Φυσική Κατάσταση

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%

Το περπάτημα από δύο έως πέντε λεπτά μετά από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου, υποστηρίζει μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sports Medicine.

Ακόμα και το να στέκεται κανείς όρθιος μετά από ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου, αλλά όχι τόσο όσο το περπάτημα, αναφέρει ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Πανεπιστημίου Limerick στην Ιρλανδία, Aidan Buffey.

«Τα διαλείμματα ορθοστασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά τα γεύματα μείωσαν τη γλυκόζη κατά μέσο όρο κατά 9,51% σε σύγκριση με το παρατεταμένο κάθισμα. Ωστόσο, το διακοπτόμενο περπάτημα χαμηλής έντασης κατά τη διάρκεια της ημέρας σημείωσε μεγαλύτερη μείωση στη γλυκόζη, κατά μέσο όρο κατά 17,01% σε σύγκριση με το παρατεταμένο κάθισμα», δήλωσε Buffey στο CNN.

«Αυτό υποδηλώνει ότι το να διακόπτετε το παρατεταμένο κάθισμα με διαλείμματα ορθοστασίας και με ελαφρύ περπάτημα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ευεργετικό για τα επίπεδα γλυκόζης», πρόσθεσεο ειδικός.

Η ορθοστασία είναι καλή, αλλά το περπάτημα είναι καλύτερο

Η μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, ανέλυσε επτά μελέτες που συνέκριναν την επίδραση του καθίσματος, της ορθοστασίας και του περπατήματος στα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα. Τα άτομα που συμμετείχαν στις μελέτες κλήθηκαν είτε να στέκονται όρθιοι είτε να περπατούν για δύο έως πέντε λεπτά κάθε 20 έως 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας.

«Μεταξύ των επτά μελετών που εξετάστηκαν, ο συνολικός χρόνος δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της παρατήρησης ήταν περίπου 28 λεπτά με τα διαλείμματα ορθοστασίας και ελαφριάς βάδισης να διαρκούν από 2 έως 5 λεπτά», είπε ο Buffey.

Όσον αφορά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η ορθοστασία ήταν καλύτερη από το καθισιό στο γραφείο ή τον καναπέ, αλλά δεν βοήθησε στη μείωση της ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με την ανάλυση.

Ωστόσο, εάν οι άνθρωποι πήγαιναν για έναν σύντομο περίπατο μετά το φαγητό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους αυξάνονταν και έπεφταν πιο σταδιακά και τα επίπεδα ινσουλίνης τους ήταν πιο σταθερά, σε σύγκριση με το αν στέκονταν ή κάθονταν, σημείωσε η μελέτη.

Η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα είναι καλή για το σώμα, καθώς οι μεγάλες αυξήσεις και οι γρήγορες πτώσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, λένε οι ειδικοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα αυξηθούν μέσα σε 60 έως 90 λεπτά μετά το φαγητό, επομένως είναι καλύτερο να κινηθείτε αμέσως μετά το τέλος του γεύματος.

Πώς βοηθάει η κίνηση στη μείωση των επιπέδων σακχάρου

Οι μύες χρειάζονται γλυκόζη για να λειτουργήσουν, επομένως η κίνηση βοηθά στην απομάκρυνση των σακχάρων από την κυκλοφορία του αίματος -αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί δρομείς λαμβάνουν πολλούς υδατάνθρακες πριν έναν μαραθώνιο ή αγώνα, για παράδειγμα.

Αν θέλετε να κερδίσετε περισσότερα από τις προσπάθειές σας και όχι μόνο να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα, μπορείτε να ακολουθήσετε τα ελάχιστα πρότυπα φυσικής δραστηριότητας για τους Αμερικανούς, που προβλέπουν 150 λεπτά σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης και δύο ημέρες μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα.

«Οι άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήριοι για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα έχουν 33% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία σε σχέση με εκείνους που είναι σωματικά αδρανείς», σημειώνει το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι αν σηκώνεστε και κινείστε για μόλις 21,43 λεπτά κάθε μέρα της εβδομάδας, μειώνετε τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά ένα τρίτο.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού