Φάρμακα

Εμβόλια γρίπης και COVID-19: Μπορούμε να τα κάνουμε την ίδια μέρα;

Εμβόλια γρίπης και COVID-19: Μπορούμε να τα κάνουμε την ίδια μέρα;

Το περασμένο έτος είχαμε γενικά λιγότερα περιστατικά γρίπης σε σχέση με άλλους χειμώνες, γεγονός που αποδόθηκε επί το πλείστον στα μέτρα πρόληψης για την COVID-19, όπως τα lockdown, η χρήση μάσκας και η φυσική αποστασιοποίηση.

Ωστόσο, τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε περισσότερα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού σε σχέση με πέρσι, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για μία «διπλή» επιδημία γρίπης και COVID-19.

Καθώς πλησιάζει ο καιρός να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης, αρκετοί από εμάς πρέπει να κάνουμε και την 3η δόση του εμβολίου της COVID-19 αυτές τις ημέρες.

Κατά συνέπεια, δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν αν μπορούν να κάνουν τα εμβόλια της ίδια μέρα ή αν πρέπει να έχει περάσει καιρός από το εμβόλιο της γρίπης προκειμένου να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της COVID-19 ή το αντίστροφο.

Μία μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία με τίτλο ComFluCOV (Combining Influenza and COVID-19 Vaccination) εξέτασε την ταυτόχρονη χορήγηση των παραπάνω δύο εμβολίων προκειμένου να διαπιστώσει αυτή είναι ασφαλής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επιστημονικό περιοδικό Lancet ως προδημοσίευση.

Εμβόλια Γρίπης και COVID-19

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr Rajeka Lazarus, η ομάδα του έκανε τη μελέτη με σκοπό να εξετάσει αν τα δύο εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα, καθώς υπήρχε η πιθανότητα να χρειαστεί να χορηγηθεί τρίτη δόση των εμβολίων της COVID-19 στο ίδιο διάστημα με τα εμβόλια της γρίπης.

Η έρευνα εξέτασε συνολικά περίπου 679 εθελοντές από την Αγγλία και την Ουαλία.

Οι εθελοντές αυτοί ήταν στο σύνολό τους ενήλικες και είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ή του εμβολίου της AstraZeneca.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε 6 ομάδες, δοκιμάζοντας έτσι όλους τους πιθανούς συνδυασμούς εμβολίων της COVID-19 (2) και εμβολίων για τη γρίπη (3).

Ακολούθως, οι εθελοντές της κάθε ομάδας χωρίστηκαν και πάλι στη μέση, με:

-τους μισούς να λαμβάνουν το εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο της COVID-19 την ίδια ημέρα, ενώ,

-τους υπολοίπους να λαμβάνουν το εμβόλιο της COVID-19 και placebo.

Το κάθε εμβόλιο χορηγήθηκε σε διαφορετικό χέρι, έτσι ώστε να είναι δυνατό να προσδιοριστεί ποιο από αυτά προκάλεσε τοπικές αντιδράσεις.

Μετά από 3 εβδομάδες, οι εθελοντές στην ομάδα του placebo έλαβαν επίσης το εμβόλιο της γρίπης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσίασαν οι εθελοντές, ενώ έλαβαν επίσης δείγματα αίματος για να έχουν μία πιο καθαρή εικόνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που ανέφεραν οι εθελοντές ήταν:

-το άλγος στο σημείο της έγχυσης και,

-το αίσθημα κόπωσης.

-Ένας μόνο εθελοντής παρουσίασε μία σπάνια αντίδραση και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για ημικρανία.

Δύο συνδυασμοί εμβολίου γρίπης και COVID-19 συνδέθηκαν με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για μία επιπλέον ανεπιθύμητη ενέργεια κατά την ταυτόχρονη χορήγηση, ωστόσο η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια ήταν ήπια.

Στις υπόλοιπες 4 ομάδες ταυτόχρονης χορήγησης δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου.

Η έρευνα παρατήρησε επίσης ότι η ανοσιακή απόκριση ήταν εξίσου ισχυρή όταν τα εμβόλια χορηγούνται ταυτόχρονα.

Επιπλέον, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα οποία το 98.7% ανέφερε ότι στο μέλλον θα ήθελε να κάνει και τα δύο εμβόλια ταυτόχρονα.

Πιθανοί περιορισμοί της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν διάφοροι εθελοντές, μεταξύ των οποίων:

-έγκυες,

-ανοσοκατεσταλμένοι,

-ηλικιωμένοι, ή ,

-ασθενείς με αρρύθμιστα χρόνια νοσήματα.

Κατά συνέπεια, το δείγμα μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού, καθώς περιελάμβανε αρκετούς ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δηλαδή πληθυσμούς που λαμβάνουν τυπικά το εμβόλιο της γρίπης.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ίσως ο μικρός αριθμός των εθελοντών, ο οποίος δεν επιτρέπει να ανιχνευθούν εύκολα διάφορες συστηματικές αντιδράσεις.

Το σημαντικό που διαπίστωσε η έρευνα, ωστόσο, ήταν ότι η αποτελεσματικότητα και των δύο εμβολίων διατηρείται κατά την ταυτόχρονη χορήγησή τους.

Ο μεγαλύτερος περιορισμός της έρευνας, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ήταν ότι εξέτασε μόνο την απόκριση της χυμικής ανοσίας (IgG για τον SARS-CoV-2 και αντισώματα για την αιμαγλουτινίνη).

Όπως εξήγησαν, υπάρχουν καλύτεροι δείκτες για την προστασία από τις λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα ο τίτλος εξουδετερωτικών αντισωμάτων ή η απόκριση των Τ λεμφοκυττάρων.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τον τίτλο εξουδετερωτικών αντισωμάτων στους εθελοντές, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά δεν βρίσκονται στην προδημοσίευση και θα ανακοινωθούν στο μέλλον.

Άλλα εμβόλια που χορηγούνται ταυτόχρονα

Η χορήγηση διαφορετικών εμβολίων ταυτόχρονα δεν αποτελεί νέα πρακτική.

Στην ηλικία των 2 μηνών, για παράδειγμα, χορηγούμε ένα 6πλο εμβόλιο το οποίο προστατεύει (μεταξύ άλλων) από τον πνευμονιόκοκκο (PCV) και το ροταϊό.

Μία έρευνα του 2013 είχε παρατηρήσει ότι το εμβόλιο 4CMenB, όταν χορηγείται μαζί με διάφορα άλλα εμβόλια, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πυρετού και τοπικών αντιδράσεων στο σημείο της έγχυσης, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει αρνητικά την ανοσιακή απόκριση.

Άλλα συνδυαστικά εμβόλια είναι το εμβόλιο MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) και το εμβόλιο Tdap (τέτανος, διφθερίτιδα, κοκκύτης).

Στα παιδιά, στους στρατιωτικούς ή πριν από ένα ταξίδι στο εξωτερικό, μπορεί να χορηγηθούν αρκετά διαφορετικά εμβόλια μαζί.

Επομένως, αυτό σημαίνει ότι έχουμε επαρκή δεδομένα που δείχνουν ότι η χορήγηση διαφορετικών εμβολίων ταυτόχρονα μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Σήμερα, αρκετές εταιρίες εργάζονται ήδη στο επόμενο βήμα, δηλαδή την χορήγηση των δύο εμβολίων με μία έγχυση.

Η Moderna, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι ετοιμάζει ένα εμβόλιο που θα προστατεύει τόσο από την COVID-19, όσο και από τη γρίπη.

Υπάρχει λόγος να μην κάνω και τα δύο εμβόλια την ίδια μέρα;

Συνοπτικά, η απάντηση είναι όχι.

Η έρευνα δεν παρατήρησε σημαντικές διαφορές κατά τη χορήγηση των δύο εμβολίων την ίδια ημέρα συγκριτικά με τη χορήγησή τους με διαφορά 3-4 εβδομάδων.

Η ταυτόχρονη χορήγηση των εμβολίων δεν επηρέασε ούτε την απόκριση αντισωμάτων για οποιοδήποτε εμβόλιο.

Αυτή τη στιγμή, τόσο το CDC των ΗΠΑ όσο και το NHS της Μεγάλης Βρετανίας συνιστούν ότι τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα, καθώς δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ανεπιθύμητες ενέργειες από αυτή την προσέγγιση, ενώ και η αποτελεσματικότητά τους δεν επηρεάζεται.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Φάρμακα

07.12.2021

Ποιοι δικαιούνται να κάνουν αίτηση για μονοκλωνικά – Η οδηγία για τις εγκύους

Ενημερωτική καμπάνια στις ιατρικές εταιρείες, στους ιατρικούς συλλόγους και στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ξεκινά το υπουργείο Υγείας, με στόχο να καταστεί σαφές, ότι όλοι οι γιατροί έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων για τους ασθενείς που παρακολουθούν και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Οι γιατροί πρέπει να ενημερωθούν για να […]

07.12.2021

Johnson & Johnson: Αύξηση αντισωμάτων ως τρίτη δόση μετά από Pfizer δείχνει νέα μελέτη

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε ένα υποσύνολο των συμμετεχόντων της μελέτης COV2008 με χορηγό τη Janssen που διεξήχθη από τον Dan Barouch, M.D., Ph.D. και συνεργάτες του από το Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), τα οποία έδειξαν ότι μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά […]

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19
07.12.2021

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Έρευνα: Μεγαλύτερη προστασία με ενισχυτική δόση Moderna μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca
07.12.2021

Έρευνα: Μεγαλύτερη προστασία με ενισχυτική δόση Moderna μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca

Το «Βιάγκρα» υποψήφιο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ
07.12.2021

Το «Βιάγκρα» υποψήφιο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ

Merck vs Pfizer: “Πόλεμος” για το χάπι κατά της COVID-19
06.12.2021

Merck vs Pfizer: “Πόλεμος” για το χάπι κατά της COVID-19

Συσκευασίες με ρολό κοτόπουλο και βόειο κιμά ανακαλεί ο ΕΦΕΤ
06.12.2021

Συσκευασίες με ρολό κοτόπουλο και βόειο κιμά ανακαλεί ο ΕΦΕΤ

Θετικά τα πρώιμα αποτελέσματα στο πρώτο εμβόλιο για τις Ουρολοιμώξεις
06.12.2021

Θετικά τα πρώιμα αποτελέσματα στο πρώτο εμβόλιο για τις Ουρολοιμώξεις

Το φάρμακο Nubeqa της Bayer βελτιώνει την επιβίωση στη δοκιμή για τον καρκίνο του προστάτη
04.12.2021

Το φάρμακο Nubeqa της Bayer βελτιώνει την επιβίωση στη δοκιμή για τον καρκίνο του προστάτη

FDA: Προσθέτει αυστηρές προειδοποιήσεις ασφαλείας για τα φάρμακα για την αρθρίτιδα από την Pfizer την AbbVie και τη Lilly
04.12.2021

FDA: Προσθέτει αυστηρές προειδοποιήσεις ασφαλείας για τα φάρμακα για την αρθρίτιδα από την Pfizer την AbbVie και τη Lilly

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Ασθένειες
4

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Η νόσος της νέας εποχής

Περισσότερα

08.12.2021

“Αόρατο” στέλεχος της Όμικρον προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες του Η. Βασιλείου

Την “βάφτισαν” με το όνομα «stealth» (αόρατη), καθώς δεν ανιχνεύεται από τα τα PCR τεστ. Πρόκειται για μία εκδοχή της Όμικρον που εντόπισαν Βρετανοί ερευνητές, όπως αναφέρει ο Guardian.    Το νέο στέλεχος έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με το τυπικό Omicron, αλλά στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής αλλαγής που επιτρέπει στις εργαστηριακές δοκιμές PCR να το […]

08.12.2021

Αντ. Φάουτσι: «Σχεδόν βέβαιο” ότι η Όμικρον δεν είναι σοβαρότερη από την Δέλτα

Είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιστημονικός σύμβουλος της Αμερικανικής κυβέρνησης Δρ Άντονι Φάουτσι. Πρόσθεσε όμως ότι “ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγή αυτή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη […]

Έρευνα μπορεί να υποδείξει νέες θεραπείες για άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή σχιζοφρένεια
08.12.2021

Έρευνα μπορεί να υποδείξει νέες θεραπείες για άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή σχιζοφρένεια

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα
08.12.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

“Ποιοι θα λογοδοτήσουν;”- Καταπέλτης ο Γ. Ιωαννίδης για τους θανάτους στην Ελλάδα
07.12.2021

“Ποιοι θα λογοδοτήσουν;”- Καταπέλτης ο Γ. Ιωαννίδης για τους θανάτους στην Ελλάδα

Πτωτικές και σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται
07.12.2021

Πτωτικές και σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται

Γεωγραφική κατανομή: 2.156 κρούσματα στην Αττική -1.048 στη Θεσσαλονίκη
07.12.2021

Γεωγραφική κατανομή: 2.156 κρούσματα στην Αττική -1.048 στη Θεσσαλονίκη

Πανελλαδική μελέτη: Το 74% των ενηλίκων στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί για τη νόσο COVID-19
07.12.2021

Πανελλαδική μελέτη: Το 74% των ενηλίκων στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί για τη νόσο COVID-19

ΕΜΑ: Πολύ σύντομα η έγκριση του εμβολίου της Novavax
07.12.2021

ΕΜΑ: Πολύ σύντομα η έγκριση του εμβολίου της Novavax

COVID-19: 7.009 νέα κρούσματα – 697 διασωληνωμένοι – 99 νέοι θάνατοι
07.12.2021

COVID-19: 7.009 νέα κρούσματα – 697 διασωληνωμένοι – 99 νέοι θάνατοι