Φυσική Κατάσταση

Οι επιπτώσεις που έχουν τα στεροειδή αναβολικά στην καρδιά και την ψυχική υγεία

Είναι γνωστό πως η επιθυμία για αύξηση της μυϊκής μάζας και βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, οδηγεί πολλούς αθλητές στα αναβολικά στεροειδή παρά τις γνωστές παρενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και διαταραχών της διάθεσης.

Μάλιστα, δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι οι βλάβες μπορεί να επιμείνουν, ακόμη και αφού οι αθλητές σταματήσουν να παίρνουν τις συνθετικές ορμόνες.

Το μήνυμα είναι σαφές όταν πρόκειται για την χρήση αναβολικών στεροειδών για την ενίσχυση της μυϊκής μάζας και της αθλητικής απόδοσης: «Μην το κάνετε», προειδοποιεί η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Yeliz Bulut από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Στη μία μελέτη συμμετείχαν 64 υγιείς άνδρες ηλικίας 18 έως 50 ετών που έκαναν προπόνηση δύναμης. Από αυτούς οι 28 χρησιμοποιούσαν αναβολικά στεροειδή, οι 22 ήταν πρώην χρήστες στεροειδών και οι 14 δεν είχαν πάρει ποτέ στεροειδή.

Οι άνδρες υποβλήθηκαν σε εξέταση για να διαπιστωθεί πόσο αίμα έρεε στους μυς της καρδιάς τους όταν ξεκουράζονταν και όταν ασκούνταν.

Τόσο οι πρώην χρήστες όσο και εκείνοι που λάμβαναν στεροειδή την περίοδο της μελέτης, είχαν προβληματική ροή αίματος στην καρδιά σε σύγκριση με εκείνους που δεν τα χρησιμοποίησαν ποτέ.

Οι περισσότεροι πρώην χρήστες είχαν σταματήσει να λαμβάνουν στεροειδή για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη μελέτη.

Σε άλλη μελέτη, τρεις ομάδες ανδρών ηλικίας 18 έως 50 ετών απάντησαν σε ερωτηματολόγια και έδωσαν αίμα για να μετρηθούν τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.

Η μελέτη περιελάβανε 89 τρέχοντες χρήστες αναβολικών στεροειδών, 61 πρώην χρήστες στεροειδών και 30 άνδρες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ στεροειδή.

Περίπου τα τρία τέταρτα των πρώην χρηστών σταμάτησαν να παίρνουν στεροειδή περισσότερο από ένα χρόνο πριν συμμετάσχουν στη μελέτη. Οι άλλοι ήταν «καθαροί» για περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι πρώην χρήστες στεροειδών ανέφεραν ότι είχαν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία, υψηλότερα επίπεδα κόπωσης, προβλήματα συμπεριφοράς και λιγότερη συναισθηματική ευεξία.

Επιπλέον, οι άνδρες που σταμάτησαν να παίρνουν στεροειδή είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ στεροειδή.

«Η μειωμένη ποιότητα ζωής σε πρώην χρήστες αναβολικών στεροειδών φαίνεται να επιμένει αρκετά χρόνια μετά τη διακοπή» δήλωσε η Bulut.

«Πιστεύουμε ότι η μείωση της ποιότητας ζωής που αναφέρθηκε από πρώην χρήστες αναβολικών στεροειδών θα μπορούσε να προκληθεί τόσο από τη διακοπή της χρήσης τους, όσο και από την ξαφνική πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια μεγαλύτερη μελέτη για να εξετάσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την ποιότητα ζωής σε πρώην χρήστες στεροειδών.

Οι μελέτες παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε