Φάρμακα

Μέλος επιτροπής της FDA για εμβόλιο Pfizer – «Πιθανόν να προκαλεί αυτοάνοσα & άγνωστα νοσήματα – Δεν έπρεπε να εγκριθεί»

Μέλος επιτροπής της FDA για εμβόλιο Pfizer – «Πιθανόν να προκαλεί αυτοάνοσα & άγνωστα νοσήματα – Δεν έπρεπε να εγκριθεί»

Η καταξιωμένη ιολόγος και καθηγήτρια ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δρ. Οβέτα Φούλερ ήταν ένα από τα 4 μέλη της επιτροπής 22 ειδικών της FDA (Υπηρεσίας ελέγχου φαρμάκων) που ψήφισαν «όχι» στην έγκριση του εμβολίου της Pfizer και με επιστολή της στα ΜΜΕ εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση παραθέτοντας μάλιστα μία σειρά από πιθανές  σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου.

Συγκεκριμένα αυτό που προβληματίζει περισσότερο την δρ Φούλερ είναι τι συμβαίνει σε όσους έχουν εμβολιαστεί και έρθουν ξανά σε επαφή με τον ιό ή κάποια μετάλλαξή του. Γι’ αυτό όπως λέει υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία και απαιτούνται κι άλλες κλινικές δοκιμές.

Μάλιστα η ιολόγος παραθέτει μία σειρά από σοβαρές παρενέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από το εμβόλιο της Pfizer, φέροντας μάλιστα και το παράδειγμα του αιμορραγικού πυρετού.

«Αυτοάνοσες ασθένειες, υπερφλεγμονή, αλλεργίες ή άλλα άγνωστα (σσ. νοσήματα) – σκεφτείτε τον αιμορραγικό δάγκειο πυρετό που συμβαίνει κατά την επαναμόλυνση (διαφορετικός μηχανισμός, αλλά η δεύτερη μόλυνση ενός ανοσοποιημένου ατόμου από διαφορετικό στέλεχος ιού προκαλεί ασθένεια). Τι συμβαίνει με τον COVID-19 σε ανοσοποιημένους ξενιστές με την πάροδο του χρόνου»;, είπε.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή με πολλά άγνωστα – το ανοσοποιητικό σύστημα, την παθογένεση του SARS-CoV-2, την πρώτη μαζική χρήση εμβολίου mRNA για έναν ιό RNA, τη διανομή ψυχρής αποθήκευσης που απαιτεί εμβόλιο. Αυτό με ανησυχεί για την υγεία των ανθρώπων, μακροπρόθεσμα, που λαμβάνουν εμβόλια COVID ή παθαίνουν λοίμωξη από κορωνοϊό».

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η δρ. Φούλερ θεωρεί πως είναι πρόωρη μία έγκριση του εμβολίου για ευρεία χρήση στον πληθυσμό και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες:

«Μία EUA (Έγκριση έκτακτης ανάγκης)  μου φαίνεται πρόωρη».Με λίγο πιο συντονισμένη προσπάθεια, μπορούμε να γνωρίζουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων».

«Θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους κινδύνους (όχι από τη λήψη του εμβολίου), αλλά από επαναλαμβανόμενες εκθέσεις στον ιό, ατόμων που θα έχουν εξαιρετικά υψηλή ανοσία στην πρωτεΐνη CoV-2 Spike σε μια κοινότητα που κυκλοφορεί ένας ιός όπως ο SARS-CoV-2 που προκαλεί συστημικά αποτελέσματα σε πολλά όργανα», αναφέρει.

«Δεν καταλαβαίνουμε ακόμα τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτά τα συστημικά ή μακροπρόθεσμα προβλήματα που προκαλεί ο COVID-19». προσθέτει.

Η δρ.Φούλερ είναι η πλέον αρμόδια επιστήμονας (ιολόγος & ανοσιολόγος) να μιλήσει για τα εμβόλια και γι’ αυτό μάλιστα επιλέχθηκε από το αμερικανικό κράτος να βρίσκεται στην ειδική ομάδα 22 επιστημόνων της FDA που αποφάσισαν αν το εμβόλιο της Pfizer θα βγει ή όχι στην αγορά. Μάλιστα βρίσκεται στην επιτροπή έγκρισης και για το εμβόλιο της MODERNA.

Ολόκληρη η δήλωση της δρ. Οβέτα Φούλερ:

«Είναι σημαντικό για τη συνολική απορρόφηση (σσ. του εμβολίου) και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης από τους πολίτες να εξετάσουμε τι κάνουμε και πώς θα προχωρήσουμε καλύτερα μαζί για να σταματήσουμε τις επιπτώσεις του COVID-19 στις ζωές και στο βιοπορισμό.

Το «Όχι» μου δεν αφορούσε τη συμπερίληψη των ανθρώπων 16-18 ετών (σσ. στην έγκριση εμβολιασμού). Μία EUA (Έγκριση έκτακτης ανάγκης)  μου φαίνεται πρόωρη. Είναι εκπληκτική ερευνητική πρόοδος που επιτεύχθηκε για να φτάσουμε σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο 95% για τη διακοπή της νόσου COVID-19 στον περιορισμένο χρόνο των 10 μηνών!

Με λίγο πιο συντονισμένη προσπάθεια, μπορούμε να γνωρίζουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Θα υπήρχαν νέες πληροφορίες και πιο πειστικά δεδομένα σχετικά με τη χρήση εμβολίων mRNA που θα οδηγούσαν σε ευρύτερη, πιο σίγουρη δημόσια πρόσληψη.

Αντί για EUA, η επέκταση της πρόσβασης σε συνεχιζόμενη μελέτη Φάσης III για ακόμη και 2 μήνες θα κρατούσε όσους είναι τώρα εγγεγραμμένοι. Θα παρείχε απαντήσεις όχι μόνο για την πρόληψη ασθενειών (αυτό που μετράται τώρα), αλλά θα παρέχει πληροφορίες για τις επιδράσεις του εμβολίου στη μόλυνση και την εξάπλωση του CoV-2.

Θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους κινδύνους (όχι από τη λήψη του εμβολίου), αλλά από επαναλαμβανόμενες εκθέσεις στον ιό, ατόμων που (δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια της προστασίας) θα έχουν εξαιρετικά υψηλή ανοσία στην πρωτεΐνη CoV-2 Spike σε μια κοινότητα που κυκλοφορεί ένας ιός όπως ο SARS-CoV-2 που προκαλεί συστημικά αποτελέσματα σε πολλά όργανα. Δεν καταλαβαίνουμε ακόμα τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτά τα συστημικά ή μακροπρόθεσμα προβλήματα που προκαλεί ο COVID-19.

Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή με πολλά άγνωστα – το ανοσοποιητικό σύστημα, την παθογένεση του SARS-CoV-2, την πρώτη μαζική χρήση εμβολίου mRNA για έναν ιό RNA, διανομή ψυχρής αποθήκευσης που απαιτεί εμβόλιο. Αυτό με ανησυχεί για την υγεία των ανθρώπων, μακροπρόθεσμα, που λαμβάνουν εμβόλια COVID ή παθαίνουν λοίμωξη από κορωνοϊό.

Αυτοάνοσες ασθένειες, η υπερφλεγμονή, οι αλλεργίες, άλλα άγνωστα – σκεφτείτε τον αιμορραγικό δάγκειο πυρετό που συμβαίνει κατά την επαναμόλυνση (διαφορετικός μηχανισμός, αλλά η δεύτερη μόλυνση ενός ανοσοποιημένου ατόμου από διαφορετικό στέλεχος ιού προκαλεί ασθένεια). Τι συμβαίνει με τον COVID-19 σε ανοσοποιημένους ξενιστές με την πάροδο του χρόνου;

Δύο ακόμη μήνες μιας κλινικής μελέτης σε φάση Διευρυμένης Πρόσβασης (προσθέστε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρονται εθελοντικά, συναινετικά άτομα που μένουν αρκετό καιρό σε γηροκομεία ή άλλα άτομα) θα φέρουν αποτελέσματα βάσει στοιχείων που θα ενημερώνουν τους ερευνητές, θα διευρύνουν την ποικιλομορφία της εγγραφής και θα οικοδομήσουν τη δημόσια εμπιστοσύνη για τη λήψη (ή όχι για μερικούς) ενός ασφαλούς, καλύτερα δοκιμασμένου αποτελεσματικού εμβολίου.

Αυτό θα σώσει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ζωές και θα μειώσει μακροπρόθεσμα τις ασθένειες. Μια εκτεταμένη παρακολουθούμενη προσπάθεια Φάσης III θα αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα για την επίτευξη υψηλού ποσοστού εμβολιασμού που απαιτείται για την ανοσία αγέλης.

Θα επέτρεπε στα εμβόλια (πιθανότατα πολλαπλάσια) να κυκλοφορούν ευρέως όταν έχουμε μια νέα υπεύθυνη διοίκηση που θα δώσει προτεραιότητα στη χρήση των διαθέσιμων παρεμβάσεων δημόσιας υγείας με ένα εφικτό σχέδιο διανομής εμβολίων. Αυτά θα είναι ισχυρά σε συνδυασμό με υψηλή απορρόφηση από την κοινότητα και μια σαφή διανομή από ένα ή περισσότερα αποτελεσματικά εμβόλια. Θα κερδίζαμε πολύ περισσότερα μακροπρόθεσμα από ότι θα χάναμε σε 2 μήνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έχω μάθει στην έρευνα ξανά και ξανά, και θέλω να εφαρμόσουμε τη σοφία, «”Ο μακρύτερος δρόμος (αν και δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε τα πάντα, να θέσουμε τα βασικά για μια σταθερή βάση) είναι η συντομότερη διαδρομή για την αποτελεσματική επίτευξη του στόχου (διακοπή COVID-19 που μας επηρεάζει με κάποιο τρόπο)”».

Φάρμακα

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»
11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!
08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!
05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά
28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»
23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε
21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία
16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια
10.11.2023

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού