Φάρμακα

Εμβόλια COVID της Κούβας: Τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά

Εμβόλια COVID της Κούβας: Τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά

Ο δυτικός κόσμος έχει γράψει πολλά για τα εμβόλια υψηλού προφίλ του για τον COVID: τα προϊόντα mRNA των Pfizer και Moderna, εμβόλια με ιούς από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson και αυτά που μόλις αναδύονται, όπως το εμβόλιο πρωτεϊνών της Novavax . 

Πολλές χώρες βασίζονται σε αυτές για προστασία.

Όχι όμως η Κούβα. Εργάζεται αθόρυβα για τα δικά της εμβόλια, ανοσοποιώντας τον πληθυσμό της και πουλάει δόσεις στο εξωτερικό.

Οι προσπάθειες εμβολιασμού της Κούβας έχουν διατηρήσει ένα σχετικά χαμηλό προφίλ στη Δύση μέχρι σήμερα. 

Η πολιτική μπορεί κάλλιστα να είναι ένας λόγος.

Το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας που ξεκίνησε στον Ψυχρό Πόλεμο εξακολουθεί να ισχύει και οι εντάσεις μεταξύ των χωρών παραμένουν υψηλές.

Αλλά για όσους είναι εξοικειωμένοι με την Κούβα, η ανάπτυξη του εμβολίου κατά του COVID δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη – η χώρα έχει μακρά ιστορία στην κατασκευή των δικών της εμβολίων και φαρμάκων. 

Ούτε θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δύο από τα εμβόλια του για τον COVID – Abdala και Soberana 02 – φαίνεται να έχουν πολύ καλή απόδοση σε δοκιμές.

Να πώς λειτουργούν.

Το Abdala είναι ένα εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας , το οποίο είναι ένα καθιερωμένο σχέδιο.
Το εμβόλιο ηπατίτιδας Β και το εμβόλιο Novavax COVID χρησιμοποιούν αυτήν την προσέγγιση. 
Αυτά τα εμβόλια λειτουργούν με την παροχή μόνο ενός μέρους του ιού στον οποίο στοχεύουν – στην περίπτωση του Abdala, κομμάτια από τις πρωτεΐνες του κορωνοϊού, που καλύπτουν το εξωτερικό του.

Οι πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται στο εμβόλιο δεν λαμβάνονται απευθείας από τον κορωνοϊό.

Αντίθετα, αναπτύσσονται σε κύτταρα μαγιάς ( Pichia pastoris ) που έχουν κατασκευαστεί ειδικά.

Κουβανοί επιστήμονες που εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων
Η Κούβα έχει από καιρό ξεπεράσει το βάρος της όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και τη βιοτεχνολογία.

Από μόνες τους, οι μερίδες της πρωτεΐνης ακίδας είναι αβλαβείς. 

Αλλά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα τα συναντά, εξακολουθεί να εκπαιδεύεται να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει. 

Εάν ο πλήρης κορωνοϊός εμφανιστεί στη συνέχεια στο μέλλον, το σώμα θα επιτεθεί σε αυτά τα εξωτερικά μέρη του ιού και θα τον καταστρέψει γρήγορα.

Το Abdala χορηγείται σε τρεις δόσεις.

Το άλλο κουβανέζικο εμβόλιο κατά του COVID, το Soberana 02, χρησιμοποιεί ένα «συζευγμένο» σχέδιο, σύμφωνα με τα εμβόλια μηνιγγίτιδας ή τύφου. 

Περιέχει ένα διαφορετικό μέρος της πρωτεΐνης ακίδας σε σχέση με το Abdala και δημιουργεί μια ανοσολογική απόκριση προσαρτώντας (σύζευξη) σε ένα αβλαβές εκχύλισμα από την τοξίνη του τετάνου. 

Όταν το σώμα συναντά αυτά τα συνδεδεμένα μεταξύ τους, εκτοξεύει μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από ό,τι θα έκανε σε καθένα μόνο του.

Το Soberana 02 παράγεται σε κύτταρα ωοθηκών χάμστερ, μια διαδικασία που μπορεί να είναι αργή και αυτό μπορεί να περιορίσει την παραγωγή μεγάλης κλίμακας.

Αρχικά, χορηγήθηκε σε δύο δόσεις, αλλά οι ερευνητές αργότερα ανακάλυψαν ότι μια τρίτη δόση θα ήταν ευεργετική. 

Αυτή η αναμνηστική δόση περιέχει μόνο τα μέρη πρωτεΐνης ακίδας, χωρίς την τοξίνη του τετάνου, και είναι γνωστή ως «Soberana Plus».

Πόσο αποτελεσματικά είναι;

Και τα δύο εμβόλια έχουν εγκριθεί από την κουβανική ρυθμιστική αρχή, αν και άρχισαν να κυκλοφορούν τον Μάιο – πριν από τη χορήγηση της άδειας – ως απάντηση στην αύξηση των κρουσμάτων. 

Υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Την 1η Νοεμβρίου 2021, δημοσιεύτηκε τελικά μια προεκτύπωση (έρευνα που εξακολουθεί να περιμένει την αναθεώρηση) μιας δοκιμής φάσης 3 του Soberana που περιελάμβανε 44.031 συμμετέχοντες. 

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι δύο δόσεις Soberana 02 με αναμνηστικό Soberana Plus είναι μαζί 92% προστατευτικά έναντι του συμπτωματικού COVID.

Η προεκτύπωση σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το εμβόλιο πιθανότατα δοκιμαζόταν έναντι Βήτα ή Δέλτα – δύο παραλλαγές του κορωνοϊού που άλλα εμβόλια δυσκολεύτηκαν να ελέγξουν.

Πριν από αυτό, μια μελέτη φάσης 1 για τη χορήγηση του Soberana Plus σε άτομα που είχαν ήδη COVID-19 δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο.

Αυτό δοκίμαζε τις επιδράσεις του Soberana Plus ως ενισχυτικό στη φυσική και όχι στην επαγόμενη από το εμβόλιο ανοσία. 

Δεν έδειξε προβλήματα ασφάλειας και διέγειρε μια καλή ανοσολογική απόκριση όταν χρησιμοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο – αν και η μελέτη ήταν μικρή, με τη συμμετοχή μόλις 30 συμμετεχόντων.

Για την Abdala, τα μόνα διαθέσιμα δεδομένα δοκιμής φάσης 3 εκδόθηκαν από κουβανικά δελτία τύπου τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021.

Το πρόγραμμα των τριών δόσεων φέρεται επίσης να είναι 92% προστατευτικό έναντι του συμπτωματικού COVID, καθώς και φέρεται να είναι πλήρως προστατευτικό έναντι σοβαρών ασθενειών και θανάτου.

Αυτό προκάλεσε τεράστιο ενθουσιασμό στην Κούβα. 

Ωστόσο, από τότε ελάχιστες περισσότερες πληροφορίες έχουν δημοσιοποιηθεί.

Ένας άντρας που κρατά τον γιο του έξω από ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στην Αβάνα της Κούβας
Η κάλυψη του εμβολίου της Κούβας για τον COVID είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. 

-Περίπου το 90% των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων της Κούβας έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του COVID, με,

το 82% να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο και ,

-φαίνεται ότι η Κούβα εμβολιάζει παιδιά ηλικίας έως δύο ετών . 

Τόσο το Abdala όσο και το Soberana έχουν χρησιμοποιηθεί, με περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους να λαμβάνουν τρεις δόσεις Abdala.

Μετά από μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τον Αύγουστο του 2021 – όταν η κάλυψη εμβολίων της χώρας ήταν ακόμα σχετικά χαμηλή – οι νέες μολύνσεις στην Κούβα έχουν έκτοτε μειωθεί σημαντικά και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Χωρίς κατάλληλες μελέτες, είναι δύσκολο να μετρηθεί πόσο από αυτό οφείλεται στα εμβόλια, αλλά η καταστολή του ιού που συμπίπτει με τη χώρα να φτάσει σε υψηλή κάλυψη εμβολίων είναι ένα θετικό σημάδι.

Ποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα κουβανέζικο εμβόλιο;

Δεδομένης της δύσκολης σχέσης μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, η αγορά για τα εμβόλια της Κούβας θα είναι πιθανώς οι πολιτικοί σύμμαχοί της.

ο Βιετνάμ και η Βενεζουέλα αναφέρεται ότι έχουν λάβει δόσεις Abdala,

η Νικαράγουα έχει δώσει άδεια έκτακτης ανάγκης και για τα δύο εμβόλια και οι δόσεις έχουν προηγουμένως αποσταλεί στο Ιράν για χρήση σε κλινικές δοκιμές.

Το Μεξικό και η Αργεντινή ενδιαφέρονται επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εμβόλια.

Η Κούβα έχει υποβάλει και τα δύο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για έγκριση, κάτι που θα βελτίωνε την πιθανότητα χρήσης τους στο εξωτερικό.

Εάν υπάρχουν σχέδια να συμπεριληφθούν στην πρωτοβουλία κοινής χρήσης εμβολίων Covax, τότε η έγκριση του ΠΟΥ είναι απαραίτητη .

Εν τω μεταξύ, ακόμα περιμένουμε να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει το omicron.

Εφόσον υπάρχει άνιση πρόσβαση στα εμβόλια , η πανδημία θα συνεχίζεται – και επίσης ο κίνδυνος εμφάνισης νέων παραλλαγών.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες πλουσιότερες χώρες δεν βρίσκονται στην ουρά για το Abdala ή το Soberana 02, είναι απολύτως πιθανό στο μέλλον, σε περιοχές της Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής – όπου η κάλυψη εμβολίων είναι ιδιαίτερα χαμηλή – να βλέπουν κουβανικά εμβόλια σε πολλούς τομείς.

Σύνδεσμος για την δημοσίευση: https://theconversation.com/cubas-covid-vaccines-the-limited-data-available-suggests-theyre-highly-effective-172725

Φάρμακα

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»
11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!
08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!
05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά
28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»
23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε
21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία
16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια
10.11.2023

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού