαβρωτική επίδραση”.

Εάν δεν έχετε χρόνο να περιμένετε, κάντε μπουκώματα με σκέτο νερό

Εάν πιείτε κάτι όξινο αλλά δεν έχετε μία ώρα περιθώριο μέχρι το βούρτσισμα, η ADA προτείνει να κάνετε μπουκώματα με σκέτο νερό, ή να μασήσετε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. «Όσο περισσότερο μπορείτε να ξεπλύνετε τρόφιμα και βακτήρια, τόσο καλύτερη στοματική υγεία θα επιτύχετε», δήλωσε η δρ. Kaplan.

Η κατανάλωση αναψυκτικού, χυμού, αθλητικού ποτού, ή όξινου ποτού μπορεί να αφήσει υπολείμματα ζάχαρης στα δόντια σας. Το νερό μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείτε από το ανεπιθύμητο υπόλειμμα, συμβουλεύει η ADA. Το νερό ελαχιστοποιεί τυχόν βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες στο στόμα και αραιώνει το οξύ.

«Θα πρέπει ακόμα να βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά και να καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια σας, αλλά το να πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συμβάλει επίσης στο να διατηρήσετε ένα υγιές χαμόγελο», λέει η ADA.

Good life

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

06.02.2024

Αυτές είναι οι τέσσερις «ορμόνες της ευτυχίας» – Πώς μπορείτε να τις ενισχύσετε φυσικά

02.02.2024

Η πρωινή συνήθεια που μπορεί να πλήξει την υγεία του εγκεφάλου μας

15.01.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι κίνδυνος υπάρχει για τον εγκέφαλο εάν δεν βουρτσίζετε πρωί και βράδυ τα δόντια σας

11.01.2024

Δείτε ποια είναι τα 10 φυτά εσωτερικού χώρου που θα σας φτιάξουν τη διάθεση

20.12.2023

«Μιράν»: Γεμίστε το γιορτινό τραπέζι με μοναδικές γεύσεις

04.12.2023

Προσοχή στα κιλά των γιορτών: Τι μπορείτε να κάνετε για να μην παχύνετε

27.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε

20.11.2023

Πώς λειτουργεί η δίαιτα MIND για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου; – Οι τροφές που επιτρέπονται

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε