Παιδί

Όταν το παιδί έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς -Τρόποι προφύλαξης

Όταν το παιδί έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς -Τρόποι προφύλαξης

Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς είναι μία από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά.

Οι ξηροί καρποί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρα, αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία).

Συστήνεται έτσι, σε κάθε αλλεργικό άτομο στους ξηρούς καρπούς να έχει άμεση πρόσβαση σε ενέσιμη επινεφρίνη καθ’ όλες τις στιγμές καθώς και γνώση της διαδικασίας χρήσης της.

Για την αποφυγή μίας αλλεργικής αντίδρασης, η αυστηρή αποφυγή των ξηρών καρπών και των παραγώγων τους είναι απαραίτητη.

Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων για την αναγνώριση στοιχείων ξηρών καρπών.

9% των παιδιών θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την αλλεργία τους

Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς μπορεί να διατηρείται δια βίου, αν και περίπου 9% των παιδιών θα καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν την αλλεργία τους. 

Τα νεότερα αδέρφια παιδιών που είναι αλλεργικά στους ξηρούς καρπούς φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

Κατόπιν τούτου συστήνεται αντίστοιχος αλλεργιολογικός έλεγχος σε αυτά τα παιδιά“, επισημαίνει ο Κώστας Πρίφτης, Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας και Αλλεργιολογίας, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Οι ξηροί καρποί περιλαμβάνουν, αλλά δε περιορίζονται στο καρύδι, το αμύγδαλο, το φουντούκι, το κάσιους, και το φιστίκι αιγίνης.

Δε θα πρέπει να συγχέονται ή να συγκαταλέγονται μαζί με το φιστίκι, που είναι όσπριο ή με σπόρους όπως το ηλιοτρόπιο ή το σουσάμι.

Όποιος έχει αλλεργία σε κάποιο τύπο ξηρού καρπού έχει ψηλότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικός και σε άλλους τύπους.

Αν και είναι σύνηθες να αποφεύγουμε όλους τους ξηρούς καρπούς καθώς και το φυστίκι σε παιδιά με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, η κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξατομικεύεται”, τονίζει ο κ. Πρίφτης και αναφέρει πως θα προφυλαχτούν τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες από την αλλεργία στους ξηρούς καρπούς (ποιες τροφές πρέπει ν αποφεύγονται). 

Αποφυγή ξηρών καρπών

Διαβάστε όλες τις ετικέτες προϊόντων τροφής πριν την αγορά και την κατανάλωση τους.

Τα περιεχόμενα στα έτοιμα προϊόντα τροφής μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.

-Αν έχετε απορίες επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή.

Η αναφορά σε έτοιμα προϊόντα τροφής φράσεων όπως ‘μπορεί να περιέχει…’ δεν είναι σαφής και συνήθως συστήνεται η αποφυγή τέτοιων τροφών.   

Αποφεύγεται τροφές που περιέχουν ξηρούς καρπούς, ή όποιο από τα κάτωθι συστατικά

  • Αμύγδαλο
  • Αμυγδαλωτά
  • Βούτυρα ξηρών καρπών (π.χ. από κάσιους)
  • Γάλα από ξηρούς καρπούς (π.χ, γάλα αμυγδάλου, γάλα κάσιους)
  • Ελαιοκάρυδο
  • Ζύμη ξηρών καρπών (π.χ. ζύμη αμυγδάλου)
  • Καρπός Macadamia ternifolia
  • Καρύδα*
  • Καρύδι
  • Κάσιους
  • Κάστανο
  • Κουκουνάρι
  • Πραλίνα
  • Σάλτσα πέστο
  • Τεχνητοί ξηροί καρποί
  • Φουντούκι
  • Φυσικό εκχύλισμα ξηρού καρπού (π.χ. καρύδι, αμύγδαλο)
  • Φυστίκι αιγίνης

* Η καρύδα αν και αναγνωρίζεται συχνά ως ξηρός καρπός, κατηγοριοποιείται ως φρούτο. Αν και αλλεργία στην καρύδα έχει αναφερθεί, τα περισσότερα άτομα με αντιδράσεις στους ξηρούς καρπούς μπορούν να φάνε με ασφάλεια καρύδα. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν είστε αλλεργικός στους ξηρούς καρπούς πριν την κατανάλωση καρύδας.

Οι ξηροί καρποί μπορούν μερικές φορές να βρεθούν στα παρακάτω:

  • Αποστάγματα ξηρών καρπών
  • Έλαια ξηρών καρπών
  • Εκχύλισμα κέλυφους καρυδιού
  • Φυσικά εκχυλίσματα ξηρών καρπών

Μερικές αναπάντεχες πηγές ξηρών καρπών

  • Πρωτεΐνη ξηρών καρπών μπορούν να βρεθούν σε δημητριακά, γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες, ‘μπάρες’ ενέργειας, καφέ με γεύσεις, παγωμένα επιδόρπια, μαρινάδες, σάλτσες για ψησταριά, και μερικά γεύματα κρεάτων π.χ μορταδέλλα.
  • Μερικά αλκοολούχα ποτά μπορεί να περιέχουν άρωμα ξηρών καρπών και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Προσοχή: Αυτή η λίστα αναφέρει παραδείγματα όπου το φιστίκι έχει βρεθεί αναπάντεχα. Η λίστα δεν υπονοεί ότι οι ξηροί καρποί είναι πάντα παρόντα σε αυτές τις τροφές, αλλά περισσότερο έχει στόχο να εξυπηρετήσει ως υπενθύμιση για την ανάγνωση των ετικετών και την ενδεχόμενη ερώτηση πριν την κατανάλωση φαγητού που δεν έχουμε ετοιμάσει οι ίδιοι.

Θυμηθείτε: 

  • Τα παρακάτω είναι συνηθισμένοι ξηροί καρποί, όπου ο κίνδυνος για αλλεργική αντίδραση είναι άγνωστος (συνήθως έρχονται από το εξωτερικό και θα πρέπει να τους αναζητάμε σε ξένης προέλευσης ετικέτες: ‘beechnut, sheanut, butternut, hickory, chinquapin, lycheenut, pilinut’).
  • Τα έλαια ξηρών καρπών μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνη  ξηρών καρπών και θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα έλαια ξηρών καρπών χρησιμοποιούνται μερικές φορές σε λοσιόν, προϊόντα φροντίδας μαλλιών και σαπούνια.
  • Εστιατόρια ‘έθνικ’ (π.χ. κινέζικα, αφρικάνικα, ινδικά, ταϊβανέζικα, βιετναμέζικα), παγωτατζίδικα και αρτοποιεία θεωρούνται υψηλού κινδύνου για άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, ακόμα και αν παραγγείλετε ένα προϊόν ελεύθερο ξηρών καρπών.
  • Αποφύγετε φυσικά εκχυλίσματα ξηρών καρπών. Μιμήσεις ή τεχνητά εκχυλίσματα είναι γενικά ασφαλή.
  • Αλλεργία στο ροζ πιπερόκοκκο μπορεί να είναι πιθανή σε άτομα με αλλεργία στο κάσιους. Αυτό το αποξηραμένο μούρο (Scinus) χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, αλλά είναι διαφορετικό απο το καθιερωμένο μαυροπίπερο.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού