Φάρμακα

Οι επιστήμονες χαιρετίζουν την ιστορική έγκριση εμβολίου κατά της ελονοσίας αλλά επισημαίνουν τις προκλήσεις που έρχονται

Οι επιστήμονες χαιρετίζουν την ιστορική έγκριση εμβολίου κατά της ελονοσίας  αλλά επισημαίνουν τις προκλήσεις που έρχονται

Πάνω από 130 χρόνια μετά την ονομασία των παρασίτων Plasmodium πίσω από την ελονοσία το 1890, ο κόσμος έχει τώρα το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο εναντίον τους.

 Ενώ πολλοί ερευνητές ελονοσίας πανηγύρισαν την εξέλιξη, άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου με μέτρια αποτελεσματικότητα.

Στις 6 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε έγκριση στο εμβόλιο – που ονομάζεται RTS, S – και συνέστησε τη διαδεδομένη χρήση του σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στην Αφρική, το οποίο φιλοξενεί το πιο θανατηφόρο παράσιτο της ελονοσίας, το Plasmodium falciparum .

Το εμβόλιο ελονοσίας RTS, S-περισσότερα από 30 χρόνια σε εξέλιξη-αλλάζει την πορεία της ιστορίας της δημόσιας υγείας”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε την έγκριση.

Σε σύγκριση με άλλους εμβολιασμούς στην παιδική ηλικία, έχει μέτρια αποτελεσματικότητα , αποτρέποντας περίπου το 30% των σοβαρών περιπτώσεων ελονοσίας μετά από μια σειρά τεσσάρων ενέσεων 1 .

Παρ ‘όλα αυτά, μια μελέτη μοντελοποίησης υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να αποτρέψει 23.000 θανάτους ετησίως σε παιδιά, εάν η πλήρης σειρά δόσεων χορηγηθεί σε όλα τα παιδιά σε χώρες με υψηλή συχνότητα ελονοσίας 2 – ένα σημαντικό εμπόδιο στον τεράστιο απολογισμό της νόσου: 411.000 ζωές το 2018.

Οι ηγέτες σε όλη την Αφρική εξετάζουν τώρα εάν και πώς θα την αναπτύξουν.

Στο Μάλι, για παράδειγμα, ο Alassane Dicko, ερευνητής ελονοσίας στο Πανεπιστήμιο Bamako είπε στη Nature ότι, “αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ, ο υπουργός Υγείας της χώρας τον ρώτησε τι έπρεπε να κάνει το Μάλι για να πάρει το εμβόλιο”.

«Της είπα ότι πρέπει να πιέσουμε ως χώρα, στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησής μας, να κάνουμε αυτό το εμβόλιο διαθέσιμο σε προσιτό κόστος το συντομότερο δυνατό», προσθέτει.

Προσπάθεια τριών δεκαετιών

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει και δοκιμάσει το εμβόλιο RTS, S – επίσης γνωστό με το εμπορικό του όνομα, Mosquirix – από το 1987 , με κόστος άνω των 750 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. 

Αυτό χρηματοδοτήθηκε κυρίως από το Foundation Ίδρυμα Bill & Melinda Gates στο Σιάτλ, Ουάσινγκτον και τη φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK) με έδρα το Λονδίνο.

Παρόλο που οι κλινικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν το 2015, ο ΠΟΥ συνέστησε τότε πιλοτικές μελέτες για τον προσδιορισμό της σκοπιμότητας και της ασφάλειας αυτού του εμβολίου πολλαπλών δόσεων εκτός κλινικής δοκιμής.

Η Gavi, η Vaccine Alliance, μια εταιρική σχέση υγείας που εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας συνέβαλε στη χρηματοδότηση των πιλοτικών προγραμμάτων που έχουν διανείμει 2,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι.

Η εταιρεία αναφέρει ότι σε αυτές τις μελέτες οι νοσηλείες από σοβαρή ελονοσία μειώθηκαν κατά περίπου 30% . 

Αυτά τα αποτελέσματα έδωσαν στον ΠΟΥ την εμπιστοσύνη να συστήσει τέσσερις δόσεις του εμβολίου σε παιδιά που ζουν σε περιοχές με μέτρια έως υψηλή μετάδοση ελονοσίας.

Ωστόσο, ο Dicko λέει ότι οι χώρες ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους μέσω προσαρμοσμένης διάθεσης.

Τον Αύγουστο, ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή που διαπίστωσε ότι το εμβόλιο RTS, S μείωσε τους θανάτους της παιδικής ελονοσίας κατά 73%,  όταν τα παιδιά έλαβαν τρεις δόσεις πριν από την εποχή των βροχών – όταν κορυφώνεται η ελονοσία – και μια τέταρτη και πέμπτη δόση πριν από περίοδος βροχών στα επόμενα χρόνια 3 .

Αξιοσημείωτο είναι πως αυτό έγινε σε συνδυασμό με μια μέθοδο που ονομάζεται εποχική χημειοπροφύλαξη ελονοσίας , κατά την οποία υγιή παιδιά λαμβάνουν μηνιαία φάρμακα κατά της ελονοσίας για την πρόληψη της νόσου.

Εκτός από τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το εμβόλιο, ένα άλλο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι χώρες είναι το πόσο θα κοστίσει η αγορά και η διανομή του – και εάν οι δωρητές θα βοηθήσουν να πληρωθεί ο λογαριασμός.

Ο κατασκευαστής εμβολίων GSK δημοσίευσε μια δήλωση με την οποία δεσμεύεται να κάνει διαθέσιμα 15 εκατομμύρια ετήσιες δόσεις λίγο πάνω από το κόστος παραγωγής.

Ωστόσο, περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις θα χρειαστούν ετησίως για να λάβουν όλα τα παιδιά σε χώρες με υψηλό φορτίο 2 .

Να επισκιάσει τα υπάρχοντα μέτρα;

Ορισμένοι ερευνητές φοβούνται ότι ο ενθουσιασμός για ένα εμβόλιο θα επισκιάσει τα υπάρχοντα μέτρα ελέγχου της ελονοσίας που ήδη δεν χρηματοδοτούνται συχνά, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων εντομοκτόνων και λειτουργικών συστημάτων υγείας.

Με πιθανό κόστος περίπου 5 δολάρια ανά δόση, οι ερευνητές προτείνουν ότι η διάθεση του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένης της διανομής του, θα κοστίσει περίπου 325 εκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση κάθε χρόνο σε δέκα αφρικανικές χώρες με υψηλή συχνότητα ελονοσίας 4 .

Επισημαίνουν ότι σε ορισμένες από αυτές τις χώρες, άλλα μέτρα ελονοσίας έχουν υποχωρήσει λόγω έλλειψης υποστήριξης.

«Σέβομαι τους ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτή τη μαζική προσπάθεια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουν χυθεί τόσα πολλά χρήματα σε αυτό το εμβόλιο, ακόμη και όταν τα αποτελέσματα των μελετών είναι απογοητευτικά», λέει ο Badara Cisse, ερευνητής ελονοσίας στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας, Επιδημιολογική Επιτήρηση και Εκπαίδευση, στο Ντακάρ της Σενεγάλης, ο οποίος προσθέτει:

«Δεν νομίζω ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο 30% θα ήταν αποδεκτό για τους Αμερικανούς».

Παρ ‘όλα αυτά, αυτός και ο James Tibenderana, ένας επιδημιολόγος της Ουγκάντας στην κοινοπραξία ελονοσίας στο Λονδίνο, λέει ότι το εμβόλιο RTS, S θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε ορισμένες περιοχές.

Για να επιτευχθεί αυτό, η Tibenderana τονίζει την ανάγκη για εκτεταμένες καμπάνιες επικοινωνίας, έτσι ώστε η παραπληροφόρηση να μην εμποδίσει τη διάδοση.

«Οι άνθρωποι θα αναρωτηθούν γιατί ένα 30χρονο, μερικώς αποτελεσματικό εμβόλιο εισάγεται ξαφνικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας-και απευθύνεται μόνο σε Αφρικανούς», λέει.

Η παραπληροφόρηση γύρω από τα εμβόλια για τον COVID-19 θα μας διδάξει ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη την εμπιστοσύνη της κοινότητας», προσθέτει.

Παρά τον μακρύ δρόμο μπροστά του, αυτός και άλλοι είναι ευγνώμονες για την απόφαση του ΠΟΥ.

«Με την καταστροφή του COVID-19, και με την πρόοδο που έχει σταματήσει στον έλεγχο της ελονοσίας και τις ειδήσεις για την αντίσταση στα φάρμακα κατά της ελονοσίας , είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε κάποια θετικά νέα», επισημαίνει.

Σύνδεσμος για την δημοσίευση https://www.nature.com/articles/d41586-021-02755-5?

Φάρμακα

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»
11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!
08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!
05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά
28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»
23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε
21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία
16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια
10.11.2023

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού