Πλαστική Χειρουργική

Τριχόπτωση και στιγματισμός: Υπάρχει λύση;

Τριχόπτωση και στιγματισμός: Υπάρχει λύση;

Στιγματισμό και σοβαρό πλήγμα στην ποιότητα ζωής μπορεί να προκαλέσει η έντονη τριχόπτωση σε εκπροσώπους και των δύο φύλων.

Οι ασθενείς που χάνουν τα μαλλιά τους βιώνουν συχνά τη δυσαρέσκεια ή ακόμα και την απαξίωση των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους, εσωτερικεύοντας ταυτόχρονα τα δικά τους συναισθήματα για την εμφάνισή τους.

Οι γυναίκες φαίνεται να υφίστανται περισσότερο την περιφρόνηση, όμως και τα δύο φύλα είναι πιθανό να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα, που έχουν επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

«Η αλωπεκία (τριχόπτωση) είναι ένα από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα, και ανεξάρτητα από την παθογένεια ή τη σοβαρότητά της, γίνεται αιτία βαθιάς στενοχώριας για τα προσβεβλημένα άτομα.

Οι αιτίες της πάθησης ποικίλλουν, με πιο συχνή την ανδρογενή αλωπεκία, η οποία  αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τον “παραπλανητικό” όρο που χρησιμοποιείται.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τύπο τριχόπτωσης για τον οποίο ευθύνονται οι πρόγονοι.

Δηλαδή τα γονίδια που προκαλούν τη συρρίκνωση των θυλάκων των τριχών και τη διακοπή της ανάπτυξης των τριχών κληρονομούνται, με την τριχόπτωση μερικές φορές να ξεκινά ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες», μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Εκτός από τη γήρανση, που φυσιολογικά επιφέρει αραίωση των μαλλιών και επιβράδυνση της ανάπτυξής τους, η τριχόπτωση εμφανίζεται και εξαιτίας διαφόρων άλλων λόγων.

“Για παράδειγμα, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών προκαλείται αλωπεκία areata, η οποία δεν επηρεάζει μόνο τα μαλλιά αλλά μπορεί να αποτελέσει αιτία πτώσης όλων των τριχών του σώματος, περιλαμβανομένων των βλεφαρίδων και των φρυδιών (alopecia universalis)”, σημειώνει ο κ. Βελημβασάκης.

Ορμονικές διαταραχές γίνονται επίσης αιτία:

-απώλειας των τριχών,

-είτε αφορούν σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών,

-είτε σε θυρεοειδοπάθεια,

-είτε σε εγκυμοσύνη.

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρενεργειών:

-κάποιας φαρμακευτικής αγωγής ή χημειοθεραπείας,

-έλλειψης θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό (σίδηρος, βιοτίνη, ψευδάργυρος),

-κακής φροντίδας των μαλλιών (χτενίσματα που τραβάνε τα μαλλιά και τεχνικές εργασίες) και,

-συνηθειών λόγω στρες (τράβηγμα των μαλλιών).

Ενώ οι σύγχρονες θεραπείες συνεχώς εξελίσσονται, οι πάσχοντες συχνά υποφέρουν από στιγματισμό, ιδιαίτερα όταν η αιτία της τριχόπτωσης επιφέρει ορατά σημάδια στο δέρμα, όπως για παράδειγμα:

-η ψωρίαση με τις ευκόλως αντιληπτές ερυθρές πλάκες με τα αργυρόλευκα λέπια που προκαλεί.

Οι ειδικές μελέτες για το θέμα της αποδοχής ή μη από το κοινωνικό σύνολο των πασχόντων λόγω τριχόπτωσης είναι σχετικά σπάνιες.

Προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα ο στιγματισμός και η υψηλή ψυχοκοινωνική επιβάρυνση που προκαλείται από την τριχόπτωση, Γερμανοί ερευνητές προέβησαν σε μια ανασκόπηση 16 μελετών, η πλειονότητα των οποίων προήλθε από την Ευρώπη και την Τουρκία και δημοσιεύθηκε κυρίως σε περιοδικά δερματολογίας και ψυχολογίας.

Δύο από αυτές δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Trichology.

Η αλωπεκία είναι η ιδιαίτερη επιβαρυντική πάθηση

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αλωπεκία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική πάθηση.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τριχόπτωση υποφέρουν, ανεξάρτητα από την αιτία της τριχόπτωσης, από εσωτερικοποιημένο και εξωτερικό στιγματισμό, με αποτέλεσμα τη μαζική εξασθένηση της ποιότητας ζωής τους.

Παρά την επακόλουθη υψηλή ψυχολογική επιβάρυνση για τα προσβεβλημένα άτομα, ο στιγματισμός σήμερα αξιολογείται μόνο ως ένας από τους πολλούς παράγοντες που περιορίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών“, τονίζει ο κ. Βελημβασάκης.

Σε ένα ποσοστό τους, η παύση της πτώσης των μαλλιών επέρχεται με τη θεραπεία της υποκείμενης παθολογίας που προκαλεί την τριχόπτωση.

Στις περισσότερες, όμως, περιπτώσεις, η αναγέννησή τους χρειάζεται βοήθεια για να επιταχυνθεί.

Θεραπείες

Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές:

-από του στόματος,

-τοπικές θεραπείες,

-ενέσιμες θεραπείες,

-λέιζερ και,

-PRP.

Χειρουργική αποκατάσταση

Παρ’ όλα αυτά, οι πρόσφατες εξελίξεις στη χειρουργική αποκατάσταση μαλλιών έχουν κάνει τη μεταμόσχευση μαλλιών έναν όλο και πιο αποτελεσματικό, ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο για τους ασθενείς που θέλουν να ανακτήσουν μια πιο νεανική και φυσική εμφάνιση των μαλλιών τους.

Είναι μια μέθοδος που δίνει εγγυημένα οριστικά αποτελέσματα, αποκλείοντας τη λήψη φαρμάκων και αποφεύγοντας έτσι τις παρενέργειές τους και την ανάγκη προσήλωσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην αγωγή ή επανάληψή τους”.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βελημβασάκης, παρότι δεν απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που παρουσιάζουν αραίωση μαλλιών, η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μοναδική που επαναφέρει την πυκνότητά τους και σε λίγους μήνες ο ασθενής επανακτά την αυτοπεποίθησή του, γεγονός που τον φέρνει πιο κοντά σε ανθρώπους του κοινωνικού και επαγγελματικού του περιβάλλοντος.

«Πραγματοποιείται με την ελάχιστα επεμβατική σύγχρονη μέθοδο FUE (Follicular Unit Extraction) που δεν αφήνει κανένα σημάδι στο τριχωτό της κεφαλής και γι’ αυτό δεν γίνεται αντιληπτή η μεταμόσχευση ακόμα και από πολύ κοντά.

Υπερτερεί, δε, από την παλαιότερη FUT (Follicular Unit Transplantation), η οποία απαιτούσε την αφαίρεση μιας ολόκληρης λωρίδας δέρματος από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, πλάτους 1,5-1,8 εκατοστών, αφήνοντας μια μεγάλη και ορατή ουλή», τονίζει.

Στη μέθοδο FUE τα μοσχεύματα συλλέγονται ένα-ένα από τη δότρια περιοχή με ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία και εμφυτεύονται ένα-ένα στη λήπτρια περιοχή.

Γίνεται υπό τοπική αναισθησία, η ποσότητα της οποίας είναι μικρότερη από εκείνη που απαιτείται για μια οδοντιατρική πράξη.

«Το δε αποτέλεσμα είναι απολύτως φυσικό διότι δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό τόσο της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής, όσο και ολόκληρης της μεταμόσχευσης μαλλιών, αφού λάβουμε υπόψη τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Επίσης, σχεδιάζουμε τη μετωπιαία γραμμή τριχοφυΐας πιο ελεύθερα και όχι σε απόλυτα ευθείες γραμμές, και τοποθετούμε τα τριχοθυλάκια στο κατάλληλο βάθος, υπό κατάλληλη γωνία και σωστή κατεύθυνση, αφού τα φυσικά μαλλιά δεν φυτρώνουν κάθετα. Ταυτόχρονα λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του ατόμου, καθώς τα χαρακτηριστικά αλλά και οι ανάγκες είναι άλλες στα 25 και άλλες στα 65», διευκρινίζει ο ιατρός Βελημβασάκης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τα νέα τριχοθυλάκια δεν πέφτουν ποτέ!

Η όποια απώλεια τριχών αφορά σε εκείνες που προϋπήρχαν της μεταμόσχευσης οι οποίες θα πέσουν όποτε ήταν προγραμματισμένο γενετικά να χαθούν.

Από τα νέα τριχοθυλάκια θα αναπτυχθούν μαλλιά και ο ασθενής σε ένα χρόνο θα απολαύσει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα διαφέρει από εκείνο που υπήρχε πριν την αραίωση ή την απώλειά τους.

Πλαστική Χειρουργική

01.10.2021

Αυξητική στήθους: Επηρεάζει τον θηλασμό;

Ανησυχία ως προς την ικανότητά τους να θηλάσουν αλλά και ως προς τις τυχόν επιπτώσεις στην υγεία του βρέφους και των ιδίων έχουν συχνά οι γυναίκες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αυξητική στήθους ή ήδη έχουν πραγματοποιήσει το όνειρό τους. Ωστόσο, τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μελέτες είναι καθησυχαστικά, και η συντριπτική πλειονότητά τους […]

23.09.2021

Αυτή είναι η τριπλή θεραπεία που προσφέρει ολική ανανέωση και αναζωογόνηση του δέρματος

Οι διακοπές για τους περισσότερους από εμάς τελείωσαν. Απολαύσαμε το καλοκαίρι, τη θάλασσα και τον ήλιο. Τι σημαίνει όμως αυτό για το δέρμα μας; Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας που ταυτίζεται με την εντατική φροντίδα του δέρματος, διότι ο ήλιος αφυδατώνει και θαμπώνει το δέρμα. Επίσης μετά την έκθεση στον ήλιο παρατηρείται αύξηση του σμήγματος […]

Οδηγίες για μια επιτυχημένη ρινοπλαστική: Τι πρέπει να κάνω πριν και μετά την επέμβαση
21.09.2021

Οδηγίες για μια επιτυχημένη ρινοπλαστική: Τι πρέπει να κάνω πριν και μετά την επέμβαση

Χαλάρωση δέρματος: Πώς αντιμετωπίζεται;
03.08.2021

Χαλάρωση δέρματος: Πώς αντιμετωπίζεται;

Βλεφαροπλαστική: Ανανεώστε το βλέμμα σας!
29.07.2021

Βλεφαροπλαστική: Ανανεώστε το βλέμμα σας!

Ποια είναι τα ισχυρότερα “όπλα” ενάντια στην κυτταρίτιδα;
20.07.2021

Ποια είναι τα ισχυρότερα “όπλα” ενάντια στην κυτταρίτιδα;

Επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής: Ποιες επιτρέπονται το καλοκαίρι
30.06.2021

Επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής: Ποιες επιτρέπονται το καλοκαίρι

Πλαστική μαστών: Η άλλη όψη του νομίσματος
29.06.2021

Πλαστική μαστών: Η άλλη όψη του νομίσματος

Όσα θέλετε να μάθετε  για την αυξητική στήθους
25.06.2021

Όσα θέλετε να μάθετε για την αυξητική στήθους

Λιποπλαστική: Ξαναβρίσκοντας τη νεανική μας φρεσκάδα
25.06.2021

Λιποπλαστική: Ξαναβρίσκοντας τη νεανική μας φρεσκάδα

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Υγεία & πολιτική
4

ΙΣΑ: Δέσμευση Πλεύρη για επίλυση των αιτημάτων του ιατρικού κλάδου

Περισσότερα

24.10.2021

COVID-19: 2.098 νέα κρούσματα – 365 διασωληνωμένοι – 30 νέοι θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.098, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 716.358 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών: […]

24.10.2021

Επίδραση της αντιθρομβωτικής αγωγής στην έκβαση μη νοσηλευόμενων ασθενών με συμπτωματική νόσο COVID-19

Τα δεδομένα της μελέτης ACTIV-4B δεν υποστηρίζουν τη χορήγηση ασπιρίνης ή απιξαμπάνης σε συμπτωματικούς ασθενείς με νόσο κλινικά σταθερή νόσο COVID-19 οι οποίοι δε χρειάζονται νοσηλεία, προκειμένου να μειωθούν επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα ή τους πνεύμονες. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με νόσο COVID-19  λαμβάνουν αντιθρομβωτική θεραπεία για την πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων και μείωση της θνητότητας. Ωστόσο τα […]

Η επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία μετά από νοσηλεία λόγω COVID-19
24.10.2021

Η επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία μετά από νοσηλεία λόγω COVID-19

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα
24.10.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα
23.10.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Νοέμβριος: Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα
22.10.2021

Νοέμβριος: Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα

Το GIVMED ενώνει τις δυνάμεις του με τη UNICEF
22.10.2021

Το GIVMED ενώνει τις δυνάμεις του με τη UNICEF

”HealthWorld 2021: Pandemic Crisis – The Day After”
22.10.2021

”HealthWorld 2021: Pandemic Crisis – The Day After”

Γεωγραφική κατανομή: 675 κρούσματα στην Αττική – 533 στην Θεσσαλονίκη
22.10.2021

Γεωγραφική κατανομή: 675 κρούσματα στην Αττική – 533 στην Θεσσαλονίκη

“Πες μου, πόσο κρατάει το αύριο;” : Ζητήματα ψυχοκοινωνικής ογκολογίας
22.10.2021

“Πες μου, πόσο κρατάει το αύριο;” : Ζητήματα ψυχοκοινωνικής ογκολογίας