Παιδί

Η υψηλή κατανάλωση γλουτένης στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο κοιλιοκάκης

Η υψηλή κατανάλωση γλουτένης στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο κοιλιοκάκης

Η υψηλή κατανάλωση γλουτένης στις μικρές ηλικίες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κοιλιοκάκης και της σχετιζόμενης με αυτή αυτοανοσίας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις έρευνας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Καρλ Μαρίλντ, “τα παιδιά ηλικίας 1 έτους που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση γλουτένης είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν CDA (celiac disease autoimmunity), ένα δυνητικά πρόδρομο στάδιο της κοιλιοκάκης“.

«Προσωπικά θεωρώ μεγάλη έκπληξη την ισχύ της παραπάνω σύνδεσης, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τις μεγάλες ποσότητες γλουτένης που περιέχονται στην τυπική μας διατροφή», δήλωσε ο ίδιος.

Η γλουτένη είναι η ουσία που ενοχοποιείται με την παθολογία της κοιλιοκάκης, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν η ποσόσητα της γλουτένης στη διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης ή CDA αργότερα.

Η μελέτη σε παιδιά 

Με σκοπό να διερευνήσουν την παραπάνω σύνδεση, ο Δρ Μαρίλντ και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1875 εθελοντές που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη DAISY (Diabetes Autoimmunity Study in the Young).

Συγκριτικά με τα παιδιά ενός έτους που έκαναν τη χαμηλότερη κατανάλωση γλουτένης, αυτά που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση είχαν:

-96% αυξημένο κίνδυνο κοιλιοκάκης, και,

-2.17 φορές αυξημένο κίνδυνο CDA.

Η σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη γλουτένης στα παιδιά 1 έτους και την εμφάνιση κοιλιοκάκης ή CDA αργότερα δεν παρουσίασε διαφοροποίηση ανάλογα με τον HLA γενότυπο ή το οικογενειακό ιστορικό κοιλιοκάκης των παιδιών, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο The American Journal of Gastroenterology.

Αθροιστική πρόσληψη γλουτένης σε όλη την παιδική ηλικία

Η συχνότητα της κοιλιοκάκης ήταν ανάλογη με την αθροιστική πρόσληψη γλουτένης σε όλη την παιδική ηλικία, ενώ δεν παρατηρήθηκε το ίδιο για τον κίνδυνο CDA.

«Αν και η ισχύς της σύνδεσης για την κοιλιοκάκη και την CDA ήταν παρόμοιες, μόνο για την τελευταία θεωρήθηκε στατιστικώς σημαντική», είπε ο Δρ Μαρίλντ.

«Ωστόσο, αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, θα έχουμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις πολυπαραγοντική αιτιολογία της νόσου».

Μέχρι να επιβεβαιωθεί η έρευνα, να μην αλλάξουν οι οδηγίες διατροφής στα παιδιά

«Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι η έρευνά μας ήταν μία έρευνα παρατήρησης, επομένως τα αποτελέσματά της δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Άρα προς το παρόν δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι οδηγίες διατροφής για τα παιδιά αυτής της ηλικίας», συμπλήρωσε.

«Η έρευνά μας εξέτασε μόνο παιδιά από το Ντένβερ με αυξημένο γενετικό κίνδυνο, επομένως οι παρατηρήσεις της μπορεί να μην αφορούν και άλλους πληθυσμούς. Στο παρελθόν είχαν γίνει ελάχιστες έρευνες σε αυτό το πεδίο και οι περισσότερες είχαν καταλήξει σε διφορούμενα αποτελέσματα», κατέληξε ο Δρ Μαρίλντ.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού