Φυσική Κατάσταση

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

Το τρέξιμο προάγει την υγεία της καρδιάς, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει τον ύπνο και συνολικά οδηγεί σε μια υγιέστερη ζωή.

Το πρόβλημα είναι πως πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να δεσμευτούμε για τακτική άσκηση. Μήπως ανήκετε κι εσείς σε αυτούς που ακόμη και ένα τρέξιμο μόλις 30 δευτερολέπτων μέχρι τη στάση του λεωφορείου, σας κάνει να νιώθετε λες και ένα τύμπανο χτυπάει την καρδιά σας;

Σε ένα νέο βιβλίο, που δημοσιεύτηκε σήμερα 25 Σεπτεμβρίου με τίτλο «The Psychology of Running», οι αθλητικοί ψυχολόγοι Νόελ Μπρικ και Στιούαρτ Χολιντέι παρουσιάζουν μια σειρά από ψυχολογικές συμβουλές και κόλπα για να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας ώστε να βρίσκει το τρέξιμο πιο ευχάριστο.

Ποιοι είναι οι λόγοι και τα κίνητρα που σας οδήγησαν να τρέξετε

Το πρώτο πράγμα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι να καταλάβετε το «γιατί» ή τους λόγους και τα κίνητρα για το τρέξιμο» δήλωσε στο Newsweek ο Μπρικ, λέκτορας ψυχολογίας του αθλητισμού και της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Ulster της Βόρειας Ιρλανδίας. «Γνωρίζουμε ότι όσοι έχουν ουσιαστικούς λόγους για να βγουν για τρέξιμο, είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν το τρέξιμο μακροπρόθεσμα και να ξεπεράσουν αυτές τις δύσκολες εμπειρίες, όταν το τρέξιμο μπορεί να μοιάζει δύσκολο, δυσάρεστο και όχι ιδιαίτερα ευχάριστο».

Αυτά τα κίνητρα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για κάποιους μπορεί να είναι η υγεία ή η απώλεια βάρους, άλλοι μπορεί να εκτιμούν τις κοινωνικές επαφές και κάποιοι μπορεί να προπονούνται για να τρέξουν για φιλανθρωπικό σκοπό. «Όποια κι αν είναι τα κίνητρα, το να έχουμε έναν ουσιαστικό λόγο, μας βοηθά να ξεπεράσουμε τις δύσκολες εμπειρίες και να συνεχίσουμε να τρέχουμε μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο Μπρικ.

Θέστε στον εαυτό σας διαχειρίσιμους στόχους

Το επόμενο πράγμα είναι να θέσετε διαχειρίσιμους στόχους και να παρακολουθείτε τα επιτεύγματα σας. «Η εμπειρία της βελτίωσης, η παρατήρηση νέων επιτευγμάτων ή η γνώση πως γινόμαστε καλύτεροι, μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να μην εγκαταλείψουμε το τρέξιμο» δήλωσε ο Μπρικ. «Το να παρατηρούμε αυτές τις βελτιώσεις και να αναλογιζόμαστε τα επιτεύγματα, όσο μικρά κι αν είναι, είναι σημαντικά για να συνεχίσουμε».

Αυτοί οι προβληματισμοί μπορούν επίσης να βελτιώσουν την πίστη μας στις δικές μας ικανότητες, η οποία στην ψυχολογία ονομάζεται «αυτοαποτελεσματικότητα».

«Οι ισχυρότερες πηγές της αυτοαποτελεσματικότητάς μας είναι οι εμπειρίες ή τα επιτεύγματα του παρελθόντος», δήλωσε ο Μπρικ. «Έτσι, η αίσθηση ότι βελτιώνεσαι, όπως το να τρέχεις για ένα ολόκληρο λεπτό για πρώτη φορά χωρίς να σταματάς, ή να ολοκληρώνεις τα πρώτα σου 5 χιλιόμετρα, παρέχουν μια ισχυρή ώθηση στην αυτοαποτελεσματικότητά μας που βοηθά στη διατήρηση της συμπεριφοράς του τρεξίματος«.

Γιατί όμως δεν πρέπει να βάζετε συγκεκριμένους στόχους

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε αυτούς τους στόχους ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο της εμπειρίας μας. «Συνιστούμε στους αρχάριους να δοκιμάσουν να θέσουν μη συγκεκριμένους ανοιχτούς στόχους και όχι συγκεκριμένους στόχους», πρόσθεσε ο ψυχολόγος. «Ενώ οι συγκεκριμένοι στόχοι απόδοσης παρέχουν έναν σταθερό στόχο, όπως 10.000 βήματα, οι ανοιχτοί στόχοι είναι διερευνητικοί και αντ’ αυτού επικεντρώνονται στο ‘να δω πόσο μακριά μπορώ να πάω’ ή ‘να δω πόσο γρήγορα μπορώ να τρέξω’».

«Αυτό που δείχνει η έρευνα είναι ότι οι αρχάριοι μπορούν να επιτύχουν εξίσου πολλά όταν θέτουν έναν ανοιχτό στόχο έναντι ενός συγκεκριμένου στόχου. Ωστόσο, παρά τα παρόμοια επίπεδα δραστηριότητας, οι ανοιχτοί στόχοι θεωρούνται πιο ευχάριστοι και λιγότερο πιεστικοί».

Βρείτε το ρυθμό σας

Ένα άλλο λάθος που κάνουν πολλοί νέοι δρομείς σχετίζεται με τον ρυθμό τους. «Συχνά, πηγαίνουμε πολύ γρήγορα στην εκκίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι κουραζόμαστε πιο γρήγορα και έχουμε μια αρκετά δυσάρεστη εμπειρία κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας» εξηγεί ο Μπριν. «Το να γνωρίζουμε τα όριά μας και να ξέρουμε πώς να βάζουμε ρυθμό σε ένα τρέξιμο χρειάζεται χρόνο για να το μάθουμε. Επομένως, η καλύτερη συμβουλή μου είναι να πηγαίνετε χαλαρά στην αρχή, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε μια στρατηγική τύπου τρέχω – περπατώ».

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, ακόμη και μικρά χρονικά διαστήματα τρεξίματος έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία: «Μόλις 10 λεπτά τρεξίματος ή περπατήματος, την ημέρα, οδηγούν σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της διάθεσης, ο χαμηλότερος κίνδυνος άγχους και κατάθλιψης, η βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και των γνωστικών λειτουργιών, όπως η μνήμη και η προσοχή, και η μείωση του κινδύνου θανάτου μας από όλες αυτές τις αιτίες» ανέφερε.

«Έτσι, δεν χρειάζεται να τρέχετε μεγάλες αποστάσεις ή για ώρες την εβδομάδα για να αποκτήσετε αυτά τα οφέλη για την υγεία. Μόλις 10 λεπτά την ημέρα, πηγαίνοντας με αργή, μέτρια ένταση είναι ιδανικά για βελτίωση της υγείας σας».

Αναζητήστε περισπασμούς, όπως η μουσική

Τέλος, μπορεί να σας βοηθήσει να αναζητήσετε περισπασμούς. «Η μουσική μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη ως αντιπερισπασμός κατά τη διάρκεια της άσκησης και να παρέχει οφέλη για την εμπειρία του τρεξίματός σας» ανέφερε. «Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απόλαυσης, στη μείωση της πλήξης και στην αύξηση της απόδοσης του έργου μας κατά τη διάρκεια της άσκησης, πράγμα που σημαίνει ότι όταν ακούμε μουσική προπονούμαστε για περισσότερο χρόνο ή με μεγαλύτερη ενέργεια από ό,τι χωρίς μουσική.

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίληψης της προσπάθειας, πράγμα που σημαίνει ότι το τρέξιμο μοιάζει ευκολότερο και λιγότερο επίπονο. Βασικά χαρακτηριστικά κατά την επιλογή της μουσικής είναι ο ρυθμός – τα κομμάτια με bpm μεταξύ 125-140 είναι τα καλύτερα – και οι προσωπικές προτιμήσεις όσον αφορά το είδος».

Βέβαια, κάποιους άλλους το άκουσμα μουσικής μπορεί είτε να μην είναι εφικτό είτε να μην τους αρέσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλες μορφές απόσπασης της προσοχής μπορεί να είναι ωφέλιμες. «Αυτές περιλαμβάνουν την κουβέντα με έναν σύντροφο στο τρέξιμο, ή την εστίαση στη γραφική θέα ή απλά να αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί» δήλωσε ο Μπρικ. «Τέτοιου είδους περισπασμοί βοηθούν επίσης στο να νιώσετε πιο ευχάριστο και πιο απολαυστικό το τρέξιμο».

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%
22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες
18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη
12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού