Φυσική Κατάσταση

Προπόνηση με βάρη: Πως συμβάλλει στη μακροζωία

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως άνθρωποι που έκαναν τόσο αερόβιες όσο και μυϊκές ασκήσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από εκείνους που έκαναν μόνο τη μία ή την άλλη κατηγορία ασκήσεων, σύμφωνα με το BBC.

Και δεν χρειάζεται καν να έχετε συνδρομή στο γυμναστήριο – μπορείτε να κουβαλάτε τις σακούλες με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, να σκάβετε στον κήπο ή να κάνετε πιλάτες – όλα μετράνε.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας συμβουλεύει τους ενήλικες άνω των 65 ετών να είναι σωματικά δραστήριοι καθημερινά και να κάνουν δραστηριότητες για τη βελτίωση της δύναμης, της ισορροπίας και της ευλυγισίας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Συνιστά επίσης τουλάχιστον 150 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας για όσους είναι ήδη δραστήριοι.

Το να γυμνάζεται κάποιος τακτικά ανεβάζοντας τους καρδιακούς του παλμούς,  είναι γνωστό ότι συνδέεται με την καλή υγεία και την επιμήκυνση της ζωής. Αλλά λιγότερα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο της άρσης βαρών και των λοιπών ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης στο προσδόκιμο της ζωής.

Η αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, εξέτασε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους μεταξύ 60 και 70 ετών, σχετικά με τη ρουτίνα άσκησής τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα έζησαν περισσότερο από άλλους που δεν έκαναν. Όσοι μάλιστα συνδύαζαν την τακτική αερόβια άσκηση με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης μία ή δύο φορές την εβδομάδα τα πήγαιναν ακόμη καλύτερα.

Συγκεκριμένα, διέτρεχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία πλην του καρκίνου, σε βάθος εννέα ετών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν καθόλου δραστήριοι.

Η άσκηση με βάρη από μόνη της μείωνε τον κίνδυνο 9% με 22% και η αερόβια άσκηση κατά 24 έως 34%.

Παραδείγματα αερόβιας άσκησης, που κάνει την καρδιά και τους πνεύμονες να λειτουργούν σε ταχύτερους ρυθμούς, είναι το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία και η κολύμβηση.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες ωφελούνται περισσότερο από την άρση βαρών σε σχέση με τους άνδρες.

Η ερευνητική ομάδα, από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Μέριλαντ και το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, θεωρεί ότι οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης αποτελούν εγγύηση για μια πιο υγιή ζωή στα γηρατειά.

«Η διαπίστωσή μας ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας φάνηκε να είναι χαμηλότερος για όσους έκαναν και τους δύο τύπους άσκησης υποστηρίζει σθεναρά τις τρέχουσες συστάσεις για συμμετοχή τόσο σε αερόβιες όσο και σε δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jessica Gorzelitz.

«Οι ηλικιωμένοι πιθανόν να ωφεληθούν από την προσθήκη ασκήσεων άρσης βαρών στη ρουτίνα σωματικής δραστηριότητάς τους», πρόσθεσε.

Η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στα βάρη, αλλά οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και άλλα είδη άσκησης, όπως τα push-ups, τα squats, τα burpees και το pilates.

Σύμφωνα με το NHS, οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:
-γιόγκα
-πιλάτες
-tai chi
-άρση βαρών
-ασκήσεις με ιμάντες αντίστασης
-ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματός σας, όπως push-ups και sit-ups
-βαριά κηπουρική, όπως σκάψιμο και φτυάρισμα

Η μελέτη, αν και μεγάλη, ήταν κατά βάση παρατηρητική και βασίστηκε στις αναφορές των συμμετεχόντων για την άσκηση και τη γυμναστική τους κατά το προηγούμενο έτος.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε