Παιδί

15 Φεβρουαρίου 2021- Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου στο Παιδί

15 Φεβρουαρίου 2021- Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου στο Παιδί

Η Παγκόσμια Hμέρα του Καρκίνου στο Παιδί (Ιnternational Child hood Cancer Day) φέτος συμπίπτει με τη μοναδική παγκόσμια συγκυρία της πανδημίας  και της νόσου COVID 19. 

Τα νεοπλασματικά νοσήματα παραμένουν, η επίπτωση δεν έχει μεταβληθεί,  ο εφησυχασμός δεν υπάρχει σε κανένα από τα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας ανά την υφήλιο.

Τα μήνυμα είναι: ίσες ευκαιρίες, ίση πρόσβαση σε όλα τα παιδιά με καρκίνο ανά τον κόσμο.

Το έργο της ιατρικής κοινότητας γίνεται πιο δύσκολο παγκοσμίως αλλά η διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση των παιδιών με καρκίνο συνεχίζει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα χωρίς εκπτώσεις στη αντιμετώπιση.

-Τα ποσοστά ίασης σε διάφορες μορφές φτάνουν έως και 90%.

Tεχνικές υψηλής τεχνολογίας, εργαστηριακές και απεικονιστικές, χρησιμοποιούνται πια στις μέρες μας για τη διάγνωση και παρακολούθηση.

Η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας βρίσκει εφαρμογή άμεση και θαυμαστή στην Παιδιατρική Αιματολογία Ογκολογία.

Η αντιμετώπιση εξατομικεύεται ακόμη περισσότερο με τις ήδη καθιερωμένες θεραπείες αλλά και τις νεότερες θεραπείες (στοχευμένες, CAR-Tcell) στις επιταγές της σύγχρονης Ιατρικής Ακριβείας (precisionmedicine). 

Υπάρχουν μορφές καρκίνου που δεν αντιμετωπίζονται ακόμη

Υπάρχουν όμως και μορφές που ακόμη η σύγχρονη Παιδιατρική Αιματολογία Ογκολογία δεν έχει καταφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επιθετικοί τύποι καρκίνου στα παιδιά, προχωρημένα στάδια νόσου, υποτροπές, αποτελούν αχίλλειο πτέρνα στην Παιδιατρική Ογκολογία και εκεί δίνει το βάρος της η επιστημονική κοινότητα με την έρευνα και τις κλινικές μελέτες.

Η Εταιρεία μας με τα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας και τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών  συμμετέχει επίσημα σε Διεθνή πρωτόκολλα δίνοντας στους ασθενείς μας τις ίδιες ευκαιρίες με οποιοδήποτε προηγμένο Κέντρο του εξωτερικού.

Γίνεται συνεχής προσπάθεια συμμετοχής σε κλινικές μελέτες και ερευνητικά πρωτόκολλα μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Κοινότητα Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOPE).

Καινοτόμες θεραπείες (innovatecan certreatment) και συμμετοχή σε μελέτες φάσης 1 και 2 είναι στις προτεραιότητες της Εταιρείας μας.

Αποτροπή εκμετάλλευσης του πόνου και της απόγνωσης οικογενειών που έχουν παιδιά με καρκίνο

Είναι υποχρέωση του προσωπικού των Τμημάτων αλλά και των Κεντρικών Οργάνων του Κράτους να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης του πόνου και της απόγνωσης των  οικογενειών  στις δύσκολες στιγμές της πορείας της νόσου του παιδιού τους.

Η συνεργασία με άλλες Επιστημονικές Εταιρείες αντιμετώπισης νοσημάτων παιδιών αλλά και Επιστημονικών Εταιρειών ιατρών αντιμετώπισης ενηλίκων βελτιώνει την παροχή υπηρεσιών υγείας στις ηλικιακές ομάδες έως την νεαρή ενήλικη ζωή.

Η σωστή, έγκαιρη διάγνωση αλλά και αντιμετώπιση στο κατάλληλο Τμήμα ανάλογα με τη νόσο τους στη μεταβατική ηλικία των εφήβων.  είναι θέμα με σημαντικές προόδους στην ιατρική κοινότητα αντιμετώπισης του καρκίνου.

Οι συνεργαζόμενες ιατρικές ειδικότητες χειρουργοί, λοιμωξιολόγοι,  ακτινοθεραπευτές, παθολογοανατόμοι, ιατροί Μονάδων Εντατικής Παίδων, εργαστηριακοί ιατροί, μοριακοί βιολόγοι, κυτταρογενετιστές, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι φαρμακοποιοί, οι διαιτολόγοι, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν το μωσαϊκό της πολυδιάστατης αντιμετώπισης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Στόχος είναι πάντα η ολιστική αντιμετώπιση του παιδιού με καρκίνο.

Ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης

Η σημερινή μέρα αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την εθελοντική προσφορά δοτών  παραγώγων αίματος στα Τμήματα Αιμοδοσίας αλλά και τον εμπλουτισμό  εθελοντών δοτών στις δεξαμενές αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και ομφαλοπλακουντιακού αίματος στις Δημόσιες Τράπεζες ανά την Ελλάδα.

Η βοήθεια του Κράτους είναι συνεχής, αλλά εξακολουθούμε και ζητούμε ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των Τμημάτων και οτιδήποτε προάγει οργανωτικά και υλικοτεχνικά και σε δομές τα Τμήματα ανά την Ελλάδα.

Η πραγματοποίηση του Εθνικού Μητρώου Παιδικών Νεοπλασιών είναι γεγονός.

Οι Σύλλογοι/Φορείς  βρίσκονται κοντά μας εθελοντικά  και η Εταιρεία μας και τα μέλη της νιώθουν τιμή για τη μακροχρόνια και εποικοδομητική συνεργασία.

Οικονομική βοήθεια στις οικογένειες, ξενώνες, εθελοντές στα Τμήματα, χρηματοδότηση πρωτοκόλλων, κάλυψη εξόδων που δεν καλύπτονται από το Κράτος είναι μερικές από τις δραστηριότητες των Συλλόγων ανά την Επικράτεια.

Οι επιβιώσαντες (survivors) και η σωστή παρακολούθηση των απώτερων επιπλοκών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όσων ασχολούνται με την Παιδιατρική Αιματολογία Ογκολογία.

Η μετάβαση στις ειδικότητες ενηλίκων (transition) με όλες τις πληροφορίες των θεραπειών που έχουν λάβει (survivorpassport) αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων των λειτουργών στον χώρο.

Η ποιότητα ζωής (qualityoflife) στην ενήλικη ζωή αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Προοπτική και στόχος για τα παιδιά που νόσησαν με καρκίνο είναι να χαρούν την ενήλικη ζωή υγιείς σωματικά και ψυχικά με το εφόδιο της ωριμότητας που τους χάρισε η περαστική περιπέτεια υγείας .

Η ανακουφιστική φροντίδα (palliativecare) και αντιμετώπιση του ασθενούς στο τελικό στάδιο νόσου είναι ένδειξη πολιτισμού και εξέλιξης της ιατρικής και της κοινωνίας.

Η κοινότητα της Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας θεωρεί βασικό μέλημά της σε συνεργασία με το Κράτος και τις Δομές τη βελτίωση του τομέα αυτού.

Ποτέ δε λησμονούμε τα παιδιά που δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τη νόσο τους.

Η δύναμη και η θέληση που επέδειξαν δίνουν την ώθηση σε όλους μας για συνέχιση του πολέμου με μοναδικό σκοπό να επιτευχθεί στο μέλλον ίαση όλων των παιδιών με καρκίνο .

Η αφιερωμένη σημερινή μέρα στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας αποτελεί ευκαιρία ενημέρωσης, εγρήγορσης, επαγρύπνησης.

Τα παιδιά που ζουν και νοσούν στην Ελλάδα απολαμβάνουν την ίδια φροντίδα υγείας με οποιοδήποτε προηγμένο κράτος του εξωτερικού.

Η προοπτική και η δυναμική προσπάθειας όλης της Διεθνούς Ιατρικής κοινότητας είναι μηδέν θάνατοι, μηδέν απώτερες επιπλοκές.

Η δύναμη για το μέγιστο αποτέλεσμα αντλείται από τους μικρούς ήρωες και τις οικογένειές τους.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού