Φάρμακα

Εμβόλιο Novavax για την COVID-19 : Τι αντίκτυπο θα έχει η κυκλοφορία του;

Εμβόλιο Novavax για την COVID-19 : Τι αντίκτυπο θα έχει η κυκλοφορία του;

Η πανδημία βρίσκεται στην ζωή μας εδώ και δύο χρόνια και πιθανότατα θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια.

Και παρά τον πρόσφατο ενθουσιασμό σχετικά με τα νέα φάρμακα για τη θεραπεία του COVID , εξακολουθούν να είναι τα εμβόλια που θα στηρίξουν τη διαδρομή κάθε χώρας από την πανδημία.

Ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν σοβαρό  COVID .

Τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων για να προσφέρουν μακροπρόθεσμη προστασία με τρόπο που δεν μπορούν άλλες θεραπείες, όπως τα αντιιικά φάρμακα.

Τα εμβόλια μειώνουν επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης του ιού .

Πολλά διαφορετικά εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα παγκοσμίως, με δισεκατομμύρια δόσεις που χορηγούνται.

Ωστόσο, επειδή έχουν εξαγοραστεί άνισα, με τις πλουσιότερες χώρες να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, μόνο ο μισός κόσμος έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του COVID.

Επομένως, είναι καλό που υπάρχουν πρόσθετα εμβόλια που υπόσχονται ότι θα μπορούσαν σύντομα να είναι ευρέως διαθέσιμα για την ενίσχυση των προμηθειών – όπως το Novavax.

Πώς λειτουργεί αυτό το εμβόλιο

Το Novavax jab είναι ένα εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας και έτσι διαφέρει από τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν από τη Moderna και την Pfizer, τα εμβόλια με ιικό φορέα που κατασκευάζονται από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson και τα εμβόλια αδρανοποιημένου ιού που κατασκευάζονται από τη Sinovac και τη Sinopharm.

Τα εμβόλια υπομονάδων πρωτεΐνης περιέχουν ένα βασικό μέρος από οτιδήποτε προστατεύουν.

Σε αυτή την περίπτωση, για προστασία από τον κορωνοϊό, περιέχουν πρωτεΐνες ακίδας που καλύπτουν την επιφάνεια του ιού, τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει.

Όταν ο πραγματικός ιός αντιμετωπιστεί στο μέλλον, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει άμυνες που είναι εκπαιδευμένες να επιτίθενται σε αυτά τα εξωτερικά μέρη του ιού και να τον καταστρέφουν γρήγορα.

Μια απεικόνιση της επιφάνειας του κορωνοϊού, με τις πρωτεΐνες του να τονίζονται
Αντί να παρουσιάζει στο σώμα ολόκληρο τον ιό, το εμβόλιο περιέχει μόνο αντίγραφα των πρωτεϊνών του (ροζ). 

Οι πρωτεΐνες ακίδας – από μόνες τους αβλαβείς, όντας ανίκανες να προκαλέσουν μόλυνση από COVID – παράγονται, με ενδιαφέροντα τρόπο, μέσα στα κύτταρα του σκόρου .

Οι πρωτεΐνες στη συνέχεια καθαρίζονται και προστίθενται σε ένα ανοσοενισχυτικό, ένα συστατικό που ενισχύει την ανοσολογική απόκριση.

Το ανοσοενισχυτικό εδώ παρασκευάζεται από ένα εκχύλισμα από το δέντρο του σαπουνόφυτου.

Αυτή η προσέγγιση υπομονάδας δεν είναι νέα.

Τα εμβόλια για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων και την ηπατίτιδα Β έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιες μεθόδους. 

Και τα δύο είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Το εμβόλιο Novavax για τον COVID φαίνεται επίσης να έχει καλή απόδοση.

Στις δοκιμές φάσης 3 (η τελική φάση των δοκιμών σε ανθρώπους) ήταν 90% προστατευτικό έναντι της εμφάνισης συμπτωματικής COVID, χωρίς να αναφερθούν σοβαρά περιστατικά μεταξύ εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο (και επομένως, στην ουσία, παρατηρήθηκε 100% προστασία από νοσηλεία και θάνατο) .

Το προφίλ ασφάλειάς του φαίνεται να είναι τουλάχιστον συγκρίσιμο, αν όχι καλύτερο από τα εμβόλια Pfizer και Moderna.

Αυτές οι δημοσιευμένες αναλύσεις αντιμετώπισαν το εμβόλιο με τις παραλλαγές άλφα και βήτα, αλλά όχι την δέλτα.

Ωστόσο, ένα δελτίο τύπου που καλύπτει μια δοκιμή που διερευνά τη χρήση του Novavax ως ενισχυτικό υποδηλώνει ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη δημιουργία αντισωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δέλτα.

Τι αποτέλεσμα θα έχει;

Το εμβόλιο της Novavax μοιάζει με ένα πολύ συναρπαστικό προϊόν, αλλά το μέλλον του εξαρτάται από την έγκρισή του από ορισμένες από τις βασικές ρυθμιστικές αρχές του κόσμου.

Έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες και έχει ολοκληρώσει τις υποβολές για ρυθμιστική έγκριση:

-στο Ηνωμένο Βασίλειο,

-τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ,

-τον Καναδά και επίσης,

-στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος καλύπτει συστάσεις για χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Αναμένεται να ακολουθήσουν περαιτέρω υποβολές σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης:

-της Νέας Ζηλανδίας και,

-των ΗΠΑ.

Βραχυπρόθεσμα, οι περισσότερες πλουσιότερες χώρες έχουν σημαντικά αποθέματα υφιστάμενων εμβολίων, πράγμα που σημαίνει ότι καλύπτονται πιθανώς η άμεση διάθεση και τα ενισχυτικά τους προγράμματα.

Η μακροπρόθεσμη ανάγκη για περαιτέρω δόσεις σε αυτές τις χώρες είναι αβέβαιη.

Ωστόσο, εάν το εμβόλιο γινόταν διαθέσιμο σε πλούσιες χώρες, θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την προσέγγιση των διστακτικών ατόμων για εμβολιασμό  .

Μερικοί άνθρωποι που έχουν αποφύγει το πρόσφατα αναπτυγμένο mRNA και τα προϊόντα με ιικό φορέα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια , είπαν ότι θα έπαιρναν ένα εμβόλιο όπως αυτό του Novavax που βασίζεται σε μια πιο παραδοσιακή μέθοδο.

Ωστόσο, η καταλληλότερη χρήση του Novavax τα επόμενα ή δύο χρόνια θα ήταν να συμβάλει στη μείωση της εκτεταμένης ανισότητας στον τομέα του εμβολίου COVID που υπάρχει.

Μόνο το 6% του πληθυσμού της υποσαχάριας Αφρικής έχει λάβει δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου για τον COVID. 

Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, λιγότερο από το 5% έχει λάβει έστω και μία δόση.

Το εμβόλιο Novavax χρειάζεται επίσης μόνο να ψύχεται αντί να καταψύχεται για αποθήκευση, καθιστώντας το ελκυστικό προϊόν για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Ωστόσο, για να φτάσει σε αυτές τις χώρες, πιθανότατα θα χρειαστεί να διανεμηθεί μέσω του παγκόσμιου συστήματος κοινής χρήσης εμβολίων, Covax, και η λήψη του εμβολίου εγκεκριμένου από τον ΠΟΥ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό.

Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος θα αγοράσουν τις περισσότερες από τις δόσεις, ανεξάρτητα από την ανάγκη τους για αυτές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, έχει 60 εκατομμύρια δόσεις κατά παραγγελία και συναλλάσσεται με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για 100 εκατομμύρια και 200 ​​εκατομμύρια δόσεις αντίστοιχα.

Είναι απίθανο αυτές οι χώρες να έχουν πραγματική ανάγκη για αυτά.

Πρέπει απλώς να βελτιωθεί η παγκόσμια κοινή χρήση των διαθέσιμων προμηθειών.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Σρι Ναρέντρα Μόντι επισκέπτεται το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας
Το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας – ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο – θα είναι παραγωγός του εμβολίου Novavax. YashSD/Shutterstock

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η εταιρεία φέρεται να έχει δυσκολευτεί με τη διαδικασία παραγωγής , με αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά της να παράγει το εμβόλιο σε μεγάλες ποσότητες.

Πιστεύεται ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος που έχουν καθυστερήσει οι υποβολές του για ρυθμιστική έγκριση.

Θα περίμενα να υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η Ινδία, ωστόσο, μπορεί να έρθει στη διάσωση εδώ.

Το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας θα παράγει τις δόσεις Novavax που θα παρέχονται στην Ινδονησία και έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή άλλων εμβολίων που έχουν άδεια για παραγωγή – ιδίως του εμβολίου AstraZeneca.

Το ινστιτούτο φέρεται να παράγει 240 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του COVID κάθε μήνα.

Η ύπαρξη πρόσθετων ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων θα είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των μελλοντικών επιπτώσεων του COVID.

Το Novavax φαίνεται σαν ένα πολύ χρήσιμο προϊόν, αλλά από παγκόσμια προοπτική, οι ελπίδες στηρίζονται στην έγκρισή του από τον ΠΟΥ και στις διαθέσιμες προμήθειες.

Άλλες χώρες θα παρακολουθούν τη λήψη αποφάσεων του ΠΟΥ – και την απόδοση του εμβολίου στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες – με μεγάλο ενδιαφέρον.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://theconversation.com/novavax-covid-vaccine-is-nearing-approval-but-what-impact-will-it-have-171647

Φάρμακα

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»
11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!
08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!
05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά
28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»
23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε
21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία
16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια
10.11.2023

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού